Vzpomínáte si na lahodnou chuť nanuků Míša z dětství? Tato legendární zmrzlina nás provází už od roku 1962 a stále patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky. Pokud vám však vadí rostoucí množství aditiv v jejím složení, máme pro vás skvělou alternativu. Připravte si doma vlastní „Míša“ nanuky podle našeho jednoduchého receptu a užijte si osvěžující chuť tvarohu a čokolády bez zbytečných přísad. Navíc si je můžete ozdobit přesně podle svých představ!
Češi zmrzlinu milují
Každý Čech sní v průměru 5 litrů zmrzliny ročně. Její spotřeba stoupá pravděpodobně nejen s horkým letním počasím, ale i s rostoucí kvalitou, kterou nabízejí řemeslní zmrzlináři.
Přestože se na trhu objevuje řada originálních chuťových kreací, jsou zde i tradiční chutě, ke kterým se rádi vracíme. A když se řekne „Míša“, spousta z nás nostalgicky zamlaská nad chutí tvarohu, díky níž ostatně nese obdobné jméno i stejně milovaný dezert „Míša řez“. Spojení tvarohu s čokoládou zkrátka vytváří perfektně vyváženou chuťovou kombinaci, kterou jistě milujete vy i vaše děti.
Připravte si s nimi podle jednoduchého návodu tyto výborné nanuky, které si můžete navíc ještě vyzdobit podle své chuti.
Zmrzlina ze slaného karamelu
Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.
Zmrzlina ze slaného karamelu
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Pistáciová zmrzlina
Pravá pistáciová zmrzlina je krásně jemná, chutná a voní po pistáciích a zajisté zaujme na první ochutnání. Věříme, že vás tato pistáciová dobrota v letních dnech příjemně osvěží. Postup přípravy je velmi jednoduchý, vhodný naprosto pro každého.
Pistáciová zmrzlina
Domácí „Míša“ nanuky
Ingredience:
- 100 g mascarpone
- 100 g smetany ke šlehání
- 20 g moučkového cukru
- 250 g měkkého, polotučného tvarohu
- kvalitní hořká čokoláda
- kakaové máslo
- formičky na nanuky
Tip: Formičky na nanuky v letní sezóně seženete v obchodech s domácími potřebami, jako je Tescoma (od 209 Kč) a Orion (od 79 Kč), ale i v Pepco (od 35 Kč), Action (od 39,90). Někdy lze na ně dokonce narazit v drogeriích Rossmann nebo dm.
Martina Lancingerová
Postup:
- Mascarpone se smetanou a cukrem dejte do vyšší nádoby, vyšlehejte dotuha a vmíchejte do směsi tvaroh.
- Krémem naplňte cukrářský sáček a vyplňte formičky na domácí nanuky. Zespoda na ně trochu poklepejte, aby se z náplně dostal vzduch, a poté dejte zmrazit.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte tolik kakaového másla, aby byla poleva řidší. Pozor, při polévání má tendenci rychle tuhnout. A čím hustější bude, tím silnější vrstvu čokolády na zmrzlině zanechá.
- Nanuky rovnou podávejte, anebo skladujte v uzavíratelné mističce v mrazáku.
A ještě tip na závěr – čokoládou polité nanuky můžete ihned posypat například najemno pokrájenými ořechy, griliášem anebo kokosem. A výsledek bude jedinečný!
Zdroje: Kupi, autorský recept Martiny Lancingerové