Podzim je ideálním časem pro experimentování s dýní! Tento recept vás provede přípravou chutných a nadýchaných dýňových placiček, které se stanou hvězdou vašeho rodinného stolu. Jednoduchá a rychlá příprava zaručuje, že se tento pokrm stane jedním z vašich oblíbených dýňových receptů.
Dýně v kuchyni
Dýně je symbolem podzimu a její využití v kuchyni je takřka nekonečné. Placičky z dýně jsou skvělý způsob, jak si vychutnat její přirozenou chuť, a přitom tak trochu jinak, než ji většina z nás zná. Tento recept určitě vyzkoušejte i na strávníky, kteří dýni příliš nemusí, v podobě placiček se po ní jen zapráší!
Dýňové placičky – recept
- Počet porcí: 12 malých placiček
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 1 malá dýně
- 50 ml mléka
- 1 celé vejce
- 1 plná lžíce hladké mouky
- 1 lžíce škrobu (Solamyl)
- 1 lžíce nasekaných bylinek (jako petržel nebo pažitka)
- sůl a pepř podle chuti
- sušená majoránka podle chuti
- olej na smažení
NoirChocolate / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Nejprve smíchejte mléko, vejce, hladkou mouku, škrob, nasekané bylinky, sůl a pepř. Vytvoříte tak lehké těstíčko.
- Dýni důkladně opláchněte a osušte.
- Rozkrojte ji napůl, odstraňte semínka a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo pomocí kuchyňského robota a jeho nástavců.
- Dýni vmíchejte do těstíčka a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Můžete přidat sušenou majoránku a své kouzlo udělá i troška česneku.
- Na rozehřáté pánvi s trochou oleje vytvarujte z těsta malé placičky. Smažte na mírném ohni dozlatova z obou stran.
- Hotové placičky nechte na papírové utěrce, aby odsála přebytečný tuk.
Tipy z redakce
- Dýňové placičky můžete podávat jako přílohu k masovým pokrmům nebo je servírovat samostatně s oblíbeným dipem.
- Experimentujte s různými bylinkami nebo přidejte strouhaný sýr pro výraznější chuť.
- Kupujte menší dýně, které jsou často chutnější a mají méně semínek.
Nivový dip
Nivový dip se zakysanou smetanou skvěle dochutí vaše oblíbená jídla, především maso a zeleninu.
Nivový dip
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Noky s dýňovou omáčkou
Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.
Noky s dýňovou omáčkou
Dip z jogurtu a čerstvé cibulky – recept
Tento osvěžující krémový dip je perfektním doplňkem k dýňovým placičkám, ale také k masu nebo čerstvé zelenině. Jeho příprava je rychlá a snadná.
Ingredience
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 2 lžíce nasekané čerstvé cibulky
- 1 lžíce citronové (limetkové) šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Oksana Mizina / Shutterstock.com
Postup přípravy
- V misce smíchejte bílý jogurt s majonézou, aby vznikla hladká směs.
- Přidejte nasekanou čerstvou cibulku a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.
- Ochuťte solí a mletým pepřem podle své chuti.
- Hotový dip nechte před podáváním alespoň 10 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.
Zdroj: Kupi