Toužíte po pečených bramborách, které budou křupavé zvenku a nadýchaně měkké uvnitř, jako je dělávala babička? Pak jste na správném místě! Náš článek vám prozradí, jak na to. Poradíme vám, čemu se vyhnout a na co si dát pozor, abyste dosáhli perfektního výsledku. Inspirujte se našimi tipy a pochutnejte si na lahodných pečených bramborách, které rozvoní celou kuchyni!
Pečené brambory jsou skvělou přílohou i samostatným jídlem pro každou příležitost. Příprava je jednoduchá, ale i tak existuje několik fíglů, jak je dotáhnout k dokonalosti. Ideální pečené brambory mají křupavou slupku a uvnitř jsou krásně nadýchané a měkké. Pokud se vám zatím takový výsledek nedařil, nezoufejte. S našimi radami to hravě zvládnete!
Základní druhy brambor
Před samotným pečením je dobré vědět, jaké druhy brambor máme k dispozici. Každý typ se totiž hodí na něco jiného.
- Varný typ A – salátové: Tuhé a pevné brambory, které se nerozvařují. Jsou ideální do bramborového salátu nebo na pečené plátky v troubě.
- Varný typ B – přílohové: Nejuniverzálnější a nejběžnější druh, skvělý na přílohy, do polévek i do gulášů.
- Varný typ C – moučné: Brambory s vysokým obsahem škrobu, perfektní na smažení, hranolky, bramboráky, placky, knedlíky, noky, škubánky, chipsy nebo bramborovou slámu. Hodí se i na šťouchané brambory nebo kaše.
Pečené brambory
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 1 hodina 5 minut
Ingredience
- 4 velké brambory typu B (přílohové)
- hrubozrnná mořská sůl
- máslo
- oblíbené přílohy podle chuti (zakysaná smetana, pažitka, slanina, sýr apod.)
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 200 °C a plech dejte doprostřed.
- Brambory pečlivě omyjte, osušte a teď přichází to nejdůležitější, poctivě je propíchejte vidličkou ze všech stran a osolte hrubozrnnou solí.
- Připravené brambory rozložte na plech a pečte zhruba 1 hodinu (podle velikosti).
- To, že jsou hotové uvnitř, poznáte jednoduše špičkou nože. Když ho do brambory zapíchnete, bude uvnitř měkká.
- Hotové brambory nechte chvíli vychladnout, pak do nich řízněte do kříže a jemným zmáčknutím otevřete.
- Do otevřené brambory vložte máslo (nebo zakápněte olivovým olejem) a servírujte s dalšími dobrotami podle chuti.
Zavařené brambory
Zavařování není jen stará tradice, ale i skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta a podzimu na dlouhé zimní večery. Vedle klasiky jako okurky, papriky nebo marmelády existuje i poklad, o kterém ví jen málokdo: Nakládané brambory. Že jste o nich ještě neslyšeli? Skvěle doplní maso, ryby, ale i zeleninové saláty a někdo si na nich pochutná i jen tak na vidličku.
Zavařené brambory
Tipy pro vylepšení receptu
- Chcete-li extra křupavou slupku, potřete brambory před pečením olivovým olejem.
- Hrajte si s různými druhy soli a koření, kterými brambory před pečením ochutíte.
- Nebojte se experimentovat s netradičními obloženími jako guacamole, salsa nebo restovaná zelenina.
- Pro úsporu času brambory nejprve 5–10 minut pečte v mikrovlnce, případně v hrnci s vodou povařte do poloměkka, a pak dopečte v troubě dokřupava.
Zdroj: Kupi.cz