Jaké jsou průměrné mzdy v evropských zemích? Nejhůř na tom nejsme

Žena s brýlemi se dívá na papír Inside Creative House / Shutterstock.com

Průměrné mzdy v Evropě se i v roce 2024 velmi liší. Dobrou zprávou ale jistě je, že nejhůř na tom nejsme. Máme se lépe než například Slovensko, Maďarsko či Bulharsko. Nejlépe je na tom pak Švýcarsko, které má se svou průměrnou mzdou 200 tisíc korun nejlepší skóre na světě.

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Nižší mzdu než Česko má jen několik států

Ve většině evropských zemích mají průměrnou mzdu vyšší než v Česku. U nás je v roce 2024 43 967 korun. To není úplně špatné, ale bohužel přibližně dvě třetiny lidí na takovou výši mzdy vůbec nedosáhnou. Vyšší mzdu má i Polsko, oproti loňskému roku se totiž zvýšila o 12,9 procenta na 7 979 PLN (46 286 Kč).

Nižší průměrnou mzdu má například Slovensko, kde činí 1447 € (35 775 Kč), v Maďarsku průměrná mzda dosahuje 545 700 forintů, tedy 34 755 Kč, v Bulharsku pak ještě méně, v roce 2024 je to 2 300 BGN, přesněji 29 472 Kč.

Papírová eura v ruce Pavel_D / Shutterstock.com

Nejvyšší průměrné mzdy

Na průměrné mzdy přesahující 100 tisíc korun byste mohli narazit v Rakousku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Belgii či Irsku. Mzdy přesahující 120 tisíc korun mají v Dánsku, na Islandu a v Lucembursku. Nejlépe na tom je Švýcarsko, jehož mzdy přesahují 200 tisíc korun.

Příjmové rozdíly nejsou příliš vysoké

Ačkoliv se může zdát, že se v některých státech mají opravdu velice dobře, skutečnost je taková, že mají mnohem vyšší životní náklady než my, tudíž příjmové rozdíly nejsou až tak vysoké. Obecně se jedná o západoevropské země, kde jsou vysoké výdaje za bydlení a služby než ve východoevropských zemích.

V Česku se zvýšilo zdanění mezd

Ačkoliv mzda každým rokem o něco vzroste, v roce 2024 se zvýšilo také zdanění mzdy. Zaměstnanci totiž od letošního roku odvádí nemocenské pojištění, které činí 0,6 % z vyměřovacího základu zaměstnance. To se odvádí pro případ ztráty příjmu z důvodu úrazu, ošetřování člena rodiny či péče o dítě. V takovém případě by se vyplácel příspěvek formou dávek nemocenského pojištění.

Zdroj: E15, Euro, Business info