Exotický mangostan seženete i Česku! Jedno z nejchutnějších ovocí musíte oloupat jako mandarinku

Plody mangostanu Ika Rahma H / Shutterstock.com

Drobné ovoce s tmavě purpurovou slupkou a svěže zelenou čepičkou se snadno vejde do ruky. Čím menší je jeho rozměr, tím výraznější je chuťový zážitek z něj. Mangostan je často považován za jeden z nejlahodnějších plodů na světě díky své výrazné, sladkokyselé příchuti. Navíc je oficiálním ovocem Thajska. Jaké další fascinující informace o mangostanu byste si neměli nechat ujít?

Přečtěte si také

Nejčastější chyby při skladování oleje? Díky nim se může rychleji zkazit!

Odkud pochází?

Mangostan, odborně nazývaný mangostana lahodná (Garcinia mangostana), roste na stálezelených stromech v tropických oblastech. Nejčastěji se pěstuje v Indonésii, v Thajsku, v Malajsii či v Singapuru.

Kolik stojí?

Mangostan je poměrně drahý, a to dokonce i v zemích původu. Jeho pěstování totiž vyžaduje specifickou péči týkající se vlhkosti a slunečního svitu. Špatně snáší zimu, slaný mořský vzduch, vysokou nadmořskou výšku nebo neadekvátní vlhkost.

Zákaz dovozu

Kolem roku 2007 platil zákaz dovozu mangostanu do USA. Přestože v Americe po tomto ovoci byla poměrně vysoká poptávka, dovoz se na krátkou dobu omezil kvůli muškám, které se na ovoci množily a byly tímto způsobem přiváženy do Spojených států.

Účinky

Mangostan má velké množství benefitů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, pomáhá tedy zlepšovat imunitu. Dále napomáhá s trávením, zlepšuje pleť a menstruační problémy.

Jak správně jíst mangostan?

Až si v obchodě v Česku nebo na dovolené v zahraničí koupíte mangostan, nepřekrajujte ho nožem. Přišli byste o pravidelnou strukturu krásných plodů. Raději odřízněte jen špičku plodu a mangostan oloupejte, podobně jako třeba mandarinku. Získáte krásné stroužky ovoce, vzhledově podobné česneku, které můžete sníst jen tak nebo použít do sladkých receptů.

Jak chutná?

Mangostan má velmi jedinečnou a lahodnou chuť, která je často popisována jako kombinace sladkosti a kyselosti. Chuť mangostanu bývá přirovnávána k mixu broskve, ananasu a jahod s jemným citrusovým nádechem. Dužina je šťavnatá, sladká a osvěžující, což z mangostanu dělá oblíbené exotické ovoce.

Ruce loupou plod mangostanu. ALL.THINGS.STUDIO / Shutterstock.com

Kde koupit mangostan?

Dobrá zpráva je, že mangostan podobně jako další tropické ovoce seženete rovněž v Česku. Za 1 kus ale zaplatíte zhruba 50 Kč. Je proto dobré sledovat slevové akce v supermarketech, případně jej koupit na internetu. V nabídce mívají mangostan například e-shopy s potravinami.

Zdroje: Kupi, Healthline, Health