Super tip na rychlou večeři: Připravte si doma smaženou rýži jako z asijského bistra!

Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou v černé pánvi gkrphoto / Shutterstock.com

Rýže patří v Asii mezi základní potraviny. Především obyvatelé jižní Číny patří mezi velké milovníky rýže a právě zde pravděpodobně vznikla populární smažená rýže. Jde o jednoduché a rychlé jídlo, ve kterém zužitkujete, co vám zbylo v kuchyni. To byla ostatně i hlavní myšlenka vzniku smažené rýže. Pojďte si ji s námi uvařit, je to náš tip na rychlou večeři!

Přečtěte si také

Spolupráce PENNY s Nesnězeno překonává očekávání: Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Jídlo, které vzniklo ze zbytků

Oblíbený pokrm z rýže a dalších ingrediencí vznikl v jižní Číně pravděpodobně v 6. století. Podle kulinářských historiků to není nic překvapivého, protože obyvatelé jižní Číny patří mezi vášnivé konzumenty rýže.

Smažená rýže vznikla jako způsob, jak využít zbytky z kuchyně. Během 6. století se údajně smažená rýže stala tradičním pokrmem všech Číňanů, dokonce i čínských císařů. Existuje ovšem ještě jedna teorie, podle které získala smažená rýže velkou popularitu až v průběhu 14. století.

Číňané věří, že smažená rýže jim pomůže zajistit dlouhověkost a vytrvalost. Možná právě proto nechybí na menu během různých slavností, svateb nebo oslav čínského Nového roku. Smažená rýže bývá na těchto akcích vždy jedním z posledních pokrmů a má mimo jiné zajistit i spokojenost všech účastníků před odchodem domů.

Nudle Pad Thai s krevetami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Nudle Pad Thai s krevetami

Pad Thai je jedno z nejoblíbenějších thajských jídel, které skvěle kombinuje nejrůznější chutě. Jde o smažené rýžové nudle, nejčastěji podávané s kuřecím masem, krevetami nebo tofu. Nudle Pad Thai podle našeho receptu jsou připravené s krevetami a budete je mít hotové během chvilky.

Nudle Pad Thai s krevetami
Smažené jarní závitky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Smažené jarní závitky

Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!

Smažené jarní závitky

Recept na smaženou rýži

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky rýže basmati
  • 300 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 mrkev
  • 100 g zmraženého hrášku
  • 100 g kukuřice
  • 1 pórek
  • 3 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • sůl a pepř podle chuti
  • sójová omáčka podle chuti

Postup:

  1. Uvařte si rýži podle návodu. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, cibuli nakrájejte na měsíčky, papriky na kostičky, pórek a mrkev na tenké plátky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm dozlatova kousky kuřecího masa. Osolte a opepřete. Poté do pánve přidejte sladkou červenou papriku, kari a pálivou papriku. Dobře promíchejte.
  3. Ke směsi přidejte nakrájenou cibuli a chvíli ji restujte společně s masem. Potom přidejte nakrájené papriky a chvíli opékejte. Přidejte nakrájený pórek a promíchejte. Přidejte uvařenou rýži a opět promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
  4. Směs smažte tak dlouho, dokud nebude zelenina měkká a rýže lehce křupavá. Poté přilejte do pánve rozšlehaná vejce a důkladně promíchejte, aby se vejce propojila s ostatními ingrediencemi. Smažte, dokud nebudou vejce uvařená.
  5. Na závěr ochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou. Smažená rýže se hodí jako samostatné jídlo i příloha.

Zdroj: Kupi, Mashed