Víte, co znamenají značky na kosmetice? Otevřený kelímek, „éčko“ i přesýpací hodiny vysvětleny

Žena si prohlíží produkt v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Při nákupu kosmetiky se vyplatí vědět, co znamenají jednotlivé symboly na obalu. Bez ohledu na to, zda se jedná o krém na ruce, oční stíny nebo sprchový gel, etiketa obsahuje i další důležité informace a zkratky, které nemusí být každému jasné, a přesto by je měl spotřebitel znát.

Přečtěte si také

Hwachae: Korejský melounový punč, který pobláznil sociální sítě

Povinné značení na obalech kosmetiky

O tom, jaké zkratky a symboly by se měly na obalech kosmetických produktů vyskytovat, informuje nařízení (ES) č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích, které by si měl prostudovat každý výrobce kosmetiky. Kromě povinností výrobce, dovozce či distributora je zde totiž uvedeno, jak by měly být výrobky značeny.

Symbol na obalu kosmetiky CalypsoArt / Shutterstock.com
  • Jméno nebo zapsaný název a adresa odpovědné osoby – každý kosmetický přípravek musí obsahovat údaje o výrobci nebo dovozci kosmetiky, včetně jeho bezpečnosti. V případě, že se kosmetika vyrábí mimo EU, je český distributor povinen uvést název země, ze které výrobek pochází.
  • Datum minimální trvanlivost kosmetiky – je uveden v pořadí den, měsíc, rok nebo měsíc a rok. Po tuto dobu výrobce garantuje bezpečnost a stabilitu kosmetiky. Tato informace je povinná, pokud je minimální trvanlivost kratší než 30 měsíců. V případě, že výrobce uzná za vhodné, že kosmetiku lze používat i po 30 měsících od data výroby, nemusí datum trvanlivosti uvádět. V této situaci platí symbol PAO, který značí otevřenou nádobu.
  • Symbol PAO – symbol otevřené dózy znamená dobu, po kterou lze kosmetiku bezpečně používat od prvního otevření balení. Tato doba je nejčastěji určena počtem měsíců, nejčastěji je to 6M, 12M, atd.
  • Množství kosmetiky – udává se v mililitrech nebo gramech a je povinné jej uvádět pro veškerou kosmetiku o hmotnosti nad 5 ml nebo 5 g.
  • Číslo šarže – pomáhá výrobci při vyřizování reklamací a usnadňuje identifikaci produktu. Jedná se o vyražené číslo, data nebo čárový kód.
  • Přesýpací hodiny – symbol nahrazuje nápis „Spotřebujte do konce“. Vedle přesýpacích hodin najdete datum, dokdy je produkt připraven k použití. Najdete ho na kosmetice, jejíž doba použitelnosti je kratší než 30 měsíců.
  • Složení kosmetiky neboli INCI – jedná se o seznam kosmetických ingrediencí, který je uveden v pořadí od těch, kterých je nejvíce. V souladu s pokyny INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) jsou názvy složek uvedeny v angličtině nebo latině.

TIP! Věděli jste, že složení kosmetiky můžete analyzovat i pomocí aplikace na mobilu? Vyzkoušet můžete SAFELY: INCI nebo INCI Beauty: Namíříte fotoaparátem na etiketu kosmetického přípravku a vyjede vám seznam nalezených nebezpečných složek s kontraindikacemi.

Žena si fotí produkt v obchodě s kosmetikou PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Volitelné symboly na kosmetických obalech

  • UVA symbol – používá se na obalech kosmetiky na ochranu proti slunci. Veškerá kosmetika na opalování by měla splňovat doporučení ochrany proti UVA, podle kterých musí být ochranný faktor UVA alespoň 1/3 hodnoty SPF, tedy ochranného faktoru UVB.
  • Značka „Netestováno na zvířatech“ – současné předpisy zakazují testování kosmetiky a jejich přísad na zvířatech. Je třeba však zmínit, že látky, které nebyly nikdy předtím testovány na zvířatech, prakticky neexistují. Někdy se na jeho místě objevují písmena BWC – „Beauty Without Cruelty“.
  • Znak „e“ – ačkoliv se jedná o volitelný symbol, najdete ho na veškerém baleném zboží, nejen na kosmetice. Znamená záruku firmy balící zboží, že při plnění obalu byl použit systém vnitřní kontroly množství produktu v obalu.
  • Značka „Zelený bod“ – často zaměňován s možností recyklace, přitom se jedná o výrobce, který podepsal smlouvu s organizací pro recyklaci odpadů z obalu.
  • Označení materiálu – informuje o materiálu, ze kterého je obal vyroben. Obaly mohou být vyrobeny z hliníku, polyethylentereftalátu nebo polyethylenu.

Přírodní kosmetika má také svá označení, díky nimž je známo, že produkty splňují kritéria pro složení a výrobu přírodní a bio kosmetiky. Její suroviny a plodiny pochází z velké částí z ekologického zemědělství, bez chemického hnojení a postřiků.

Jsou udělované podle:

  • Evropské komise
  • německé organizace BDIH
  • organizace International Natural & Organic Cosmetics Association
  • francouzské organizace ECOCERT
  • britské organizace The Soil Association.

Jak výrobci kosmetiky, tak samotné kosmetické přípravky podléhají Státní hygienické inspekci a Státní obchodní inspekci. Obě instituce kontrolují podmínky výroby a bezpečnost produktu.

Žena míchá kosmetiku AnnaStills / Shutterstock.com

Jaké další symboly můžete najít?

  • Symbol „Člověk a popelnice“ – vybízí lidi, aby obaly po použití vyhodili do koše.
  • Symbol Zeměkoule v kruhu se slovy OZONE Safe – znamená, že výrobek neobsahuje freon a jeho deriváty, které ničí ozónovou vrstvu.
  • Biologicky rozložitelné obaly – značka na obalu znamená, že se při kompostování rozkládá a neuvolňuje škodlivé látky.
  • Symbol veganské společnosti – označuje, že produkty jím označené prošly podrobnou certifikací nejstarší veganské asociace na světě – Vegan Society a potvrzuje, že kosmetika nepoužívá žádné živočišné látky ani látky testované na zvířatech.

Doufáme, že od této chvíle nebudete mít problém rozluštit většinu symbolů a označení na kosmetických obalech. V případě pochybností se k tomuto článku můžete kdykoliv vrátit.

Zdroje: Kupi, Krajská hygienická stanice kraje Vysočina, Kosmopedia, Dzidziusiowo