Připít si lahodným vínem s ovocitými tóny nad čerstvě upečenou husou se zelím a knedlíkem je moment, na který netrpělivě vyčkává druhý listopadový týden každý gurmán. Jelikož tentokrát připadají svatomartinské oslavy na pondělí, řetězce se rozhodly vzít v potaz zájem svých zákazníků a začaly zařazovat do akčních nabídek potraviny potřebné pro přípravu svátečního menu už nyní. S jakými výdaji letos počítat a vyplatí se investovat spíše do husy nebo kachny?
Drůbež, zelí, knedlíky i víno netrpělivě vyhlíží zákazníci již několik dní před svatým Martinem. Největší akce na tento sortiment se však v řetězcích objeví 6. listopadu, kdy se začnou chladicí pulty plnit husami a kachnami. „Kromě chlazených hus jsme se letos rozhodli reagovat na měnící se chutě našich zákazníků a rozšířit nabídku i o různé kachní díly,“ popisuje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Tesco. Podle mluvčí jsou kachny v nabídce řetězce dostupné celoročně, husy však zařazuje Tesco do prodeje vždy týden před svátkem sv. Martina, kdy je o ně největší zájem.
Tvrzení mluvčí nám potvrdili také námi oslovení prodejci, kteří v tomto období před svátkem svatého Martina zaznamenávají zvýšený zájem o husy, přičemž zákazníci obzvláště vyhledávají ty, které jsou nabízeny v rámci speciálních nabídek.
Zatímco kachny jsou v obchodech dostupné celoročně, na husy narazíte pouze týden před samotným svátkem. Obdobná pravidla platí i pro svatomartinská vína, která by se měla otevírat až 11. listopadu. Ta letos dorazí do prodeje s menším předstihem, a to v pátek 8. listopadu.
Jelikož patří husa k tradiční drůbeži, kterou si spojujeme se svatomartinským menu, narazíme na ni v akčních letácích především na přelomu října a listopadu. Oproti minulému roku za ni však utratíme méně. Zatímco loni vyšlo kilo chlazené husy v průměru na 188 Kč, letos na něm ušetříte až 5 Kč. Ke zlevnění došlo také u mražené husy, která vychází levněji než chlazená, a to v průměru 125 Kč.
K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Upečte si takovou husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.
Husí kaldoun je druh vývaru, který se připravuje z husího skeletu, drobů, květáku a smetany. Příprava je vcelku jednoduchá, zvládnou ji jistě i začátečníci. Skvěle se hodí k nedělnímu obědu nebo na jinou sváteční příležitost.
Nejméně zaplatíte, když vyrazíte pro husu nyní. „Tento týden, tedy těsně před svátkem svatého Martina, se dá chlazená husa v obchodech koupit v rámci letákových akcí od 109,90 Kč za kilo a ta mražená dokonce od 89 Kč,“ komentuje aktuální situaci v obchodech Monika Kopčilová, analytička Kupi, která zároveň dodává, že nákupem na poslední chvíli mohou zákazníci ušetřit až 55 %. Průměrně pak chlazená husa v akci vyjde na 126 Kč za kilo, bez akce 280 Kč.
Výjimečně dávají obchody do slev i husí stehna a prsa, která se však pohybují v mnohem vyšších cenových relacích než drůbež zakoupená v celku. Průměrná cena kila stehen se letos pohybuje okolo 258 Kč, husí prsa pak seženete v akci za 211 Kč.
Jako levnější alternativu k huse můžete zvolit kachnu, která je menší a také méně tučnější. Podle monitoringu nákupního rádce Kupi ji najdete nejčastěji v akcích během podzimu v období hodové sezóny nebo na jaře před Velikonocemi, přičemž počet akcí na tento druh drůbeže zůstává letos podobný jako v minulém roce. Aktuálně seženete kilo kachny již od 69,90 Kč. Před pěti lety vyšlo jen o 5 Kč levněji.
„Průměrná akční cena za kilo chlazené kachny se letos na podzim pohybuje okolo 87 Kč, což je o 28 % méně než před rokem, kdy stála 121 Kč. A zatímco běžná cena se od loňska nezměnila a zůstává na 170 Kč za kilo, průměrná výše slevy se v porovnání s loňským rokem zvýšila z 30 % na téměř 50 %,“ nastiňuje Kopčilová, dle jejích slov jde před nadcházejícími svatomartinskými oslavami o pozitivní zprávu pro spotřebitele.
Další položkou na nákupním seznamu pro přípravu svatomartinské hostiny je zelí. Také na něm můžete letos v akcích ušetřit, a to dokonce více než 53 %. Kilo bílého hlávkového zelí vychází o 2 Kč méně než v loňském roce. Průměrně za něho zaplatíte 14 Kč, přičemž nejvýhodněji lze sehnat i za 11,90 Kč. Mimo slevové akce pak vyjde zhruba na 30 Kč.
Zřídkakdy narazíte v regálech obchodů na červené hlávkové zelí. Pokud ho zahlédnete v akci, pravděpodobně u něho najdete cenovku 19,90 Kč, což je jeho průměrná letošní zvýhodněná cena. V loňském roce byly obchody při zlevňování červeného zelí štědřejší. Ve slevě totiž vycházelo na 18 Kč.
Nechcete-li zpracovávat zelí sami, ušetříte si práci i peněženku, když sáhnete po kysaném zelí. Za jeho půlkilové balení totiž utratíte v průměru 13 Kč. Ve slevové akci na něm tak ušetříte 5 Kč oproti běžné ceně. Nejlevněji na něho narazíte za pouhých 9,90 Kč. Oproti kysanému pak uvidíte v letácích mnohem méně častěji sterilované zelí. To se obvykle prodává v 670gramovém balení po 45 Kč. V akci za něho zaplatíte přibližně 20 Kč, v nejvýhodnější ceně za 17,90 Kč.
Budete letos chystat svatomartinské menu?
Zdroj: Kupi, Tesco