Vyzkoušejte MIND dietu vyvinutou odborníky. Můžete se tak vyhnout stařecké demenci

Starší žena jí okurku Jelena Zelen / Shutterstock.com

MIND stravování nemá primárně zaručit úbytek kilogramů, nýbrž podpořit zdraví po co nejdelší dobu. To je cíl, o nějž by se měl snažit každý z nás. MIND dieta byla vytvořena odborníky, kteří přesně vědí, co naše tělo potřebuje.

Přečtěte si také

Primark oznámil datum otevření své další prodejny v Česku. Víme, kdy přesně budete mít možnost v ní nakoupit

Zkoušíte jednu dietu za druhou a točíte se v neustálém kruhu? Možná jste ztratili pojem o tom, jaký je hlavní účel stravování. Není to trápit se, omezovat se ani držet hladovku. Cílem je vyživit své tělo, podpořit jeho fungování a mít energii na veškerou denní aktivitu.

Každý z nás by se měl snažit jíst co nejzdravěji, protože to, co do sebe dáváme, nám tělo dříve nebo později vrátí. Pokud chcete klást důraz na zdraví, vyzkoušejte vědecky podloženou MIND dietu neboli způsob stravování, který může pomoci oddálit vznik onemocnění mozku, jako je Alzheimer.

MIND dieta jako prevence proti stárnutí mozku

MIND (Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurological Delay) dieta je jakožto kombinace středomořské stravy a DASH diety propagována kvůli svému přínosu pro zdraví mozku. Středomořská dieta je zaměřena na čerstvé potraviny a zdravé tuky a DASH dieta na kontrolu a snižování krevního tlaku.

Studie napovídají, že by MIND dieta mohla pomoci snížit riziko vzniku kognitivních poruch. Základem jsou potraviny bohaté na vitamíny, karotenoidy a flavonoidy, o kterých se předpokládá, že chrání mozek. A vzhledem k tomu, že dle WHO trpí demencí na celém světě až 50 milionů lidí, je na místě tomu věnovat pozornost.

Doporučené potraviny

Tento typ stravování nepatří k ortodoxním a nic přísně nevyřazuje. Doporučuje se konzumovat ve zvýšeném množství zeleninu, jako je špenát, zelí, rukola a kapusta, dále celozrnné výrobky, olivový olej, drůbeží maso, ryby, fazole (dále i cizrna, čočka nebo sójové boby), ořechy a z ovoce lesní plody. Přičemž drůbež a ryby zařazovat minimálně jednou až dvakrát týdně. Co odborníci radí omezit, je červené maso a sladkosti, sýry, smažená jídla a máslo.

„Ve společnosti roste počet lidí s demencí. Proto je třeba udělat jisté změny, abychom oddálili nebo zpomalili rozvoj kognitivních problémů,“ říká autor studie Dr. Russell P. Saywer.

Různé potraviny znázorňující MIND dietu monticello / Shutterstock.com

Výzkum potvrdil benefity stravování MIND

Doktor Saywer spolu s dalšími členy týmu po dobu 10 let sledovali celkem 14 145 lidí ve věku 64–70 let. V rámci výzkumu měřili schopnosti myšlení a paměti a porovnávali je u lidí, kteří dodržovali MIND dietu. Zjistilo se, že u lidí, kteří jedli dle zásad, se kognice zhoršovala pomaleji a byla u nich menší pravděpodobnost vzniku kognitivních poruch.

Vědci ale potvrzují fakt, že zde hraje roli spoustu faktorů (například věk, předchozí stravování, genetika aj.), a proto je třeba zajistit více studií a téma hlouběji zkoumat.

„Podle mého názoru je MIND dieta skvělým způsobem, jak se stravovat zdravě a vyváženě. Kombinuje potraviny středomořské a DASH diety, čímž je vhodná jak pro zdraví mozku, tak i pro celkové zdraví. Tím, že klade důraz na čerstvé a přírodní potraviny, jako jsou zelenina, ořechy, ryby a celozrnné produkty, poskytuje prevenci neurodegenerativních onemocnění a také zlepšuje trávení a celkový metabolismus,“ přikládá pro Kupi svůj názor nutriční specialistka Lenka Tarasidu.

Grilovaný filet z amura
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný filet z amura

Grilovaný filet z amura s červenou řepou, česnekem a tymiánem je skvěle vyladěný pokrm, na kterém si zajisté pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, mohou se do ní tedy zapojit i naprostí začátečníci a vykouzlit tak vynikající, lahodný pokrm pro celou rodinu.

Grilovaný filet z amura

Podle Lenky Tarasidu je také vhodné konzumovat méně červeného masa a sladkého: „Omezení nezdravých potravin, jako je červené maso nebo sladkosti, je vhodné také v rámci ozdravení životního stylu. Tuto dietu doporučuji nejen k prevenci před Alzheimerovou chorobou nebo ochraně kognitivních funkcí, ale také jako dlouhodobě udržitelný a vyvážený stravovací plán pro každého, kdo chce žít zdravěji."

Má to i své minusy

Základ MIND stravování je přínosný, nezohledňuje ale pohybovou aktivitu, ke které je také třeba přihlížet. Sportovcům tak nemusí plně vyhovovat. Vždy je třeba dietu přizpůsobit danému člověku a jeho životnímu stylu.

Zdroje: Iflscience, AAN, Neurology, NZIP, Healthline, The Nutrition source