Moskevská mula (Moscow Mule) je oblíbený nápoj, který si získal srdce milovníků koktejlů po celém světě. Tento drink je známý nejen svou chutí, ale také podáváním v měděném hrnku. Přestože by se mohlo zdát, že jeho původ je ruský, ve skutečnosti je tomu jinak.
Jakkoli je to zavádějící, nápoj Moskevská mula nepochází z Moskvy ani z jiné části Ruska. Stejně jako v mnoha jiných případech má drink svůj původ ve Spojených státech. Není ovšem zcela jasné, kdo přesně za jeho vynálezem stojí nebo ze které části USA skutečně pochází – existuje totiž více verzí.
Podle první verze koktejl vznikl v manhattanském hotelu Chatham, kam přijel nápojový manažer John „Jack“ Morgan, aby propagoval své zázvorové pivo. V New Yorku se Morgan setkával s nejrůznějšími lidmi z branže. Společně s Johnem Martinem, vedoucím lihovaru, a Rudolphem Kunettem, vedoucím divize vodky Smirnoff, se opili a přemýšleli, co by asi vzniklo, kdyby se spojila vodka, zázvorové pivo a limetková šťáva. A tak vznikl lahodný koktejl Moscow Mule.
V losangeleské verzi stále figurují John Morgan i John Martin. Místo Rudolpha Kunetta se ale mluví o Rusce Sophii Berezinské, jež žila v Los Angeles a snažila se najít kupce pro masivní měděné hrnky, které navrhovala. V baru Cock ’n’ Bull se trojice sešla a všichni přispěli něčím do mlýna – Morgan měl zázvorové pivo, Martin vodku a Berezinská hrnky. Po krátkém přemýšlení pak vznikl slavný nápoj.
Z LA pochází ještě jedna verze, a to přímo od hlavního barmana v baru Cock ’n’ Bull Wese Price, který pro Wall Street Journal uvedl, že sklad baru byl přeplněn zázvorovými pivy, a tak se zkrátka musel vymyslet chytrý plán, jak se jich zbavit.
Je těžké se stoprocentní jistotou určit, která verze je ta pravdivá. Jisté je jen to, že první písemná zmínka o koktejlu pochází z roku 1942 a časopisu Inside Hollywood. Jméno získal podle hlavní ingredience – vodky –, která se obvykle pojí s Ruskem.
Tequila Sunrise patří nejoblíbenější koktejly na světě vůbec, zejména v létě. Připravuje se z tequily a grenadiny, pomerančového džusu a ledu. Potřebovat budete šejkr a ideálně vysokou sklenici.
Snad všichni znají klasické mojito – míchaný nápoj z máty, limety a rumu. Vyzkoušejte také ale netradiční kombinaci s perlivým vínem. Doporučujeme vybírat z těch sladších (doux), případně z polosladkých perlivých vín (demi-sec). Výslednou chutí budete příjemně překvapeni.
Moskevská mula má být osvěžujícím nápojem, proto bylo nezbytně nutné, aby zůstala co nejdéle studená. K tomu právě sloužily měděné hrnky, které dokážou nápoj udržet studený déle než sklenice. Dnes už je možné použít led vyšší kvality a správně vychlazené ingredience, proto je podávání v měděném hrnku spíše spjato s tradicí. Zároveň to zkrátka vypadá dobře a efektně a nápoj se tak ozvláštní.
Mimo to bylo dříve výhodné nabízet nápoj ve větším hrnku, protože to byl snadný způsob, jak prodat více vodky a zázvorového piva.
Příprava tohoto koktejlu snad nemůže být jednodušší! Stačí naplnit měděný hrnek nebo vyšší sklenice ledem a přilít vodku s limetkovou šťávou. To pak zalijte zázvorovým pivem a ozdobte plátkem limetky a mátou. Dobrou chuť!
Zdroj: Food and Wine, Liquor, WebstaurantStore