Čerstvě usmažené a ještě horké lívance jsou dokonalou snídaní, která potěší malé i velké. Proto pro vás máme pět rychlých receptů, mezi nimiž nechybí ani takové, co jsou vhodné pro vegany a osoby s intolerancí na lepek nebo laktózu.
V této zdravé verzi lívanců se vyhnete mouce i laktóze. Jelikož hlavní roli hraje sladký banán, není nutné je už příliš sladit, a tak je recept vhodný i pro ty, kteří si chtějí pochutnat bez výčitek z množství zkonzumovaného cukru.
Ingredience na 1 porci:
Banán oloupejte a rozmixujte jej spolu s jedním vejcem. Poté postupně přidávejte strouhaný kokos, dokud nebude mít směs správnou konzistenci. Těsto rozlijte na pánev, nebo ještě lépe na lívanečník, který ho udrží v esteticky kulatém tvaru, a usmažte dozlatova.
Do lívanců a palačinek se většinou přidávají mléko a vejce. Pro veganskou verzi tohoto receptu však použijte rostlinné mléko namísto kravského – podle chuti můžete sáhnout po tom kokosovém či mandlovém. Kokosový olej pak zastoupí vejce, a lívance budou nejen dobře držet, ale i krásně vonět.
Ingredience na 1 porci:
Do mouky vsypte kypřicí prášek, špetku soli a cukru a důkladně promíchejte. Přidejte lžičku kokosového oleje a směs zalijte rostlinným mlékem. Těsto metličkou promíchejte a poté smažte na pánvi na trošce kokosového oleje. Hotové skvěle chutnají s marmeládou nebo s arašídovým máslem!
Makáte na své postavě, ale zároveň milujete sladkou snídani? Pak si připravte voňavé vanilkové lívance s extra dávkou proteinu. Namísto mouky použijte práškový protein, který ji skvěle nahradí. Ideální je ten s vanilkovou příchutí.
Ingredience na 1 porci:
Odměřenou dávku proteinu vsypte do misky a přidejte rozšlehané vejce. Směs míchejte vidličkou, dokud se z ní nestane hustá kaše – teprve poté opatrně přidávejte mléko. Nepřežeňte to, aby směs nebyla příliš řídká. Každý proteinový prášek má totiž jinou savost. Směs ochuťte vanilkou nebo kapkou vanilkového extraktu, a lívance následně usmažte na pánvi tak, jak jste zvyklí.
Jste milovníci kokosu? Pak si připravte tento zdravý recept, který je ideální pro bezlepkovou dietu nebo nízkosacharidové stravování.
Ingredience na 1 porci:
V jedné misce smíchejte zvlášť sypké suroviny, tedy kokosovou mouku a jedlou sodu. V druhé misce pak promíchejte krémový sýr (například typu Philadelphia) s vajíčkem. Obsah obou misek smíchejte dohromady a těsto smažte na pánvi dozlatova.
Lívance mohou být výbornou snídaní i pro ty, kteří sladkému neholdují. Tyto luxusní avokádové lívance si můžete dát nejen na sladko, ale i se sázeným vejcem nebo uzeným lososem. A zase bez jediné špetky mouky!
Ingredience na 1 porci:
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru dohladka. Vznikne vám husté těsto, ze kterého na pánvi tvarujte kulaté lívanečky a smažte je na rozpáleném oleji. Servírujte se sladkou nebo slanou oblohou.