Perfektní pečené brambory ve slupce: Stejně dobré jako od babičky

Pečené brambory ve slupce na bílém talíři Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Toužíte po pečených bramborách, které budou křupavé zvenku a nadýchaně měkké uvnitř, jako je dělávala babička? Pak jste na správném místě! Náš článek vám prozradí, jak na to. Poradíme vám, čemu se vyhnout a na co si dát pozor, abyste dosáhli perfektního výsledku. Inspirujte se našimi tipy a pochutnejte si na lahodných pečených bramborách, které rozvoní celou kuchyni!

Přečtěte si také

5 nejlepších aplikací pro plánování a organizaci času v novém roce

Pečené brambory jsou skvělou přílohou i samostatným jídlem pro každou příležitost. Příprava je jednoduchá, ale i tak existuje několik fíglů, jak je dotáhnout k dokonalosti. Ideální pečené brambory mají křupavou slupku a uvnitř jsou krásně nadýchané a měkké. Pokud se vám zatím takový výsledek nedařil, nezoufejte. S našimi radami to hravě zvládnete!

Základní druhy brambor

Před samotným pečením je dobré vědět, jaké druhy brambor máme k dispozici. Každý typ se totiž hodí na něco jiného.

  • Varný typ A – salátové: Tuhé a pevné brambory, které se nerozvařují. Jsou ideální do bramborového salátu nebo na pečené plátky v troubě.
  • Varný typ B – přílohové: Nejuniverzálnější a nejběžnější druh, skvělý na přílohy, do polévek i do gulášů.
  • Varný typ C – moučné: Brambory s vysokým obsahem škrobu, perfektní na smažení, hranolky, bramboráky, placky, knedlíky, noky, škubánky, chipsy nebo bramborovou slámu. Hodí se i na šťouchané brambory nebo kaše.

Pečené brambory

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 1 hodina 5 minut

Ingredience

  • 4 velké brambory typu B (přílohové)
  • hrubozrnná mořská sůl
  • máslo
  • oblíbené přílohy podle chuti (zakysaná smetana, pažitka, slanina, sýr apod.)

Postup přípravy

  1. Rozehřejte troubu na 200 °C a plech dejte doprostřed.
  2. Brambory pečlivě omyjte, osušte a teď přichází to nejdůležitější, poctivě je propíchejte vidličkou ze všech stran a osolte hrubozrnnou solí.
  3. Připravené brambory rozložte na plech a pečte zhruba 1 hodinu (podle velikosti).
  4. To, že jsou hotové uvnitř, poznáte jednoduše špičkou nože. Když ho do brambory zapíchnete, bude uvnitř měkká.
  5. Hotové brambory nechte chvíli vychladnout, pak do nich řízněte do kříže a jemným zmáčknutím otevřete.
  6. Do otevřené brambory vložte máslo (nebo zakápněte olivovým olejem) a servírujte s dalšími dobrotami podle chuti.
Zavařené brambory
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Zavařené brambory

Zavařování není jen stará tradice, ale i skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta a podzimu na dlouhé zimní večery. Vedle klasiky jako okurky, papriky nebo marmelády existuje i poklad, o kterém ví jen málokdo: Nakládané brambory. Že jste o nich ještě neslyšeli? Skvěle doplní maso, ryby, ale i zeleninové saláty a někdo si na nich pochutná i jen tak na vidličku.

Zavařené brambory

Tipy pro vylepšení receptu

  • Chcete-li extra křupavou slupku, potřete brambory před pečením olivovým olejem.
  • Hrajte si s různými druhy soli a koření, kterými brambory před pečením ochutíte.
  • Nebojte se experimentovat s netradičními obloženími jako guacamole, salsa nebo restovaná zelenina.
  • Pro úsporu času brambory nejprve 5–10 minut pečte v mikrovlnce, případně v hrnci s vodou povařte do poloměkka, a pak dopečte v troubě dokřupava.

Zdroj: Kupi.cz