Dýně v křupavých placičkách: Lepší placky jste ještě nejedli

Dýňové placičky na talíři s dipem v misce NoirChocolate / Shutterstock.com

Podzim je ideálním časem pro experimentování s dýní! Tento recept vás provede přípravou chutných a nadýchaných dýňových placiček, které se stanou hvězdou vašeho rodinného stolu. Jednoduchá a rychlá příprava zaručuje, že se tento pokrm stane jedním z vašich oblíbených dýňových receptů.

Přečtěte si také

Vadí vám papírová brčka? Nápoj Capri-Sun založil petici proti EU a požaduje zpět plastová

Dýně v kuchyni

Dýně je symbolem podzimu a její využití v kuchyni je takřka nekonečné. Placičky z dýně jsou skvělý způsob, jak si vychutnat její přirozenou chuť, a přitom tak trochu jinak, než ji většina z nás zná. Tento recept určitě vyzkoušejte i na strávníky, kteří dýni příliš nemusí, v podobě placiček se po ní jen zapráší!

Dýňové placičky – recept

  • Počet porcí: 12 malých placiček
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 1 malá dýně
  • 50 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 plná lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce škrobu (Solamyl)
  • 1 lžíce nasekaných bylinek (jako petržel nebo pažitka)
  • sůl a pepř podle chuti
  • sušená majoránka podle chuti
  • olej na smažení
Dýňové placky s dipem NoirChocolate / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Nejprve smíchejte mléko, vejce, hladkou mouku, škrob, nasekané bylinky, sůl a pepř. Vytvoříte tak lehké těstíčko.
  2. Dýni důkladně opláchněte a osušte.
  3. Rozkrojte ji napůl, odstraňte semínka a nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo pomocí kuchyňského robota a jeho nástavců.
  4. Dýni vmíchejte do těstíčka a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Můžete přidat sušenou majoránku a své kouzlo udělá i troška česneku.
  5. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje vytvarujte z těsta malé placičky. Smažte na mírném ohni dozlatova z obou stran.
  6. Hotové placičky nechte na papírové utěrce, aby odsála přebytečný tuk.

Tipy z redakce

  • Dýňové placičky můžete podávat jako přílohu k masovým pokrmům nebo je servírovat samostatně s oblíbeným dipem.
  • Experimentujte s různými bylinkami nebo přidejte strouhaný sýr pro výraznější chuť.
  • Kupujte menší dýně, které jsou často chutnější a mají méně semínek.
Nivový dip
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Nivový dip

Nivový dip se zakysanou smetanou skvěle dochutí vaše oblíbená jídla, především maso a zeleninu.

Nivový dip
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Noky s dýňovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Noky s dýňovou omáčkou

Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.

Noky s dýňovou omáčkou

Dip z jogurtu a čerstvé cibulky – recept

Tento osvěžující krémový dip je perfektním doplňkem k dýňovým placičkám, ale také k masu nebo čerstvé zelenině. Jeho příprava je rychlá a snadná.

Ingredience

  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nasekané čerstvé cibulky
  • 1 lžíce citronové (limetkové) šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
Dip s bylinkami, okolo chlebová placka Oksana Mizina / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte bílý jogurt s majonézou, aby vznikla hladká směs.
  2. Přidejte nasekanou čerstvou cibulku a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.
  3. Ochuťte solí a mletým pepřem podle své chuti.
  4. Hotový dip nechte před podáváním alespoň 10 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Zdroj: Kupi