Za rohlíky a chleba dají Češi i tisícovku měsíčně. Problém je, že velká část skončí v odpadu

Rohlíky v ošatce Jan_Mach / Shutterstock.com

Rohlíky, chleba, housky a další pečivo patří k nejčastěji kupovaným potravinám v Česku. Nový průzkum ukázal, že téměř polovina lidí za ně měsíčně utratí až 1 000 korun a čtvrtina je kupuje každý den. Co dalšího průzkum odhalil a jak pečivo skladovat, aby vydrželo čerstvé?

Přečtěte si také

Velký test krémů na popraskané paty: Vítěz potvrdil, že kvalita má svou cenu

Čtvrtina Čechů kupuje pečivo denně

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Too Good To Go a agentury STEM/MARK nakupuje pečivo denně 25 % Čechů. Nejaktivnější jsou mladší generace, tedy mileniálové (30 %) a generace Z (27 %), zatímco mezi takzvanými baby boomery je to jen 13 %. Dalších 38 % lidí vyráží pro pečivo více než třikrát týdně a pouze 9 % si vystačí s nákupem jednou týdně.

„V chuťových preferencích jsou Češi rozděleni na několik táborů. Třetina preferuje pečivo bez posypky, zatímco u zbytku je nejpopulárnější mák (32 %) a kmín (24 %),“ uvádí autoři průzkumu.

Zajímavé je, že nejvíc lidí nakupuje pečivo v supermarketech (67 %), dalších 19 % dává přednost malým potravinám a jen 7 % si pro čerstvé housky zajde přímo do pekárny.

Pečivo v supermarketu Hamik / Shutterstock.com

Plastové sáčky pečivu nesvědčí

Pouze 27 % Čechů skladuje přebytečné pečivo v mrazáku, i přesto, že je to jeden z nejefektivnějších způsobů, jak předejít plýtvání potravinami. Uživatelé Too Good To Go jsou v tomto ohledu velmi aktivní a zachraňují chléb a další pečivo z lokálních pekáren,“ řekla k průzkumu Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go.

Téměř dvě třetiny Čechů (64 %) nechávají pečivo v plastových sáčcích, kde se ale rychleji kazí kvůli zadržování vlhkosti. Celkem 8 % respondentů uvedlo, že k uskladnění používají chlebník, látkové sáčky nebo kuchyňské utěrky. Právě tyto způsoby přitom pomáhají udržet pečivo déle čerstvé. Ideální je chlebník na suchém místě nebo mražení po menších porcích (viz níže).

Za rohlíky a chleba 1 000 Kč měsíčně

Pečivo tvoří významnou část rozpočtu českých domácností. Z průzkumu vyplynulo, že nejčastěji za něj utratíme 500 až 1 000 Kč měsíčně (43 % respondentů), dalších 28 % vydá méně než 500 Kč a 16 % se pohybuje v rozmezí 1 000 až 1 500 Kč. Pouze 6 % procent lidí za pečivo měsíčně utratí víc než 1 500 korun.

Jak ukazují data Českého statistického úřadu i portálu Kupi, průměrná cena pečiva je v roce 2025 poměrně stabilní. Kilogram bílého pšeničného pečiva stojí kolem 70 Kč, zatímco kilogram kmínového chleba vyjde přibližně na 40 Kč.

Chléb Marie Charouzova / Shutterstock.com

Pečivo často končí v koši

Až 87 % lidí tvrdí, že dobré jídlo by se nemělo vyhazovat, realita ale ukazuje jiný obrázek. V Česku se podle dat Eurostatu ročně vyhodí více než 1 milion tun jídla, tedy zhruba 98 kilogramů na osobu. Významnou část tohoto odpadu tvoří právě pečivo.

Zbytky se mnozí snaží aspoň nějak využít. Celkem 38 % lidí ze starého pečiva připravuje jiná jídla, 27 % pečivo mrazí a 23 % ho dává zvířatům. Přesto podle společnosti Too Good To Go zůstává množství vyhozeného pečiva vysoké. Na vině je nakupování pečiva ve zbytečně velkém množství a už zmíněné špatné skladování.

Kupi radí: Jak skladovat a zpracovat pečivo

Z doporučení odborníků i našich vlastních zkušeností vyplývá, že pečivo nejlépe uchováte v chlebníku nebo látkovém sáčku, a to na suchém místě mimo přímé slunce.

Chleba skladujte ideálně celý, protože nakrájený tvrdne rychleji. Pokud víte, že ho nesníte včas, zamrazte ho po plátcích nebo po menších porcích. Pokud byste to neudělali, ani tak ztvrdlé pečivo zbytečně nevyhazujte.

Staré rohlíky můžete namlít na domácí strouhanku, nakrájet na krutony do polévky nebo zapéct s vejcem a sýrem. Ze staršího (ale ne plesnivého!) chleba se dá udělat výborná žemlovka, chlebová polévka nebo francouzský toast. Takto nejen ušetříte, ale pomůžete i přírodě.

Pečivo v bochníku Dxkfoto / Shutterstock.com

Rohlík se sýrem stále vládne českým svačinám

Pečivo zůstává oblíbené nejen doma, ale i ve škole. Podle jiného nedávného průzkumu online supermarketu Košík, kterému se věnujeme v samostatném článku, 69 % dětí ve svačinové krabičce právě pečivo. Nejčastěji se jedná o rohlík nebo chleba se sýrem nebo šunkou (a s máslem). Přibližně u třetiny školáků doplňuje tuhle klasiku ještě ovoce, nejčastěji jablko.

Cena takové klasické svačiny vychází na 22 až 40 korun, což u rodiny se dvěma dětmi představuje výdaj okolo 1 600 Kč měsíčně. Oproti loňsku navíc typická pečivová svačina zdražila o 10 %, především kvůli vyšším cenám másla a sýrů.

Zdroje: Kupi.cz, Too Good To Go, ČTK, ČSÚ, Košík.cz