Rýže patří v Asii mezi základní potraviny. Především obyvatelé jižní Číny patří mezi velké milovníky rýže a právě zde pravděpodobně vznikla populární smažená rýže. Jde o jednoduché a rychlé jídlo, ve kterém zužitkujete, co vám zbylo v kuchyni. To byla ostatně i hlavní myšlenka vzniku smažené rýže. Pojďte si ji s námi uvařit, je to náš tip na rychlou večeři!
Oblíbený pokrm z rýže a dalších ingrediencí vznikl v jižní Číně pravděpodobně v 6. století. Podle kulinářských historiků to není nic překvapivého, protože obyvatelé jižní Číny patří mezi vášnivé konzumenty rýže.
Smažená rýže vznikla jako způsob, jak využít zbytky z kuchyně. Během 6. století se údajně smažená rýže stala tradičním pokrmem všech Číňanů, dokonce i čínských císařů. Existuje ovšem ještě jedna teorie, podle které získala smažená rýže velkou popularitu až v průběhu 14. století.
Číňané věří, že smažená rýže jim pomůže zajistit dlouhověkost a vytrvalost. Možná právě proto nechybí na menu během různých slavností, svateb nebo oslav čínského Nového roku. Smažená rýže bývá na těchto akcích vždy jedním z posledních pokrmů a má mimo jiné zajistit i spokojenost všech účastníků před odchodem domů.
Pad Thai je jedno z nejoblíbenějších thajských jídel, které skvěle kombinuje nejrůznější chutě. Jde o smažené rýžové nudle, nejčastěji podávané s kuřecím masem, krevetami nebo tofu. Nudle Pad Thai podle našeho receptu jsou připravené s krevetami a budete je mít hotové během chvilky.
Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!
Zdroj: Kupi, Mashed