Koktejl Moskevská mula z Ruska ve skutečnosti nepochází. Proč se pije z měděného hrnku?

Koktejly v měděném hrníčku etorres / Shutterstock.com

Moskevská mula (Moscow Mule) je oblíbený nápoj, který si získal srdce milovníků koktejlů po celém světě. Tento drink je známý nejen svou chutí, ale také podáváním v měděném hrnku. Přestože by se mohlo zdát, že jeho původ je ruský, ve skutečnosti je tomu jinak.

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Odkud pochází koktejl Moscow Mule?

Jakkoli je to zavádějící, nápoj Moskevská mula nepochází z Moskvy ani z jiné části Ruska. Stejně jako v mnoha jiných případech má drink svůj původ ve Spojených státech. Není ovšem zcela jasné, kdo přesně za jeho vynálezem stojí nebo ze které části USA skutečně pochází – existuje totiž více verzí.

Vznikl v New yorku?

Podle první verze koktejl vznikl v manhattanském hotelu Chatham, kam přijel nápojový manažer John „Jack“ Morgan, aby propagoval své zázvorové pivo. V New Yorku se Morgan setkával s nejrůznějšími lidmi z branže. Společně s Johnem Martinem, vedoucím lihovaru, a Rudolphem Kunettem, vedoucím divize vodky Smirnoff, se opili a přemýšleli, co by asi vzniklo, kdyby se spojila vodka, zázvorové pivo a limetková šťáva. A tak vznikl lahodný koktejl Moscow Mule.

Koktejl s limetkou a mátou Elena Shashkina / Shutterstock.com

Pochází z Los Angeles?

V losangeleské verzi stále figurují John Morgan i John Martin. Místo Rudolpha Kunetta se ale mluví o Rusce Sophii Berezinské, jež žila v Los Angeles a snažila se najít kupce pro masivní měděné hrnky, které navrhovala. V baru Cock ’n’ Bull se trojice sešla a všichni přispěli něčím do mlýna – Morgan měl zázvorové pivo, Martin vodku a Berezinská hrnky. Po krátkém přemýšlení pak vznikl slavný nápoj.

Z LA pochází ještě jedna verze, a to přímo od hlavního barmana v baru Cock ’n’ Bull Wese Price, který pro Wall Street Journal uvedl, že sklad baru byl přeplněn zázvorovými pivy, a tak se zkrátka musel vymyslet chytrý plán, jak se jich zbavit.

Je těžké se stoprocentní jistotou určit, která verze je ta pravdivá. Jisté je jen to, že první písemná zmínka o koktejlu pochází z roku 1942 a časopisu Inside Hollywood. Jméno získal podle hlavní ingredience – vodky –, která se obvykle pojí s Ruskem.

Tequila Sunrise
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise patří nejoblíbenější koktejly na světě vůbec, zejména v létě. Připravuje se z tequily a grenadiny, pomerančového džusu a ledu. Potřebovat budete šejkr a ideálně vysokou sklenici.

Tequila Sunrise
Perlivé mojito
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Perlivé mojito

Snad všichni znají klasické mojito – míchaný nápoj z máty, limety a rumu. Vyzkoušejte také ale netradiční kombinaci s perlivým vínem. Doporučujeme vybírat z těch sladších (doux), případně z polosladkých perlivých vín (demi-sec). Výslednou chutí budete příjemně překvapeni.

Perlivé mojito

Proč se Moskevská mula pije z měděného hrnku?

Moskevská mula má být osvěžujícím nápojem, proto bylo nezbytně nutné, aby zůstala co nejdéle studená. K tomu právě sloužily měděné hrnky, které dokážou nápoj udržet studený déle než sklenice. Dnes už je možné použít led vyšší kvality a správně vychlazené ingredience, proto je podávání v měděném hrnku spíše spjato s tradicí. Zároveň to zkrátka vypadá dobře a efektně a nápoj se tak ozvláštní.

Mimo to bylo dříve výhodné nabízet nápoj ve větším hrnku, protože to byl snadný způsob, jak prodat více vodky a zázvorového piva.

Koktejl v měděném hrnku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Koktejl Moscow Mule – recept

Budete potřebovat:

  • 60 ml vodky
  • 90 ml vychlazeného zázvorového piva
  • 15 ml limetkové šťávy
  • plátky limetky a máty na ozdobu

Postup:

Příprava tohoto koktejlu snad nemůže být jednodušší! Stačí naplnit měděný hrnek nebo vyšší sklenice ledem a přilít vodku s limetkovou šťávou. To pak zalijte zázvorovým pivem a ozdobte plátkem limetky a mátou. Dobrou chuť!

Zdroj: Food and Wine, Liquor, WebstaurantStore