Co zasadit na podzim, abyste příští rok mohli sklízet?

Ruce drží mladou rostlinku v hlíně Dimitri Tymchenko / Shutterstock.com

Podzim se nese v duchu příprav zahrádky na jaro, kdy se příroda začne probouzet a začne pracovat na tom, co jsme do ní před několika měsíci zaseli. Co můžete zasadit, abyste příští rok mohli sklízet?

Přečtěte si také

H&M otevírá drogerie: Koupíte v nich známé značky jako MAC, elf nebo Kylie Cosmetics

Rostliny mají přes podzim a zimu dostatek času zakořenit, aby se nám na jaře a v létě mohly ukázat v plné kráse. Květiny budou prvním barevným potěšením po dlouhé zimě a semínka či sazenice ovoce a zeleniny začnou pořádně růst, aby nám brzy přinesly dostatek plodů.

Možná si myslíte, že rostliny mohou během nízkých teplot utrpět a nebo zcela zmrznout, ve skutečnosti jim ale tyto teploty prospívají. V létě je na ně příliš velké horko, a proto je podzimní výsev zkrátka ideální pro řádné zakořenění. A co tedy můžete na podzim zasadit?

Jahody a maliny

Abyste si mohli příští rok užít sladkou chuť jahod a malin, zasaďte je do poloviny října. Obě rostliny ocení slunné místo a hlinitopísčitou, dobře provzdušněnou půdu, která je bohatá na živiny. Proto nezapomeňte půdu pokrýt kompostem, aby dobře rostly.

Jahody by se měly sadit přibližně 35 cm od sebe a řádky by měly mít rozestupy přibližně 60 cm. Pro maliny platí podobná pravidla, ale pokud budete sadit více řad, nechte mezi nimi rozestupy asi 120 cm.

Ruka pokládá semínka do řádků Andrey_Popov / Shutterstock.com

Kořenová zelenina

Oblíbenou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, ředkvičky, petržel a celer, je ideální zasadit na podzim. Ředkvičky jsou velmi odolné, takže je s největší pravděpodobností budete moct sklízet už za 6 týdnů. Pokud dorazí přízemní mrazíky, ničeho se nelekejte a zeleninu přikryjte netkanou textilií.

Ovocné dřeviny a stromy

Na podzim neváhejte zasadit ovocné dřeviny, jako je rybíz, angrešt nebo třeba borůvky. Z ovocných stromů pak vysaďte do konce října broskvoně a meruňky, do listopadu máte čas na zasazení jabloní, hrušní, slivoní nebo třešní.

A jak správně sadit? Vyhlubte si díru dvakrát větší, než je kořen, aby měl strom skutečně dost místa. Ještě před samotným sázením si nachystejte zeminu smíchanou s kompostem a kořen stromků dejte na několik hodin do vody.

Česnek a cibule

Česnek a cibuli můžete klidně zasadit vedle sebe, ale nesaďte je tam, kde jste je pěstovali v minulých letech. Raději je dejte na záhon, na kterém loni rostli okurky nebo třeba brambory. Zajistěte jim slunné místo a dobře propustnou půdu a myslete na to, že ideální teploty pro zasazení česneku se pohybují okolo 9 stupňů. V tuto dobu můžete zasadit také cibuli, která se sází do hloubky přibližně 10 centimetrů. Česneku stačí hloubka čtyři centimetry.

Zahradnice zalévá záhony p.s.stasya / Shutterstock.com

Okrasné cibuloviny a dřeviny

Na podzim nastává ideální čas vysadit květiny, které pokvetou velmi brzy na jaře, takže vás po dlouhé zimě zahřejí na duši. Patří mezi ně zejména sněženky, bledule, hyacinty, tulipány a krokusy.

Zároveň je ideální čas na zasazení okrasných dřevin, jako je například šeřík, kalina, zimolez, ale také túje či cypřišky. Zaměřit se můžete i na další jehličnany, opadavé listnaté stromy a keře. Snažte se všechno stihnout do konce října, než přijdou první mrazíky. Nezapomeňte na mulč, hnojivo a ochranu před zimou: Stačí přikrytí chvojím, ale dobře poslouží i netkaná textilie.

Zdroj: iReceptář, Kupi, VUHU Most