Máte chuť na domácí rajčatové pyré? Na oloupání rajčat zkuste fígl s utěrkou nebo vodou

Oloupaná rajčata na dřevěném prkénku RESTOCK images / Shutterstock.com

Patříte mezi ty, kdo sahají po oloupaných rajčatech v obchodě, jen aby se vyhnuli otravnému loupání doma? Máme pro vás dobrou zprávu! Existuje jednoduchý trik, jak si s tímto úkolem poradit. A věřte, že to stojí za to - zejména pokud toužíte po lahodných domácích pokrmech z čerstvých rajčat. Tak se do toho pusťte, je to opravdu hračka!


Přečtěte si také

Jak zpracovat libeček? Naložte ho do oleje nebo zkuste nepřekonatelné domácí maggi

Jak oloupat rajčata?

Rajčata nejprve ze spodní strany nařízněte. Prostě a jednoduše nožem nakrojte slupku do křížku. Aby se rajská jablíčka snadno dala oloupat, ponořte je s takto naříznutou slupkou do vařící vody a počítejte zhruba do deseti, než se slupka začne sama kroutit. V tu chvíli je opatrně vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, abyste zastavili jejich měknutí. Následně stačí rukou nebo nožem sundat slupku, která se krásně odlupuje od dužiny.

Pomůže i utěrka

Druhou variantou, jak si pomoci při loupání rajčat, je kombinace uvedeného postupu s bavlněnou utěrkou. Ochlazená rajčátka do ní vložte a místo loupání nožem či prsty v utěrce jemně odtrhněte zbytky slupky. Tak na co máte chuť? Z oloupaných rajčat můžete vyrobit pyré, lahodné španělské gazpacho, domácí kečup nebo třeba sušená rajčata. Vyzkoušíte?

Metoda mražení

Mrazicí metoda je skvělá, pokud máte čas navíc. Celé rajče vložte do mrazáku na 1–2 hodiny. Není třeba ho balit nebo nějak připravovat. Po uplynutí této doby rajče vyjměte a nechte ho částečně rozmrznout při pokojové teplotě. Během mražení a následného rozmrazování slupka popraská a oddělí se od dužiny. Jakmile je rajče dostatečně rozmrzlé na to, abyste s ním mohli manipulovat, ale stále je chladné, měli byste být schopni slupku snadno sloupnout. Tato metoda je méně pracná, ale vyžaduje více času.

Vytaste se s vidličkou

Tato metoda je rychlá a nevyžaduje žádné speciální vybavení kromě vidličky a zdroje tepla. Napíchněte rajče na vidličku a držte ho nad plamenem plynového sporáku nebo nad elektrickou plotýnkou. Pomalu otáčejte rajčetem, aby se teplo rovnoměrně rozložilo po celém povrchu. Pokračujte, dokud slupka nezačne praskat a oddělovat se. Buďte opatrní, abyste rajče nespálili. Po opečení nechte rajče vychladnout a poté slupku jednoduše stáhněte. Tato metoda je vhodná, když potřebujete oloupat jen jedno nebo dvě rajčata.

Miska rajčatového pyré a rajčata vedle ní Kalashnikov Dmitrii / Shutterstock.com

Máte odšťavňovač? Zapojte ho!

Pokud vlastníte odšťavňovač, můžete ho využít k oddělení dužiny od slupky. Jednoduše vložte celé rajče do odšťavňovače. Přístroj oddělí šťávu a dužinu od slupky a semen. Tato metoda je skvělá, pokud plánujete použít rajčata na omáčky nebo polévky, kde nepotřebujete celé kousky. Je to rychlý způsob, jak zpracovat velké množství rajčat najednou. Pamatujte však, že tímto způsobem nezískáte celé oloupané rajče, ale spíše rajčatovou dřeň.

Rajská polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rajská polévka

Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.

Rajská polévka
Domácí kečup
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí kečup

Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.

Domácí kečup

Recept na domácí rajčatové pyré

Chcete si připravit vlastní lahodné rajčatové pyré? Je to snadné. 

Připravte si:

  • 2 kg oloupaných rajčat
  • česnek
  • sůl, pepř
  • třtinový cukr
  • čerstvou bazalku

Postup:

Pokrájená oloupaná rajčátka spolu s bylinkou a kořením přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se směs nerozvaří. Poté směs rozmixujte a naplňte jí zavařovací sklenice. Ty nakonec otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zdroj: Kupi