Podzimní dny mají svou zvláštní magii a s nimi přichází chuť na dezerty, které zahřejí duši. Tiramisu s čokoládou a jedlými kaštany je jedním z nich. Kombinuje jemnost italské klasiky s bohatostí kaštanového pyré a tmavé čokolády.
Kouzlo italské klasiky s podzimní duší
Tiramisu je symbolem italské pohostinnosti. Vzniklo v Benátkách v 60. letech a od té doby si získalo svět. Tradičně se připravuje s mascarpone, kávou a kakaem, ale tahle verze má něco navíc – jemné pyré z jedlých kaštanů, které dezertu dodá teplý, zemitý tón. Když ho připravuju doma, vždycky se mi rozvoní celá kuchyně a mám pocit, že se čas zpomalí. Je to dezert, který se dělá srdcem. A přestože vypadá luxusně, zvládne ho i začátečník.
Jedlé kaštany – poklad z lesa i z pánve
Kaštany nejsou jen ozdobou vánočních trhů. Jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínu C. Kdysi bývaly základní potravinou chudých regionů Itálie a Francie, dnes se vrací jako delikatesa. Kaštanové pyré dodá dezertům krémovou strukturu a přírodní sladkost bez nutnosti velkého množství cukru. Navíc se skvěle doplňuje s čokoládou a kávou. Mimochodem, kaštany jsou i perfektní bezlepková alternativa pro ty, kteří se vyhýbají mouce.
Peter Hermes Furian / Shutterstock.com
Tiramisu s čokoládou a jedlými kaštany – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení
Ingredience
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 žloutky
- 60 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g čokolády (nejlépe 70 %)
- 100 ml silné kávy (espresso)
- 1 lžíce rumu
- 150 g kaštanového pyré (nebo domácího z vařených jedlých kaštanů)
- 12 cukrářských piškotů
- 1 lžíce kakaa na posypání
Tiramisu cheesecake
Tiramisu cheesecake je unikátní fúze dvou ikonických dezertů, která okamžitě uchvátí chuťové pohárky svojí kombinací kávové polevy, krémového sýra a piškotů nasáklých espressem. Tento dezert nabízí působivý mix chutí, kde každý kousek překvapí svou bohatostí a dokonalostí. Pro ty, kdo milují obě sladkosti, se stane tento cheesecake neodolatelným dezertem.
Tiramisu cheesecake
Postup přípravy
- Uvařte silnou kávu, nechte ji vychladnout a vmíchejte do ní rum. Tím budete později potírat piškoty.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Přidejte mascarpone, vanilkový extrakt a kaštanové pyré. Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém.
- V jiné nádobě vyšlehejte smetanu do tuha a jemně ji vmíchejte do mascarpone směsi. Čokoládu nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte nožem na drobné kousky.
- Piškoty krátce namočte do kávové směsi, aby nasákly, ale nerozpadly se.
- Do sklenic nebo misek vrstvěte střídavě piškoty, krém a čokoládu.
- Začněte piškoty, pokračujte krémem, posypte čokoládou a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
- Poslední vrstva by měla být krémová, posypaná čokoládou a lehce kakaem.
- Dezert nechte odležet v lednici alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě krásně propojily.
Tipy redaktorky z kuchyně
- Z vlastní zkušenosti vím, že kvalita kaštanového pyré hraje obrovskou roli. Pokud máte čas, uvařte si pyré doma z čerstvých kaštanů – chuť je hlubší a přirozenější než u kupovaných variant.
- Kávu můžete nahradit karobovým nebo ječmenným nápojem, pokud připravujete dezert i pro děti.
- A kdo má rád výraznější chuť, může do krému přidat kapku likéru Amaretto.
- Tiramisu podávejte v menších sklenicích, vypadá to efektně a každý host má svůj malý pohár nebe.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková