Čerstvá rajčata jsou čerstvá rajčata. Část lahodné červené sklizně je ale možné zpracovat tak, abyste si na ní mohli pochutnat i v zimě. Jak rajčata co nejlépe dlouhodobě uchovávat? Inspirujte se, máme pro vás hned několik tipů.
Dají se rajčata zmrazit? Ano, rajčata můžete překvapivě zpracovat i mrazením, přestože se nejedná o nejběžnější způsob uchovávání této zeleniny.
Především je zbavte slupky – spařte je vroucí vodou a následně prudce zchlaďte. Tímto způsobem oloupaná a nakrájená rajčátka můžete v dóze nebo mrazicím pytlíku jednoduše zmrazit a využít je pak tehdy, když nebudou po ruce ta čerstvá.
Sušená rajčata jsou výborná v teplé i studené kuchyni, připravit si je přitom můžete i doma. Jak na to? Pokud nemáte sušičku, poslouží vám trouba. Rajčata pokrájejte na tenké čtvrtiny, ty menší můžete podélně rozpůlit. Pokud se chystáte na sušení v troubě, je potřeba rajčata rozložit do porcelánové nebo skleněné pečicí mísy.
Troubu předehřejte na 80 °C a rajčata sušte s lehce pootevřenými dvířky minimálně tři hodiny. Poté je otočte a pokračujte, dokud nebudou hotová. Podobně postupujte i v případě sušičky. Při 60 °C rajčata sušte řezem vzhůru, po čtyřech až pěti hodinách je však nezapomeňte otočit.
Rajčatové chutney skvěle dochutí řadu pokrmů. Obecně chutney pochází z Indie a lze jej vyrobit ze všech druhů ovoce a zeleniny. Jeho příprava může být časově náročná v závislosti na použitých surovinách, které je potřeba pořádně povařit, aby měly měkkou pastovitou konzistenci.
Patříte mezi příznivce tradičního zavařování? Zavařená rajčata obsahují ještě větší množství tzv. lykopenu – antioxidantu, který je mimo jiné pomocníkem pro zdravé opálení. Takto zpracovaná rajčata jsou ideální na tvorbu omáček, polévek či suga.
Opět stačí, když plody zbavíte slupky a natlačíte je do sklenic. Přidejte špetku soli a sterilujte je 15 až 20 minut při teplotě 80 °C.
K zavařovaným rajčatům přidejte ještě cibuli, mrkev, česnek, olivový olej, sůl a trošku cukru. Nezapomeňte na bobkový list, nové koření a bazalku – a příprava domácího suga může začít. Tato domácí rajčatová omáčka je vhodná nejen na pizzu, ale i těstoviny nebo sendviče.
Zdroje: iTesco.cz, Blesk.cz, Prozeny.cz