Vláčné těsto a příjemně nakyslá chuť – to je nadýchaná jogurtová bábovka, která vaší kuchyni dodá svěží jarní šmrnc. Příprava je hračka: stačí pár ingrediencí vyšlehat dohromady a za 75 minut máte hotový moučník na stole. Jak na to?
Česká bábovka je skoro stejná jako ta rakouská, kterou tam znají pod názvem Gugelhupf. V Rakousku je to klasika, kterou v kavárnách rozhodně nepřehlédnete, protože tam má své pevné místo jako oblíbený dezert.
Její typický kulatý tvar s dírou uprostřed je snadno rozpoznatelný a získal si slávu díky tomu, že si ji oblíbil dokonce i císař František Josef I. už v 19. století. Takže když si dáte bábovku, můžete si představit, že ochutnáváte kousek historie, který byl populární už před mnoha lety.
Ingredience v receptu stačí na malou bábovkovou formu. Pokud máte klasickou velkou formu, vynásobte poměry 2krát, případně 3krát.
Řiďte se podle gramáže mouky. V našem receptu je 150 g, které stačí na malou formu. Do střední formy se vejde 300 g mouky a největší forma určitě pojme až 450 g mouky.
Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.
Pokud by bábovka při pečení na povrchu příliš hnědla, zakryjte ji alobalem.
Díky citronové šťávě, kůře a jogurtu má bábovka příjemně nakyslou chuť. Tu navíc podpoříte, pokud bábovku ozdobíte citronovou polevou, kterou jednoduše vyrobíte smícháním moučkového cukru s troškou citronové šťávy. Tekutinu do cukru přidávejte po kapkách a míchejte. Aby poleva na bábovce držela a neroztékala se, je potřeba, aby byla opravdu hustá.
Toužíte po nadýchané a vláčné buchtě, která provoní celý byt citrusovou vůní? Upečte si tvarohovou buchtu z Hery s nádechem pomeranče. Osvědčený recept vás nezklame – díky jednoduchému postupu zvládne přípravu i začátečník. Kombinace krémového tvarohu a pomerančové kůry vytvoří dokonalou chuťovou harmonii, kterou ještě zvýrazní závěrečné potření šťávou. Tento moučník je skvělou volbou pro každodenní mlsání i sváteční příležitosti.
Než poleva zaschne, ozdobte bábovku jedlými květy (dají se koupit v obchodech, jako je Makro nebo JIP potraviny). Použít můžete sedmikrásky i fialky. Vyzkoušejte si doma vyrobit také jednoduchý sedmikráskový med.
Zdroje: autorský recept Anna Kolásková