Vláčná a nadýchaná zároveň: Bábovka s jogurtem vás naladí na jaro. Ze stolu zmizí, jen se po ní zapráší

Bábovka posypaná cukrem zi3000 / Shutterstock.com

Vláčné těsto a příjemně nakyslá chuť – to je nadýchaná jogurtová bábovka, která vaší kuchyni dodá svěží jarní šmrnc. Příprava je hračka: stačí pár ingrediencí vyšlehat dohromady a za 75 minut máte hotový moučník na stole. Jak na to?

Přečtěte si také

Pravidlo 5 vteřin: Je jídlo z podlahy ještě k snědku? Bakterie se přenesou ve zlomku sekundy

Bábovka – oblíbený moučník nejen u nás

Česká bábovka je skoro stejná jako ta rakouská, kterou tam znají pod názvem Gugelhupf. V Rakousku je to klasika, kterou v kavárnách rozhodně nepřehlédnete, protože tam má své pevné místo jako oblíbený dezert.

Její typický kulatý tvar s dírou uprostřed je snadno rozpoznatelný a získal si slávu díky tomu, že si ji oblíbil dokonce i císař František Josef I. už v 19. století. Takže když si dáte bábovku, můžete si představit, že ochutnáváte kousek historie, který byl populární už před mnoha lety.

Vláčná bábovka s jogurtem – recept

Ingredience v receptu stačí na malou bábovkovou formu. Pokud máte klasickou velkou formu, vynásobte poměry 2krát, případně 3krát.

Řiďte se podle gramáže mouky. V našem receptu je 150 g, které stačí na malou formu. Do střední formy se vejde 300 g mouky a největší forma určitě pojme až 450 g mouky.

Tvarohová bábovka s kakaem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka s kakaem

Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Tvarohová bábovka s kakaem
Tvarohová bábovka jako od babičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka jako od babičky

Tvarohová bábovka je vláčná, nadýchaná a chutná přesně jako od babičky. Připravenou ji budete mít během chvilky a pochutná si na ní celá rodina.

Tvarohová bábovka jako od babičky

Ingredience na těsto:

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 150 g krémového smetanového jogurtu
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g změklého másla
  • žloutky
  • 2 bílky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z 1 bio citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Postup:

  1. Jako první si vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175 stupňů na horní i spodní ohřev.
  2. Prosejte obě mouky do mísy a smíchejte je s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
  3. Do šlehací mísy vložte změklé máslo, cukr a vyšlehejte je do světlé pěny. Poté přidejte i žloutky a opět šlehejte zhruba 4 minuty.
  4. Do mísy přidejte jogurt, citronovou šťávu a citronovou kůru a šlehejte dalších 5 minut.
  5. Poté přidejte mouku a pomalu šlehejte další 3 minuty.
  6. Vyšlehejte si 2 bílky se špetkou soli a bílky přidávejte do těsta. Už nešlehejte, ale jen pomalu zapracujte stěrkou.
  7. Těsto rovnoměrně nalijte do bábovkové formy. Bábovku pečte zhruba 40 minut, propečenost zkontrolujte špejlí, na kterou by se neměly lepit větší kousky těsta.
  8. Po upečení bábovku vyklopte a před zdobením nechte vychladnout.

Tip pro vás:

Pokud by bábovka při pečení na povrchu příliš hnědla, zakryjte ji alobalem.

Nakrájená bábovka Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak bábovku ozdobit?

Díky citronové šťávě, kůře a jogurtu má bábovka příjemně nakyslou chuť. Tu navíc podpoříte, pokud bábovku ozdobíte citronovou polevou, kterou jednoduše vyrobíte smícháním moučkového cukru s troškou citronové šťávy. Tekutinu do cukru přidávejte po kapkách a míchejte. Aby poleva na bábovce držela a neroztékala se, je potřeba, aby byla opravdu hustá.

Citronová poleva

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
Tvarohová buchta z Hery
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová buchta z Hery

Toužíte po nadýchané a vláčné buchtě, která provoní celý byt citrusovou vůní? Upečte si tvarohovou buchtu z Hery s nádechem pomeranče. Osvědčený recept vás nezklame – díky jednoduchému postupu zvládne přípravu i začátečník. Kombinace krémového tvarohu a pomerančové kůry vytvoří dokonalou chuťovou harmonii, kterou ještě zvýrazní závěrečné potření šťávou. Tento moučník je skvělou volbou pro každodenní mlsání i sváteční příležitosti.

Tvarohová buchta z Hery

Jedlé květy

Než poleva zaschne, ozdobte bábovku jedlými květy (dají se koupit v obchodech, jako je Makro nebo JIP potraviny). Použít můžete sedmikrásky i fialky. Vyzkoušejte si doma vyrobit také jednoduchý sedmikráskový med.

Zdroje: autorský recept Anna Kolásková