Nepříliš kvalitní oblečení a ještě z druhé ruky: Shein přináší secondhandovou platformu do Evropy

Aplikace Shein v mobilu sdx15 / Shutterstock.com

Zdá se, že oblečení z ultra fast fashion dílen toho příliš mnoho nevydrží. Kromě toho, že je plné škodlivých chemikálií, nebývá ani příliš kvalitní a oblečení často nevydrží déle než jednu či dvě sezóny. Nyní do Evropy míří secondhandový projekt Exchange, který bude prodávat toto oblečení z druhé ruky.

Přečtěte si také

Co je to skinimalismus? Nejnovější trend v péči o pleť, díky kterému ušetříte

Někteří ho milují, jiní odsuzují a dávají od něj ruce pryč. Řeč je o oblečení z řetězce Shein, který je známý tím, že prodává oděvy bídné kvality za velmi nízké ceny. V Evropě se navíc brzy otevře platforma s oblečením z druhé ruky. Snaží se tímto způsobem Shein alespoň trochu podílet na tom, aby jejich zboží tak nezatěžovalo planetu?

Shein Exchange startuje ve Francii

Prvním evropským státem, kde si lidé budou moci koupit secondhand oblečení na platformě Shein, se stane Francie. Ceny oblečení budou začínat na v přepočtu 75 korunách, obuv bude k dispozici od 120 Kč. Zákazníci budou muset zaplatit ještě přibližně 100 Kč za doručení zásilky.

Ceny budou tedy skutečně velmi nízké, na druhou stranu ale nelze očekávat, že by toto použité zboží už tak nepříliš vysoké kvality vydrželo dlouho. Přesto má však Shein spoustu pozitivních ohlasů od zákazníků, kteří si v nákupech velmi levného oblečení, obuvi a doplňků libují.

Žena sedí v křesle, drží nákupní tašky a vedle je velký telefon Stokkete / Shutterstock.com

Nový koncept nakupování přinese do Evropy i Zara

S podobným konceptem do Evropy přichází i oblíbená společnost Zara, která chce pořádat živá vysílání, na nichž budou například záběry z přehlídkového mola nebo ze zákulisí. Tímto způsobem plánuje Zara zvýšit povědomí o své značce a zvýšit zájem o své zboží. Zara by měla mít na tyto živá vysílání vlastní aplikaci, nebude to tedy probíhat přímo na sociálních sítích. Experiment má v Evropě začít na konci letošního léta.

Online second handy již v Evropě fungují

Podobný online koncept prodeje oblečení z druhé ruky už funguje, provozuje ho například Zalando. Projekt se jmenuje Pre-owned a lidé zde mohou zboží nakupovat, ale zároveň i prodávat věci, které si na Zalandu v minulosti zakoupili. Za to dostanou peníze ve formě kreditů, jež mohou využít na další nákup. Tato služba fungovala i v Česku, avšak v roce 2023 byla ukončena. Lidé stále mohou oblečení z druhé ruky nakupovat, prodávat již ne.

Zdroj: Shein, Zara, Kupi