Báječné karamelové bonbony z Polska: Jednoduchý recept na domácí krówki jen z pár ingrediencí

Domácí krówky na papíru DronG / Shutterstock.com

Kdo by neznal krówky! Legendární polské karamelky jsou populární i za hranicemi Polska. Poznávacím znamením těchto bonbonů je obal s namalovanou hlavou krávy. A my pro vás dnes máme dobrou zprávu – krówky už nemusíte kupovat jen v supermarketu! Můžete si je snadno vyrobit i doma. Stačí vám pár ingrediencí a když bonbony hezky zabalíte, může z nich být i skvělý dárek. Tak si je pojďte udělat s námi!

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Krówki – legendární sladkost z Polska

Historie polských krówek sahá až do 19. století. Název bonbonu v překladu znamená „malá kráva“, což odkazuje na tvar karamelek, připomínající krávy. Krówky v minulosti patřily mezi oblíbené sladkosti polských cestovatelů. Tradičně se vyráběly z mléka, másla a cukru.

Kroky v bílé misce i vedle ní Longfin Media / Shutterstock.com

Krówky začal ve velkém vyrábět Feliks Pomorski. Recepturu na karamelky získal do svého strýce. Ve 20. letech minulého století otevřel v Poznani továrnu, ve které začal s výrobou krówek v průmyslovém měřítku. Bonbony se balily do kousků papírů s obrázkem krávy a tento obal je pro krówky typický dodnes.

Během druhé světové války měla továrna potíže a výroba byla pozastavena. Pomorski po válce obnovil výrobu bonbonů v Milanówku u Varšavy a podnik existuje dodnes. I když jsou krówky vyráběné převážně průmyslově, stále platí, že ty nejlepší karamelky se vyrábí ručně.

Zmrzlina ze slaného karamelu
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlina ze slaného karamelu

Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.

Zmrzlina ze slaného karamelu
Domácí čokoládové lanýže
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.

Domácí čokoládové lanýže

Jak na domácí krówky?

Pokud chcete mít karamelky, které se táhnou a nejsou příliš tuhé, vařte směs na krówky asi 45 minut. Jestli chcete naopak pevné karamelky, co se vám nebudou lepit na zuby, doporučujeme hmotu vařit klidně i 3 hodiny.

Krówky skladujte na suchém, chladnějším místě. Dobře uzavíratelnou nádobu, ve které budete krówky skladovat, vyložte pečicím papírem. Pokud nechcete, aby se vám karamelky slepily, jednotlivě je zabalte do pečicího papíru. Při správném skladování vám domácí krówky vydrží i několik měsíců. Pokud je dřív nesníte.

Domácí krówky – recept

Ingredience:

  • 300 ml kondenzovaného mléka
  • 80 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 lžičky instantní kávy
  • papír na pečení
  • obdélníková nebo čtvercová forma

Postup:

  1. Připravenou formu si vyložte pečicím papírem.
  2. Do hrnce vložte všechny ingredience a vařte je za stálého míchání.
  3. Jakmile směs začne vřít a získá karamelovou barvu, odstavte hrnec z plotny a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Kápněte trochu směsi na talíř a pokud do 3 minut ztuhne, má správnou hustotu. Pokud ale směs zůstane tekutá, vraťte ji na chvíli na sporák a za stálého míchání ještě chvíli vařte.
  4. Hotovou směs nalijte do pekáče a nechte vychladnout. Poté dejte na 3 hodiny ztuhnout do lednice. Ztuhlou směs po 3 hodinách vyklopte, odstraňte pečicí papír a nakrájejte na bonbony.

Zdroj: Kupi, Tchibo, Culture