Kdo by neznal krówky! Legendární polské karamelky jsou populární i za hranicemi Polska. Poznávacím znamením těchto bonbonů je obal s namalovanou hlavou krávy. A my pro vás dnes máme dobrou zprávu – krówky už nemusíte kupovat jen v supermarketu! Můžete si je snadno vyrobit i doma. Stačí vám pár ingrediencí a když bonbony hezky zabalíte, může z nich být i skvělý dárek. Tak si je pojďte udělat s námi!
Historie polských krówek sahá až do 19. století. Název bonbonu v překladu znamená „malá kráva“, což odkazuje na tvar karamelek, připomínající krávy. Krówky v minulosti patřily mezi oblíbené sladkosti polských cestovatelů. Tradičně se vyráběly z mléka, másla a cukru.
Krówky začal ve velkém vyrábět Feliks Pomorski. Recepturu na karamelky získal do svého strýce. Ve 20. letech minulého století otevřel v Poznani továrnu, ve které začal s výrobou krówek v průmyslovém měřítku. Bonbony se balily do kousků papírů s obrázkem krávy a tento obal je pro krówky typický dodnes.
Během druhé světové války měla továrna potíže a výroba byla pozastavena. Pomorski po válce obnovil výrobu bonbonů v Milanówku u Varšavy a podnik existuje dodnes. I když jsou krówky vyráběné převážně průmyslově, stále platí, že ty nejlepší karamelky se vyrábí ručně.
Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.
Pokud chcete mít karamelky, které se táhnou a nejsou příliš tuhé, vařte směs na krówky asi 45 minut. Jestli chcete naopak pevné karamelky, co se vám nebudou lepit na zuby, doporučujeme hmotu vařit klidně i 3 hodiny.
Krówky skladujte na suchém, chladnějším místě. Dobře uzavíratelnou nádobu, ve které budete krówky skladovat, vyložte pečicím papírem. Pokud nechcete, aby se vám karamelky slepily, jednotlivě je zabalte do pečicího papíru. Při správném skladování vám domácí krówky vydrží i několik měsíců. Pokud je dřív nesníte.
Zdroj: Kupi, Tchibo, Culture