Komáři útočí na Česko. Jaké nemoci přenášejí a co jíst a pít, abyste jim nechutnali?

Komár na kůži MagicBloods / Shutterstock

Před zvýšeným výskytem komárů v České republice varují meteorologové i Státní zdravotnický ústav. Za jejich přemnožení může vlhké a teplé počasí, které do tuzemska dorazilo na přelomu června a července. Zjistili jsme pro vás, jaké druhy komárů jsou nebezpečné, jaké nemoci přenášejí nebo co jíst a pít, abyste je odpudili.

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

„Jelikož se komáři líhnou ve vodním prostředí, tak mají rádi vlhkost, jsou závislí na tom, kolik se v přírodě vyskytuje vodních ploch,“ uvedla pro ČT24 Zdeňka Lepinerová Galková z Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu a vysvětluje, proč došlo k přemnožení právě teď. Čím vyšší je teplota, tím je jejich vývoj rychlejší, proběhne více generací a jsou aktivnější a víc napadají hostitele.“

Mapa aktivity komárů Česka ČHMÚ

Komáři se přemnožili na Třeboňsku i jinde

Letos v létě se komáři přemnožili zejména v oblastech s vysokou vlhkostí, jako je například Třeboňsko. Mezi nejčastěji se vyskytující druhy patří komár obecný (Culex pipiens) a komár štípavý (Aedes vexans). Tento člověku nepříjmený hmyz trápí nejen místní obyvatele, ale i turisty, kteří přijíždějí do kempů nebo se vydávají na cyklistické výlety.

Komáři nejsou pouze nepříjemní svým štípáním, ale mohou také narušovat noční klid a výrazně znepříjemnit pobyt v přírodě. Navíc, podle zpráv ze Státního zdravotního ústavu, vlivem klimatických změn můžeme očekávat, že se v budoucnu objeví i exotické druhy komárů, které mohou přenášet vážnější nemoci.

„Horečka dengue či západonilská horečka už nejsou jen záležitostí vzdálených exotických zemí. Komáři, kteří infekce přenášejí bodnutím na člověka, se následkem změn počasí i dalších vlivů šíří po Evropě,“ uvádí SZÚ ve svém aktuálním prohlášení.

Jaké nemoci přenášejí v Česku a jaké v zahraničí?

V České republice je hlavním přenašečem nemocí komár rodu Culex, který také může šířit západonilskou horečku. Tato nemoc je způsobena virem, který se šíří kousnutím infikovaného komára. Západonilská horečka může způsobit symptomy podobné chřipce, ale ve většině případů probíhá bez závažných komplikací.

Komáři v Česku jsou takzvaní trapiči. Bodají, svědí… na našem území můžou způsobovat virózy, z těch známějších západonilskou horečku, ale jinak jde o menší virózy, které jsou mírné, takže člověk si jich třeba ani nevšimne a nejde k lékaři,“ vysvětluje pro ČT24 Lepinerová Galková ze Státního zdravotního ústavu.

V zahraničí, zejména v tropických a subtropických oblastech, přenášejí komáři mnohem nebezpečnější nemoci. Komár rodu Aedes je známým přenašečem horečky dengue, zika viru, chikungunya a žluté zimnice.

Většina nemocí přenášených komáry je virového původu, což znamená, že na ně neexistuje specifická léčba antibiotiky a klíčová je prevence. Je důležité si uvědomit, že mnoho lidí nemusí zaznamenat žádné symptomy nebo pouze mírné obtíže, což může vést k podcenění rizika přenosu.

Muž si aplikuje repelent Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Pomůže repelent, ale i správné jídlo a pití

Repelenty jsou nejúčinnějším prostředkem v boji proti komárům. Obsahují látky, které komárům vadí a odpuzují je. Mezi nejčastěji používané repelentní látky patří DEET, pikaridin a olej citronely. Tyto látky blokují receptory komárů, které jim umožňují detekovat lidskou kůži a pot, což jim ztěžuje najít si oběť.

Kromě repelentů existují i přírodní metody, jak se komárům vyhnout. Některé potraviny a nápoje mohou přispět k tomu, že budete pro komáry méně atraktivní. Například konzumace česneku a cibule může měnit tělesný pach tak, že je pro komáry nepříjemný. Také se doporučuje pít dostatek tekutin, zejména vody, a vyhýbat se alkoholu, který může zvyšovat tělesnou teplotu a produkci potu, čímž přitahuje komáry. Změnit pach, aby komárům nepřišel atraktivní, pomáhá i kyselina octová obsažená v jablečném octu.

Pokud vás trápí nepřiměřeně velké reakce na štípnutí od komára nebo se chystáte vycestovat do zahraničí, poraďte se se svým lékařem o možnosti očkování.

Zdroje: Český hydrometeorologický ústav, Státní zdravotnický ústav, ČT24, Kupi