Vánoce už klepou na dveře, tak si připravme ty nejlepší recepty! Kouzlo Vánoc dotváří vůně jehličí, cukroví a plamínků svíček, které k tomuto svátečnímu období neodmyslitelně patří. Letos si můžete obohatit svou nabídku sladkých dobrot o něco nového. Skvělým pomocníkem při přípravě (nejen) vánočního cukroví je kondenzované mléko – a my pro vás máme několik osvědčených receptů, které si určitě oblíbíte. A nejlepší na tom je, že jsou opravdu jednoduché!
Kondenzované (zahuštěné) mléko, lidově salko, se dříve využívalo zejména k oslazení kávy nebo do dortových krémů. V současné době má však široké využití i v běžné kuchyni (například na zjemnění omáček) a své pevné místo si vydobylo i na vánočním stole v podobě cukroví či likéru.
Na trhu jej můžete získat slazené i neslazené, případně s nějakou příchutí (např. karamel či kakao). Výhodou je vysoká koncentrace vápníku a jiných minerálních látek, problémem ovšem může být velké množství tuku a v případě slazených verzí i hodně sacharidů. Jako u všeho používejte tedy i tento výrobek „s rozumem“. Anebo sáhněte po light variantě.
Na těsto:
Na krém:
Karamelové cukroví chutná tak skvěle, že se po něm jen zapráší. Jeho příprava je navíc rychlá a velmi snadná, karamelovou polevu na cukroví totiž lehce vykouzlíte pomocí kondenzovaného mléka.
Domácí karamelový likér vás okouzlí jemnou chutí a jednoduchou přípravou. Stačí vám plechovka salka, pár dalších surovin a můžete si vychutnávat luxusní vánoční likér, který budete chtít dělat znovu a znovu.
Tip: Nechte mandle přes noc namočené ve vodě – příjemně změknou, ztratí na hořkosti a budou mít intenzivnější chuť.
Rukou zpracujte těsto ze salka, strouhaného kokosu a vanilkového extraktu. Nechte odpočívat cca hodinu v ledničce. Poté z těsta tvořte kuličky, přičemž do jejich středu vložte předem namočenou mandli a následně obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku. Podávejte chlazené.
Smícháním všech ingrediencí vytvořte vláčné těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trošku mléka (nebo smetany), v případě, že je moc tekuté, přidejte piškoty. Nechte těsto alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pak z něj vytvarujte kuličky a ty následně obalujte v namletých ořeších nebo v kokosu.
Domácí salko se hodí do krémů, likérů, k přípravě vánočního cukroví i dalších nejrůznějších druhů sladkostí. Postup na výrobu domácího kondenzovaného mléka je velmi jednoduchý a stačí vám k tomu jen tři ingredience.
Zkuste si doma vytvořit salko z kokosového mléka. Jak na to? Smíchejte v hrnci obsah 400ml plechovky kokosového mléka se 100 ml datlového sirupu (případně javorového či agáve sirupu) nebo s medem. Přiveďte směs k varu a poté prudce ztlumte a za stálého míchání nechte ztuhnout. Odpaří se cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu. Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchovávejte v lednici a pracujte s ním stejně jako s běžným salkem.
Zdroj: Kupi.cz