Nepečený lotuskový dezert: Křupavý základ s krémovou náplní si zamilujete

Kousek lotuskového dortu s karamelovou polevou MOUTASEM PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Tento nepečený lotuskový dort je skvělou volbou pro milovníky sušenek Lotus. Jemná chuť lotuskového krému v kombinaci s mascarpone a smetanou vytváří dokonalou harmonii chutí. Dort je lehký, krémový a díky sušenkovému základu i krásně křupavý. Je ideální pro speciální příležitosti nebo jen tak pro potěšení. Příprava je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

Přečtěte si také

Hwachae: Korejský melounový punč, který pobláznil sociální sítě

Recept na nepečený lotuskový dort

Ingredience:

  • 300 g sušenek Lotus,
  • 150 g másla,
  • 500 g mascarpone,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 200 g lotuskového krému (můžete nahradit krémem ze slaného karamelu),
  • 2 lžíce mléka,
  • oříškové máslo, nebo krém ze slaného karamelu na polití dortu,
  • lotuskové sušenky na ozdobu.
Medovníkové kuličky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Medovníkové kuličky

Medovníkové kuličky si vychutnáte jako vánoční cukroví i kdykoli jindy během roku. Jsou tak dobré, že zmizí ze svátečního stolu jako první a jejich příprava je jednodušší, než byste čekali.

Medovníkové kuličky
Jednoduché Raffaello kuličky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jednoduché Raffaello kuličky

Jednoduché Raffaello kuličky jsou jeden z nejoblíbenějších nepečených druhů cukroví, navíc je budete mít hotové během chvilky. Stačí vám jen kondenzované mléko, strouhaný kokos a pár minut času na tvarování. Díky tomu, že jde o nepečené cukroví, je můžete připravit až na poslední chvíli.

Jednoduché Raffaello kuličky

Postup

  1. V mixéru rozmixujte sušenky Lotus na jemnou drť.
  2. Máslo rozpusťte a vmíchejte do rozdrcených sušenek.
  3. Směs důkladně promíchejte a vytvořte z ní základ dortu v dortové formě.
  4. Dejte do lednice ztuhnout na cca 30 minut.
  5. V míse vyšlehejte mascarpone, smetanu a moučkový cukr do hladkého krému.
  6. V jiné misce smíchejte lotuskový krém s mlékem.
  7. Na připravený základ dortu naneste polovinu mascarpone krému a uhlaďte.
  8. Poté naneste vrstvu lotuskového krému a opět uhlaďte. Nakonec naneste druhou polovinu mascarpone krému a uhlaďte povrch.
  9. Vrch dortu polijte oříškovým máslem ze slaného karamelu.
  10. Dort dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.
  11. Před podáváním dort ozdobte rozdrcenými nebo celými lotuskovými sušenkami.

Příběh sušenek Lotus Biscoff

V roce 1932 se zrodila legenda. Belgický pekař Jan Boone st. stvořil dokonalou sušenku s karamelovou chutí, vyrobenou výhradně z těch nejčistších přírodních ingrediencí. Pojmenoval ji Lotus, podle květiny symbolizující čistotu a krásu. Když se v 50. letech minulého století začaly sušenky Lotus Biscoff podávat v kavárnách ke kávě, stal se z toho okamžitě hit. Dokonalá harmonie chutí, kdy se jemná karamelová sušenka snoubí s lahodným šálkem voňavé kávy, si podmanila labužníky napříč kontinenty.

Není divu, že samotný název Lotus Biscoff je kombinací slov „biscuit“ a „coffee“ – sušenka a káva. Sídlo firmy Lotus Bakeries dodnes zůstává v rodné Belgii a hrdě si zachovává status rodinného podniku. Původní receptura, poctivé ingredience a tradiční výrobní postupy zaručují, že sušenky Lotus Biscoff jsou stále tak křehké a jedinečně lahodné, jako byly na samém začátku. Každým rokem opouští brány pekárny přes 6 miliard sušenek, aby potěšily mlsné jazýčky zákazníků na šesti světových kontinentech. Rodina produktů se rozrostla také o lahodnou pomazánku, plněné sušenky a dokonce i vynikající zmrzlinu.

Zdroje: Kupi, Lotus Biscoff