Příznakem je velká žízeň a riziko stoupá při nadváze: Co možná netušíte o cukrovce

Doktor měří hladinu cukru v krvi pacientovi Proxima Studio / Shutterstock.com

O cukrovce se říká, že je tichý zabiják. Tato nemoc nijak nebolí, může však vést k infarktům, poškození ledvin i postižení nervového systému. Vážným důsledkem pak může být i amputace končetiny nebo slepota.

Přečtěte si také

Osvěžující melounové nanuky: 3 snadné recepty pro horké letní dny

Typy cukrovky

Cukrovka je nevyléčitelné chronické onemocnění, při kterém nemocnému člověku nefunguje správně inzulin, což vede k vysoké hladině glukózy v krvi. Při diabetu 1. typu se tvoří nedostatečné množství inzulinu, při diabetu 2. typu tělo svádí boj s inzulinovou rezistencí a nedokáže na inzulin správně reagovat. Právě druhý typ cukrovky se objevuje nejčastěji v dospělosti.

Typickým příznakem cukrovky je žízeň i únava

Velmi častým příznakem cukrovky je nadměrná žízeň, která člověka budí i v noci ze spánku. K nadměrnému příjmu tekutin pak patří i časté močení. Mezi další opakující se příznaky patří dlouhodobý nedostatek energie, neustálý hlad i špatné hojení ran. Pokud na sobě příznaky pociťujete, zvažte návštěvu svého lékaře.

Při cukrovce je nejdůležitější dieta

Diabetici musí přísně sledovat všechno, co mají na svém talíři, což může být dlouhodobě velmi vyčerpávající. Základem je dieta, kvůli které je potřeba počítat si kalorie. Při cukrovce i její prevenci je vhodné jíst zejména ryby, zaměřovat se na kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a ovoce a zeleninu. Diabetici si musí hlídat i pravidelnost, ideální je jíst třikrát denně a nezapomínat ani na svačinu.

Mladá žena v atletickém oblečení jí musli s ovocem Josep Suria / Shutterstock.com

Cukrovce 2. typu lze předejít

Cukrovka 2. typu se většinou projevuje u starších lidí, ale v posledních letech se čím dál častěji vyskytuje i u mladších ročníků. Lze jí předejít zejména zdravým životním stylem, který zahrnuje zdravou stravu a dostatek pohybu. Cvičení a pohybová aktivita jsou velmi prospěšné pro kontrolu cukru v krvi.

Cukrovku nezpůsobuje nadměrná konzumace sladkostí

Nejspíš jste už sami zažili, že někdo ve vašem okolí prohlásil, že z toho všeho sladkého, co snědl, dostane cukrovku. Jenže takhle cukrovka nefunguje, ve skutečnosti je to mnohem složitější proces, který ovlivňuje spousta faktorů. Mnohem více než cukru se můžete bát nezdravého životního stylu.

Rizikem je nadváha i obezita

Lidé, kteří mají nadváhu, mají 2,4x vyšší riziko vzniku cukrovky, u obézních lidí je riziko dokonce 6x vyšší. To je dalším důkazem, že jsou zdravá strava a pohyb nejdůležitějšími pomocníky v prevenci proti diabetu.

Následky cukrovky jsou velmi vážné

Neléčená cukrovka může pro nemocného člověka dopadnout velice špatně. Těmi nejvážnějšími následky může být i amputace končetiny nebo slepota. Zanedbání léčby může vést také k poškození ledvin, zvyšují se rizika onemocnění srdce a cév a kromě toho stoupá riziko vysokého krevního tlaku.

Zdroj: NCBI, NIDDK, Netloustneme, Diabetes.org