Koktejl Moskevská mula z Ruska ve skutečnosti nepochází. Proč se pije z měděného hrnku?

Koktejly v měděném hrníčku etorres / Shutterstock.com

Moskevská mula (Moscow Mule) je oblíbený nápoj, který si získal srdce milovníků koktejlů po celém světě. Tento drink je známý nejen svou chutí, ale také podáváním v měděném hrnku. Přestože by se mohlo zdát, že jeho původ je ruský, ve skutečnosti je tomu jinak.

Přečtěte si také

Koření jako pomocník při hubnutí: Skořice i další, které by vás nenapadly

Odkud pochází koktejl Moscow Mule?

Jakkoli je to zavádějící, nápoj Moskevská mula nepochází z Moskvy ani z jiné části Ruska. Stejně jako v mnoha jiných případech má drink svůj původ ve Spojených státech. Není ovšem zcela jasné, kdo přesně za jeho vynálezem stojí nebo ze které části USA skutečně pochází – existuje totiž více verzí.

Vznikl v New yorku?

Podle první verze koktejl vznikl v manhattanském hotelu Chatham, kam přijel nápojový manažer John „Jack“ Morgan, aby propagoval své zázvorové pivo. V New Yorku se Morgan setkával s nejrůznějšími lidmi z branže. Společně s Johnem Martinem, vedoucím lihovaru, a Rudolphem Kunettem, vedoucím divize vodky Smirnoff, se opili a přemýšleli, co by asi vzniklo, kdyby se spojila vodka, zázvorové pivo a limetková šťáva. A tak vznikl lahodný koktejl Moscow Mule.

Koktejl s limetkou a mátou Elena Shashkina / Shutterstock.com

Pochází z Los Angeles?

V losangeleské verzi stále figurují John Morgan i John Martin. Místo Rudolpha Kunetta se ale mluví o Rusce Sophii Berezinské, jež žila v Los Angeles a snažila se najít kupce pro masivní měděné hrnky, které navrhovala. V baru Cock ’n’ Bull se trojice sešla a všichni přispěli něčím do mlýna – Morgan měl zázvorové pivo, Martin vodku a Berezinská hrnky. Po krátkém přemýšlení pak vznikl slavný nápoj.

Z LA pochází ještě jedna verze, a to přímo od hlavního barmana v baru Cock ’n’ Bull Wese Price, který pro Wall Street Journal uvedl, že sklad baru byl přeplněn zázvorovými pivy, a tak se zkrátka musel vymyslet chytrý plán, jak se jich zbavit.

Je těžké se stoprocentní jistotou určit, která verze je ta pravdivá. Jisté je jen to, že první písemná zmínka o koktejlu pochází z roku 1942 a časopisu Inside Hollywood. Jméno získal podle hlavní ingredience – vodky –, která se obvykle pojí s Ruskem.

Tequila Sunrise
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise patří nejoblíbenější koktejly na světě vůbec, zejména v létě. Připravuje se z tequily a grenadiny, pomerančového džusu a ledu. Potřebovat budete šejkr a ideálně vysokou sklenici.

Tequila Sunrise
Perlivé mojito
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Perlivé mojito

Snad všichni znají klasické mojito – míchaný nápoj z máty, limety a rumu. Vyzkoušejte také ale netradiční kombinaci s perlivým vínem. Doporučujeme vybírat z těch sladších (doux), případně z polosladkých perlivých vín (demi-sec). Výslednou chutí budete příjemně překvapeni.

Perlivé mojito

Proč se Moskevská mula pije z měděného hrnku?

Moskevská mula má být osvěžujícím nápojem, proto bylo nezbytně nutné, aby zůstala co nejdéle studená. K tomu právě sloužily měděné hrnky, které dokážou nápoj udržet studený déle než sklenice. Dnes už je možné použít led vyšší kvality a správně vychlazené ingredience, proto je podávání v měděném hrnku spíše spjato s tradicí. Zároveň to zkrátka vypadá dobře a efektně a nápoj se tak ozvláštní.

Mimo to bylo dříve výhodné nabízet nápoj ve větším hrnku, protože to byl snadný způsob, jak prodat více vodky a zázvorového piva.

Koktejl v měděném hrnku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Koktejl Moscow Mule – recept

Budete potřebovat:

  • 60 ml vodky
  • 90 ml vychlazeného zázvorového piva
  • 15 ml limetkové šťávy
  • plátky limetky a máty na ozdobu

Postup:

Příprava tohoto koktejlu snad nemůže být jednodušší! Stačí naplnit měděný hrnek nebo vyšší sklenice ledem a přilít vodku s limetkovou šťávou. To pak zalijte zázvorovým pivem a ozdobte plátkem limetky a mátou. Dobrou chuť!

Zdroj: Food and Wine, Liquor, WebstaurantStore