Jahodová sezóna je v plném proudu, receptů na jahodové knedlíky je taky dost a tak dnes dáme malou změnu – uděláme si domácího jahodového Mrože. Klidně i s čokoládovou polevou. Stačí vám jen několik ingrediencí. Zvládnete to levou zadní a klidně vám u výroby nanuků můžou asistovat i děti, kterým se s jahodovou zmrzkou stoprocentně zavděčíte. Tak jdeme na to!
Tento nápad dostal dánský učitel Christian Kent Nelson, který po první světové válce emigroval do USA. Nelson si ke své učitelské profesi ještě otevřel obchůdek se sladkostmi. Prodával v něm mimo jiné i zmrzlinu. Jednou k němu přišel malý chlapec, který se nemohl rozhodnout mezi zmrzlinou a čokoládou. Učitele Nelsona tak napadlo zkusit obě sladkosti propojit dohromady. Po domácích experimentech nakonec vznikl první nanuk na dřívku, namočený v čokoládě – Nelson ho pojmenoval jako Eskymo Pie.
Tak zní slogan oblíbených (nejen) jahodových nanuků. Vyrábí se už od 70. let v opavských mrazírnách. Opavský závod nejdřív nesl název Oceán, v roce 1997 koupila mrazírny společnost Bidfood. O rok později začala spolupráce s firmou Nowaco, což znamenalo pro opavskou výrobu zmrzlin obrovský boom. To vše nakonec vedlo ke vzniku ryze české značky – v roce 1999 vznikla Prima, „český zmrzlinový ráj“. Kromě Mrože najdete pod značkou Prima nanuky Pegas, Kubu, Pikao, Piknik, Pribináček nebo tradiční zmrzlinu od Mrazíka.
Zdroj: Kupi, Prima zmrzlina