Nevíte, co neustále vymýšlet ke svačině dětem do školy nebo sobě do práce? Zkuste si uvařit domácí pudink. Nejenom, že je jeho příprava jednoduchá, ale má taktéž nespočet různých variant chutí, které můžete vyzkoušet. A navíc je i skvělým dezertem pro celiaky, jelikož je přirozeně bezlepkový.
Sladkým dezertem, který se nejčastěji připravuje z mléka a škrobu, nepohrdne snad žádná věková kategorie. Pokud se však chcete před svými strávníky „vytáhnout“, zapomeňte na chvíli na pudinky z prášku a pusťte se do jejich domácí obdoby.
Do hrnce nalijeme 300 ml mléka, přidáme dvě lžíce krupicového cukru a zrníčka z vanilkového lusku. Zbylé mléko vyšleháme se žloutkem, škrobem a vanilkovým cukrem. Vyšlehanou směs vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Hotový pudink naplníme do misek a ozdobíme šlehačkou a ovocem.
Tip: Připravujete-li pudink jen pro dospělé, přidejte do něj panáka rumu nebo likéru. Ale pozor, až po uvaření, jinak se alkohol vypaří.
Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím vlijeme půl litru smetany do hrnce, smícháme s cukrem, holandským kakaem a pozvolna vaříme. Zbylou smetanu vyšleháme se žloutky a škrobem. Žloutkovou směs postupně zašleháme do horké směsi v kastrůlku a přidáme rozpuštěnou čokoládu. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, poté rozdělíme do misek a necháme vychladnout. Zdobíme sušenkami, šlehačkou a borůvkami.
Kupte se slevou Sušenky Biscoff Lotus.
Následující, třetí z našich pudinků má hned několik předností. Je vhodný nejen pro celiaky, ale i pro lidi s intolerancí či alergií na laktózu. A ba co víc, pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.
Tento pudink je bez laktózy, zvládnou ho tedy i lidé s intolerancí laktózy.
Do větší nádoby vlijeme mandlové mléko, přidáme mandlovou tresť, chia semínka a javorový sirup. Pořádně promícháme a dáme alespoň na hodinu do lednice. Ztuhlý pudink ještě jednou zamícháme a rozdělíme do skleniček. A následně už jen dozdobíme plátky mandlí a podáváme.
Rýži propláchneme pod tekoucí teplou vodou a dáme vařit. Mezitím oloupeme a nakrájíme mango na kostičky. Kokosové mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Poté přidáme rýži a med a vaříme asi pět minut, dokud rýže nenasaje mléko. Následně vmícháme část nakrájeného manga smíchaného se skořicí a necháme vychladnout. Studený dezert ozdobíme zbývajícími mangovými kostičkami – a můžeme podávat.
Tip: Škraloupu se vyhnete tak, že pudink ihned po uvaření pocukrujete nebo přikryjete pečicím papírem.
Zdroj: Kupi.cz, Fresh.iprima.cz