Udělejte si výlet za nejbližším samosběrem brambor ve svém okolí. Trocha té dřiny při sbírání se vyplatí, protože brambory pořídíte levněji než v supermarketu, cca za 10 Kč za kilo, a navíc v nesrovnatelně lepší kvalitě. Bramborové farmy se nachází v Čechách, na Moravě i ve Slezsku, takže si stačí vybrat tu nejbližší.
Nejjednodušší je napsat do internetového vyhledávače „samosběr brambor“ + jméno města nebo okresu, kde bydlíte, a určitě najdete v dojezdové vzdálenosti hned několik bramborových farem. Prodejce brambor a samosběry si můžete vyhledat taky na speciálních portálech nebo na Facebooku, kde mají své stránky.
V našem přehledu uvádíme velké, aktuálně probíhající samosběry v České republice včetně adresy a ceny, která se pohybuje kolem 10 Kč/kg. Můžete tam vyrazit s celou rodinou na výlet a ještě u toho ušetříte! Kromě toho jsme pro vás připravili pár základních informací o bramborách a několik tipů, jak je skladovat.
Brambory jsou jednou z nejpoužívanějších potravin české kuchyně. Původně pocházejí z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Peru, kde je pěstovaly domorodé civilizace už před tisíci lety. Do Evropy je přivezli v 16. století španělští dobyvatelé.
Hodí se jako příloha, ale i jako surovina do nejrůznějších pokrmů. Brambory z bramborových farem mají zpravidla lepší kvalitu než ty ze supermarketu, protože se sklízí ručně a nedochází k jejich poškození při dopravě.
Jednotlivé odrůdy se liší dobou zrání. Rané brambory, které zrají jen cca 90 až 110 dnů, jsou obvykle připraveny ke sklizni už v červnu nebo červenci. Jejich tenká slupka je činí ideálními pro okamžitou spotřebu. Polopozdní a pozdní brambory zrají déle, cca 120 až 145 dnů, a obvykle se sklízejí během srpna a září.
Pokud jde o skladování, pozdní odrůdy brambor, které se sklízejí až na podzim, jsou pro zimní uskladnění nejvhodnější. Po samosběru brambory očistěte od přebytečné zeminy a dejte je do dobře větrané místnosti s teplotou mezi 4 až 8 °C. Ideální je sklep nebo jiné tmavé a chladné prostředí, které brambory chrání před klíčením, zelenáním a gumovatěním.
Farma Dryák (Slaný, okres Kladno)
Farma Vraňany (Vraňany, okres Mělník)
Na Korcích (Bělá pod Bezdězem, okres Mladá Boleslav)
Samosběr Jamboz (Čáslav, okres Kutná Hora)
Samosběr Zdice (Zdice, okres Beroun)
Samosběr Třeština (Třeština, okres Šumperk)
Farma Česnek z Blatce (Blatec, okres Olomouc)
Samosběr brambor u Hostimi (Hostim, okres Znojmo)
Samosběr Lednice (Lednice, okres Břeclav)
Samosběr Raškovice (Raškovice, okres Frýdek-Místek)
Samosběr Svobodné Dvory (Svobodné Dvory, okres Hradec Králové)
Samosběr Dolní Dobruč (Dolní Dobruč, okres Ústí nad Orlicí)
Samosběr Běhařovice (Běhařovice, okres Znojmo)
Samosběr Farmy rodiny Němcovy (Netina, okres Znojmo)
Samosběr „Mezilesí“ Telecí (Telecí, okres Svitavy)
Samosběr farmy Josef Čapek (Kejžlice, okres Pelhřimov)
Samosběr Jahodárny Brozany nad Ohří (Doksany, okres Litoměřice)
Mějte na paměti, že termíny samosběrů brambor se můžou měnit v závislosti na počasí a zásobách dané farmy.
Zdroje: Kupi, PlodyVenkova.cz, weby a sociální sítě organizátorů samosběrů