Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub – kvůli tomu se ovšem může nadšení rychle měnit v nechuť. Co s nimi? Jak houby zpracovat, aby co nejdéle vydržely? To vám poradíme v následujícím článku.
Pokud se vám podařilo nasbírat opravdu spoustu hub a už nevíte, co s nimi, jako skvělý způsob zpracování se nabízí jejich usušení. Ačkoliv je sušení hub časově náročné, počkat si na výsledek se rozhodně vyplatí.
Usušené houby totiž při správném skladování vydrží až dva roky. Při vaření vám navíc vždy dobře poslouží do omáček nebo polévek.
Nejdříve začněte jejich pečlivým očištěním a nakrájením na tenké plátky. Poté je rovnoměrně rozložte na síta, mřížkovou podložku nebo případně na kuchyňský vál a nechte je pořádně proschnout.
Důležité je sušit na vzdušném a dobře větratelném místě – a pro uspíšení lze už trochu zaschlé houby dosušit v otevřené, nahřáté troubě nebo na radiátoru. Hlavní je, abyste je zbavili vlhkosti, jedině tak totiž nebudou později podléhat plísním.
Pokud nestíháte z čerstvých hub něco uvařit, uchovat je můžete pro pozdější použití v mrazáku. Nikdy ale nezapomínejte na to, že pro zamrazení je důležité použít zdravé a pokud možno příliš neporušené plodnice. Takto uchované houby můžete libovolně tepelně zpracovat. Na rozdíl od sušených hub si ty z mrazáku zachovají svůj původní tvar i lepší chuť.
Způsobů, jak houby zamrazit, existuje hned několik. Nikdy však do mrazáku nedávejte ty čerstvé a syrové – mohly by totiž zhořknout a stát se nejedlými.
Postup je velice snadný a rychlý. Houby postačí krátce spařit, podusit nebo povařit – nejjednodušší je pokrájet je na kostičky a vhodit na pět minut do vroucí vody se solí a trochou kyseliny citronové. Následně je pak stačí scedit, propláchnout studenou vodou a rozprostřít na tác, kde vychladnou. Houby se zamrazují vychladlé v mikrotenových sáčcích.
Nakládání hub do octa je v České republice poměrně oblíbené a pojí se s ním dlouholetá tradice. Tento způsob skladování využívaly už naše babičky, a tak není divu, že co houbař, to jiná receptura na přípravu nálevu.
Výsledná chuť se nicméně mění nejen na základě poměru a druhu použitého koření, ale především podle skladby hub. Všeobecně se má za to, že nejlepší směs pro nakládání se skládá z rozmanitých druhů hub s výjimkou žampionů. Ty si vždy zaslouží samostatnou skleničku a jemný nálev.
Pro přípravu nálevu použijte klasický kvasný ocet v koncentraci 8 %. Použité koření a suroviny záleží na vaší chuti a na tom, zda chcete vytvořit sladkokyselý, nebo spíše kyselý nálev.
Postup vždy spočívá v alespoň pětiminutovém předvaření nakrájených hub v osolené vodě a následném propláchnutí vodou studenou. Nálev se pak připravuje z odměřeného množství vody, octa, soli a cukru podle daného receptu. Přivede se k varu a po krátkém probublání se slije do sklenic s připravenými houbami.
Do skleniček se také může přidat nakrájená cibulka, pálivé papričky nebo stroužky česneku. Na závěr je nutné provést sterilaci hub ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut. Hotové houby v octu se skladují v temnu a chladu.
Méně známý způsob zpracování hub spočívá v jejich ukládání do soli. Přitom je celá příprava velice jednoduchá a zaručí, že houby vydrží až půl roku.
Nejdříve je pokrájejte na menší kousky a nechte proschnout na slunci nebo v troubě. Na 1 kilogram hub budete potřebovat 10 dkg soli. Prosolené houby napěchujte do čistých, suchých sklenic a skladujte v chladu.
Před použitím je můžete namočit přes noc ve studené vodě, není to ovšem nutné. Houby do sebe totiž sůl překvapivě nenatáhnou, takže jen postačí, když z nich přebytečná zrnka zlehka otřete.
Šťavnaté houbičky, které se hodí k jakémukoliv jídlu, snadno připravíte jen za pomoci vyvařené šťávy z nich. Stačí je očištěné pokrájet, podusit, osolit a naplnit jimi uzavíratelné sklenice. A na závěr je nezapomeňte zalít vydušenou houbovou šťávou, zavíčkovat a hodinu vařit ve vodní lázni.
Je vám líto vyhodit tuhé třeně a starší houby? Vykouzlete z nich chutné domácí koření, kterým můžete dochutit zvěřinu, paštiky, polévky či omelety. Příprava vám nezabere déle než 15 minut.
Všechny nespotřebované kousky hub usušte a nadrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. K houbové směsi pak přidejte sůl, sušenou zeleninu, pepř a nasušené bylinky dle libosti. Chutné houbové koření poslouží k dochucení mnoha jídel, a navíc je plné důležitých minerálů, vitaminů a vlákniny.
Zdroj: coopclub.cz, milujizavarovani.cz