První samoobslužná prodejna ve Zlínském kraji je v Uherském Ostrohu. Jak to v ní vypadá?

Samoobslužná prodejna 24/7 Coop Uherský Ostroh Kupi

Společnost COOP přichází s průlomovým konceptem nakupování. V Uherském Ostrohu otevřela první plně automatizovanou prodejnu potravin ve Zlínském kraji, která zákazníkům umožňuje nakupovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Stačí jen mobilní aplikace a můžete vyrazit na nákup kdykoliv se vám zachce. Jak to v takové prodejně vypadá a co všechno nabízí? Pojďme se podívat zblízka.

Přečtěte si také

Top 5 tekutin, které v létě hydratují líp než voda. Minimálně jedna hodně překvapí

Nonstop nákupy v centru Uherského Ostrohu

Nová samoobslužná prodejna se nachází přímo na náměstí svatého Ondřeje v Uherském Ostrohu. Díky své strategické poloze je snadno dostupná pro většinu obyvatel města i pro návštěvníky a turisty. Odpadá tak nutnost složitého cestování za nákupy. Stačí jen pár kroků a můžete si kdykoliv doplnit zásoby.

Žena se v obchodě usmívá a drží v ruce mobil ViDI Studio / Shutterstock.com

Jak to funguje?

Během běžné pracovní doby, konkrétně ve všední dny od 9:30 do 15:30 a v sobotu od 9:30 do 12:30, funguje prodejna standardním způsobem. Zákazníci mohou využít služeb klasické pokladny s ochotnou prodavačkou a nakoupit si čerstvé uzeniny a sýry u obsluhovaného pultu. Mimo tuto pracovní dobu je sekce s obsluhou uzavřena, ale zákazníci mohou i nadále pohodlně nakupovat díky samoobslužnému systému.

Mobilní aplikace slouží jako klíč

Vstup do prodejny je podmíněn nainstalovanou mobilní aplikací a bankovní identitou. Ta zákazníkům umožňuje přístup do obchodu mimo běžnou otevírací dobu, kdy zde není přítomna obsluha. Aplikace slouží jako klíč, kterým si jednoduše odemknete dveře a můžete nerušeně nakupovat. Celý proces nákupu je intuitivní a zvládne ho opravdu každý.

Široký sortiment pro každou příležitost

I když se jedná o samoobslužnou prodejnu, rozhodně zde nenajdete jen základní potraviny. Sortiment je pestrý a pokryje většinu vašich potřeb. Od čerstvého pečiva přes ovoce a zeleninu, mléčné i masné výrobky až po trvanlivé potraviny, drogerii a základní potřeby do domácnosti. Vše přehledně uspořádané a s podrobnými informacemi o každém produktu.

Moderní technologie pro váš komfort

Prodejna je vybavena nejmodernějšími technologiemi, které zajišťují hladký průběh nákupu. Nechybí ani samoobslužné pokladny s jednoduchým a přehledným ovládáním.

Samoobslužná prodejna 24/7 Coop Uherský Ostroh Kupi

Bezpečnost pak hlídá pokročilý kamerový systém a čidla pohybu. Šestnáct kamer monitoruje každý kout obchodu a nad jejich chodem bdí umělá inteligence. Tento sofistikovaný systém dokáže rozpoznat neobvyklé chování a okamžitě o něm informuje operátora na dispečinku ostrahy.

Jakmile operátor obdrží upozornění, může se ihned podívat na záběry z kamer a vyhodnotit situaci. V případě poplachu má možnost přivolat policejní výjezd nebo záchrannou službu. Díky vzdálenému přístupu je také schopen odblokovat dveře prodejny, pokud je to nutné.

I když se může zdát, že je prodejna zcela bez obsluhy, opak je pravdou. Zákazníci mají k dispozici speciální tlačítko, kterým si mohou přivolat pomoc v případě jakýchkoliv potíží. Ať už se jedná o technický problém, vybití telefonu nebo zaseknutí dveří, stačí stisknout tlačítko a obsluha na dálku vše vyřeší.

Budoucnost nakupování?

Koncept samoobslužných prodejen není ve světě žádnou novinkou, ale v České republice se jedná o průkopnický počin. Automatizace prodejen je logickým krokem vpřed. Přináší zákazníkům větší flexibilitu a pohodlí při nakupování. Zároveň umožňuje provozovat prodejny i v místech, kde by se klasický model nevyplatil.

Samoobslužná prodejna 24/7 Coop Uherský Ostroh Kupi

Zachrání automatizace venkovské prodejny?

Právě venkovské oblasti a menší města často bojují s nedostatkem obchodů či s postupným zavíráním stávajících. Samoobslužné prodejny by mohly být řešením, jak zajistit místním obyvatelům přístup k základním potravinám a zároveň udržet provoz prodejen ekonomicky rentabilní. Pokud by se nepřešlo na automatizovaný režim, museli by prodejnu v Uherském Ostrohu zavřít.

Společnost pokračuje v expanzi svých prodejen v novém konceptu. Od prvního otevření před dvěma lety se síť rozrostla již na 39 obchodů. Samoobslužná prodejna v Uherském Ostrohu je první vlaštovkou ve Zlínském kraji, která ukazuje směr, jakým se maloobchodní prodej bude ubírat.

Pokud se koncept osvědčí, můžeme očekávat, že se podobné prodejny budou objevovat i v dalších městech. Ambiciózní plán počítá s dosažením stovky prodejen do konce letošního roku. Další pobočky se chystají i ve Zlínském kraji, konkrétně v Buchlovicích a Uherském Hradišti.

Zdroj: Kupi