Tento recept si uložte! Po vláčném borůvkovém koláči s drobenkou se utlučete

Kousek borůvkového koláče s drobenkou, servírovaný na bílém talíři, kolem borůvky Kupi.cz

Máme pro vás skvělý tip na víkendový moučník. Upečte si borůvkový koláč s drobenkou! Je plný ovoce, které mu dává osvěžující chuť. Přidali jsme do něj navíc jednu ingredienci, díky níž bude koláč ještě vláčnější. Tak skočte pro borůvky a jdeme péct!

Přečtěte si také

Zasaďte na záhonku vřes! Magická rostlina, která vydrží i tuhé mrazy a předpovíte díky ní, jaká bude zima

S drobenkou je každý koláč o kus lepší

Ovocné koláče s drobenkou jsou super způsob, jak spotřebovat sezónní ovoce. Máme pro vás univerzální recept, který můžete pokaždé připravit s jiným ovocem. My si dnes vybrali borůvky, k létu patří a v koláčích chutnají fantasticky.

Každý ovocný koláč dochutí i dosladí drobenka. Čím víc jí na moučníku je, tím lépe. Aspoň pro nás. Na přípravu drobenky vám stačí jen 3 ingredience – mouka, máslo a cukr. Jaká mouka je na ni nejlepší? Nejčastěji se používá polohrubá, ale chybu neuděláte ani s hrubou, tu jsme použili my.

Ať už si vyberete jakoukoliv mouku, pamatujte, že vždy musíte dodržet správný poměr surovin 1:1:2 – jeden díl másla, jeden díl cukru a 2 díly mouky. Jestli ale máte rádi křupavou drobenku, mouky dejte víc. Jen musíte počítat s tím, že drobenka bude po upečení i tvrdší. 

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou s dokonale vyváženou chutí a úžasnou vůní si zaručeně zamilujete. Kombinace jablek ovoněných skořicovým cukrem a tvarohu, který koláči zajistí potřebnou vláčnost, je totiž naprosto fantastická.

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
Kakaový koláč s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kakaový koláč s jablky

Kakaový koláč s jablky je vynikající, vláčný, plný samých dobrých, zdravých surovin a rozhodně ne nudný. Kromě jablek v něm najdete mrkev, banány nebo ovesné vločky. Navíc neobsahuje klasickou mouku, je tedy vhodný i pro všechny s intolerancí lepku.

Kakaový koláč s jablky

Recept na borůvkový koláč s drobenkou

Ingredience na 8 porcí:

Těsto

  • 500 g borůvek
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva

Drobenka

  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 50 g másla

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu o průměru asi 24 cm nebo plech s vyššími okraji vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. V míse utřeme vejce s cukrem, vmícháme smetanu a mouku s práškem do pečiva. Dobře promícháme.
  3. Těsto roztáhneme stěrkou po celé ploše formy, nahoru poklademe borůvky.
  4. Připravíme si drobenku. Všechny suroviny pořádně spojíme dohromady (nejlépe prsty).
  5. Drobenkou posypeme připravené těsto s ovocem.
  6. Koláč dáme do trouby a pečeme 45–50 minut do zezlátnutí drobenky.

Zdroj: Kupi