Kromě barevné a veselé výzdoby patří na velikonoční slavnostní stůl i sladké dobroty. Naprostými favority jsou voňavý mazanec a beránek. Určitě je najdete i hotové v obchodech. Těm domácím, s láskou pečeným, se však nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty, s nimiž se vám pečení zaručeně vydaří.
Velikonoční tradice
Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem v roce, protože připomínají samu podstatu křesťanství – Zmrtvýchvstání Krista. Trochu upravené po svém je často slaví i nevěřící rodiny. K velikonočním svátkům také patří různé speciální pokrmy a mezi těmi sladkými by mazanec ani beránek neměly chybět.
Kromě pečení speciálních pokrmů jsou Velikonoce také spojeny s tradičními rituály, jako je zdobení vajíček různými technikami a barvami. Dalším velikonočním zvykem je pomlázka, která symbolizuje zdraví, štěstí a plodnost.
Recept: Velikonoční beránek
Receptů na beránka existuje opravdu spousta. Postup bývá u každého skoro stejný, liší je jen použitými ingrediencemi. Může se péct z piškotového, třeného, mramorovaného, tvarohového i šlehačkového těsta. Vybrali jsme pro vás recept na beránka z piškotového těsta, se kterým u rodinných příslušníků určitě zabodujete.
stockcreations / Shutterstock.com
Potřebujete:
- 350 g mouky
- 7 vajec (nejlépe domácích)
- 250 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťávu a nastrouhanou kůru z půlky většího citronu
- máslo na vymazání formy
Tip: Pokud chcete beránka více nadýchaného, použijte hladkou mouku. Chcete-li jej pevnějšího, bude lepší mouka polohrubá.
Důležité je také myslet na to, jak velkou formu použijete a případně si upravit množství surovin. Ať už bude objem nádoby jakýkoliv, vždy ji naplňte cca 5 až 10 mm pod okraj, protože pečením těsto nabyde na objemu.
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Velikonoční jidáše
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Postup:
- Nejprve dejte předehřát troubu na 180 stupňů. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Ze dvou vajec a obou druhů cukru ušlehejte v míse pěnu a přidejte k ní šťávu a kůru z citronu.
- V jiné nádobě ušlehejte z bílků ze zbylých vajec sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
- Těsto vylijte do formy na beránka a pečte zhruba čtyřicet minut v troubě, dokud nemá zlatavou barvu.
- Hotového beránka poznáte, když do něj zapíchnete špejli a na ní nebudou přilepené žádné vlhké drobečky.
- Poté formu vyndejte z trouby a nechte beránka vychladnout. Teprve potom ho z formy opatrně vyklopte a posaďte ho na servírovací stůl. Můžete jej posypat moučkovým cukrem, případně přelít čokoládovou polevou.
Madeleine Steinbach / Shutterstock.com
Recept: Velikonoční mazanec
Mazanec je kynutý bochánek ze sladkého těžšího těsta s rozinkami a mandlemi. K velikonočním tradicím patří už po dlouhá staletí.
Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 900 g polohrubé mouky
- 375 ml vlažného mléka
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 kostku droždí
- 150 g moučkového cukru + jednu lžičku do kvásku
- 3 vejce
- 1–2 lžíce rumu
- vanilkový cukr
- špetku soli
- špetku muškátového oříšku
- nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- 70 g pokrájených oloupaných mandlí
- 70 g spařených a opláchnutých rozinek
Postup:
- Polovinu potřebného mléka nalijte do sklenice, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. V teple bude kvásek připraven k použití zhruba za 10 minut. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem.
- Ve větší míse smíchejte mouku, moučkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru.
- Do mísy k mouce a ostatním surovinám vlijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, 2 rozšlehaná vejce, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
- Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechce na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny.
- Během doby kynutí je dobré těsto dvakrát nebo třikrát krátce promíchat vařečkou, aby se do něj dostal další vzduch.
- Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte a utvořte z něj jeden větší, případně dva menší bochánky. Mazanec pomažte rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Než jej dáte do trouby, nechte ho na plechu ještě 20 minut odpočívat.
- Pečte 7 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů, aby se uzavřely póry na povrchu. Poté zmírněte teplotu na 150–160 stupňů a pozvolna dopékejte cca 40 minut, aby se bochánek pořádně propekl. Když je mazanec krásně zlatavý, píchněte do jeho středu špejli, a pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vyndat z trouby.
- Mazanec ihned potřete máslem a nechte vychladnout na drátěné podložce. Po vychladnutí ho pocukrujte moučkovým cukrem a můžete krájet.
Zdroj: Kupi