Připravit si doma čerstvý sýr se může zdát jako těžká úloha. Je pravda, že hra se syřidlem představuje velkou výzvu. Panýr, neboli paneer, je však výjimkou, která potvrzuje pravidlo o složité výrobě sýru. Tuto neodmyslitelnou součást indické kuchyně si zvládnete připravit během chvíle doma. A jak s ním naložit?
Na přípravu panýru potřebujete jen 3 věci – vysokoprocentní mléko, citron a plátýnko. Základní recept se obejde bez jakýchkoli ochucovadel. Nicméně abyste docílili zajímavější chuti, můžete vedle soli přidat do sýru i nějaké bylinky a koření.
Indický panýr má své místo v různých zeleninových směsích a omáčkách. Pokud se sýr dobře vymačká, získá tuhou konzistenci, takže jde dobře krájet. Existují však i sladké dezerty, v nichž se používá jeho měkká varianta, konzistencí připomínající hrubý tvaroh.
Máte rádi čerstvé sýry? My si nedokážeme představit snídani bez krémové Lučiny. Na čerstvém pečivu chutná báječně. A víte, co je na tom nejlepší? Že si Lučinu můžete vyrobit i doma! Zabere vám to 10 minut. Nepatrně delší dobu bude trvat finální fáze, během níž vám musí ze směsi vykapat všechna syrovátka. Tak pojďme na to, ať si můžete dát domácí Lučinu třeba zítra na snídani!
Toustový chléb je základem pro nejrůznější sendviče a toasty. Běžně ho koupíte v supermarketech, a to ve více variantách. I když je nabídka velká, zkuste si toustový chléb upéct doma! Je krásně vláčný a za trochu námahy rozhodně stojí. Pojďte si ho upéct s námi!
Po nakrájení je možné panýr opékat, protože se neroztéká. Můžete ho zkusit i namarinovat a poté přidat do jídla, anebo ho klidně dejte na gril. Jakmile ovšem objevíte jeho jednoduchost a variabilitu, najdete pro něj všemožné uplatnění a budete si ho s chutí rádi připravovat i doma. Krom něj totiž můžete získat i lahodnou syrovátku, která po vychlazení příjemně osvěží.
Ingredience:
Postup:
Tento jedinečný sýr sice skvěle vyznívá v indické kuchyni, využít jej ale lze i v jiných receptech. Nebojte se experimentovat – a uvidíte, že nebudete litovat!
Zdroj: autorský recept Martina Lancingerová