3 báječné recepty na višňové marmelády, které si zamilujete

Višňová marmeláda ve sklenici se lžící, kolem višně beats1 / Shutterstock.com

Marmelády jsou skvělým způsobem, jak spotřebovat ovoce ze zahrádky. A ty višňové patří mezi nejoblíbenější. Pokud budete marmeládu dělat poprvé, není se čeho bát – s našimi radami ji bez problémů zvládnete. Vybrali jsme pro vás 3 nejlepší recepty na višňovou marmeládu. Je mezi nimi klasika i trochu vylepšené verze, které sází na zajímavé chuťové kombinace. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Zasaďte si klenot zimy. Ušetříte, a pokud budete mít štěstí, vypěstujete si i plody

Rady a tipy pro přípravu domácí marmelády

Marmeláda je ideálním způsobem, jak zpracovat sezónní ovoce. Na rozdíl od kupovaných džemů jsou bez chemie a umělých barviv. Byl by tak hřích si ji neudělat doma! Příprava domácí marmelády je jednoduchá a s našimi radami si ji bez problémů uvaříte i doma.

  • Marmelády připravujte z vyzrálého ovoce.
  • Ovoce důkladně omyjte. Nesmí být nahnilé, poškozené nebo plesnivé – marmeláda vám může zplesnivět.
  • Ovoce na marmeládu rozmixujte v mixeru a rozmixovanou směs doporučujeme ještě přepasírovat přes síto.
  • Cukr a želírovací prostředky přidávejte do ovocných směsí postupně a za stálého míchání.
  • Marmelády vařte v menších dávkách – směs začne rychleji vřít a marmeláda si tak zachová přirozenou chuť ovoce.
  • Pěna, která se vytvoří během vaření, neovlivňuje chuť marmelády. Pokud ji v průběhu vaření posbíráte, marmeláda bude mít průzračnější barvu.
  • Do marmelády můžete během vaření přidat citronovou šťávu – zvýrazní chuť ovoce a podpoří ztuhnutí marmelády.
  • Marmeládu dejte ještě horkou do sterilizovaných, nahřátých sklenic.
Rybízová marmeláda
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda má kyselejší chuť, hodí se do mnoha koláčů a dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba do marmelády dávat vůbec žádný želírovací přípravek, vystačíte si jen s cukrem.

Rybízová marmeláda
Meruňková marmeláda
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda je ovocná delikatesa, kterou si nejlépe vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu. Příjemná chuť s jemně kyselými tóny zaručeně potěší nejednoho malého i velkého mlsouna. Navíc jde o skvělý způsob, jak zpracovat letní úrodu a uchovat ji na později.

Meruňková marmeláda

Jak jednoduše sterilizovat sklenice na marmeládu?

Aby vám domácí marmeláda vydržela co nejdéle, je potřeba ji dát do čistých, sterilizovaných zavařovacích sklenic. Sklenice můžete sterilizovat 3 způsoby:

  • V myčce – sterilizace v myčce je jedním z nejrozšířenějších způsobů. Dejte sklenice i víčka do myčky a vyberte program horkého oplachování bez čisticích prostředků. Sklenice jsou hned připravené k použití, proto doporučujeme vše naplánovat tak, abyste hotovou marmeládu mohli ihned plnit do právě umytých sklenic.
  • Ve vodní lázni – zaručený a funkční způsob, který používaly naše babičky. Sklenice naskládejte do většího hrnce s vodou, dejte na sporák a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, poté sporák vypněte a hrnec zakryjte poklicí, aby sklenice zůstaly teplé.
  • V troubě – sklenice nejdřív vymyjte horkou vodou s mycím prostředkem. Sklenice i s víčky naskládejte na plech a vložte je do předehřáté trouby na 140°C–180 °C. Nechte plech v troubě asi 20 minut, dokud sklenice neoschnou.
Bílá kovová miska s višněmi, kolem višně welcomeinside / Shutterstock.com

Recept na višňovou marmeládu

Ingredience:

  • 1 kg vypeckovaných višní
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 balení želírovacího prostředku Želírfix Labeta 1:1

Postup:

  1. Omyté a vypeckované višně rozmixujte. Dejte je do hrnce, přisypte cukr (množství zvolte podle kyselosti višní) a Želírfix a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Po dosažení varu vařte asi 2 minuty. Případnou pěnu z marmelády odeberte.
  2. Sterilizované a suché sklenice naplňte marmeládou, pořádně je uzavřete a naskládejte je do většího hrnce s vodou. Sterilizujte na 80 °C asi 10 minut.

Recept na višňovou marmeládu s rumem

Ingredience:

  • 800 g višní
  • 200 ml studené vody
  • 300 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 Gelfix 3:1
  • mletá skořice
  • 6 lžic rumu

Postup:

  1. Višně omyjte, vypeckujte a nechte okapat. Poté je rozmixujte v mixeru, dejte do hrnce a zalijte 200 ml studené vody. Přisypte Gelfix, krupicový a vanilkový cukr.
  2. Směs přiveďte k varu a vařte 6 minut. Poté hrnec odstavte z plotny a vmíchejte skořici a rum.
  3. Naplňte marmeládou suché a omyté sklenice. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte cca 5 minut stát.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový kompot

Připravte si domácí třešňový kompot. Nejenže vyřešíte problém, kam s nadúrodou třešní, ještě si výtečně pochutnáte. Kompot využijete jako přílohu k obědu a také do buchty, třeba bublaniny.

Třešňový kompot

Recept na višňovou marmeládu s čokoládou

Ingredience:

  • 1 kg vypeckovaných višmí
  • 500 g cukru krupice
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 Vitana džem-fix 2:1 s agarem

Postup:

  1. Vypeckované višně rozmixujte v robotu a dejte je to většího hrnce.
  2. Vitana Džem-fix smíchejte s 1 lžící cukru a vmíchejte ho do rozmixovaného ovoce v hrnci. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a odstavte.
  3. Do směsi vmíchejte zbytek cukru, nastrouhanou čokoládu a opět přiveďte k varu. Vařte asi 1 minutu. Případnou pěnu běhen vaření odeberte.
  4. Hotovou směsí naplňte předehřáté sklenice, uzavřete a obraťte na cca 5 minut dnem vzhůru.

Zdroj: Kupi, Tescoma