Feta vs. balkán: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Salát se sýrem a olivami v bílé misce Sokor Space / Shutterstock.com

Sýry jako feta nebo balkánský sýr jsou jako stvořené pro letní saláty a další lehká jídla. Jenže napadlo vás někdy, jaký je mezi nimi rozdíl? Chuťově není až tak velký, vyrábí se ale z jiného mléka. V našem dnešním článku se vše podstatné o těchto oblíbených sýrech dozvíte. 

Přečtěte si také

Poznáte, kdy sklidit dýni? Při správném postupu a skladování vám vydrží až do jara

Jaký je rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem?

Feta je sýr pocházející z Řecka, který se vyrábí pouze z ovčího či kozího mléka, nebo kombinací obou v poměru 70 : 30. Feta není příliš levná a může se vyrábět pouze v Řecku. Jelikož tento sýr nemůže vyrábět žádný výrobce například u nás v Česku (ani v jiných státech), tak vznikla jeho levnější napodobenina, kterou známe pod názvem balkánský sýr.

Sýr na břidlicovém talíři se zeleninou Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Balkánský sýr se vyrábí z kravského mléka a i díky tomu je podstatně levnější. Může se využívat jako alternativa feta sýra. Nejčastěji tyto sýry najdeme v teplých i studených pokrmech, výborné jsou v letních salátech, lze je přidat ale i do omáček, polévek a mnoha dalších jídel.

Doba zrání fety a balkánského sýra

Tyto dva sýry se liší i v době zrání. Feta zraje většinou dva měsíce až jeden rok, balkánský sýr o mnoho méně, zpravidla jen několik týdnů. Díky tomu je chuťově jemnější a zároveň má pevnější strukturu.

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty jsou velmi jednoduché, ale zároveň absolutně plné chuti. Na přípravu tohoto receptu vám bude stačit pouhých 5 minut. Poté stačí počkat cca 20 minut, než se feta upeče, vše smíchat a máte hotovo. Ideální recept pro studenty, notorické nestíhače a milovníky rychlých večeří.

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty
Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Melounový salát s fetou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Melounový salát s fetou

Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.

Melounový salát s fetou

Rozdílný obsah tuku

Rozdíly mezi fetou a balkánským sýrem jsou například i v obsahu tuku. Feta ho má vyšší, pohybuje se okolo 40–60 %, balkánský sýr tuku obsahuje méně, a to přibližně 40–45 %.

Kde využít fetu a balkánský sýr?

  • zeleninové a těstovinové saláty
  • slané koláče
  • ke grilované zelenině či masu
  • na pizzu (feta)
  • dipy a omáčky (feta)
  • s pečivem
Sýr nakrájený na kostičky na dřevěném prkénku Oksana Mizina / Shutterstock.com

Feta je přínosná pro zdraví

Feta je velmi zdravá, a to zejména díky kozímu a ovčímu mléku, které jsou dobře stravitelné a obsahují významné množství probiotik a bílkovin. Dobře ji snáší i lidé citliví na laktózu. Je také bohatá na obsah vápníku a vitamínu D, takže ji ocení každý, kdo chce upevnit zdraví svých kostí.

Zdroj: Kupi