Vynikající zeleninová rychlovka ze severní Afriky: Ochutnejte šakšuku, pikantnější verzi našeho leča

Šakšuka s vejci v pánvi Olga Nayashkova / Shutterstock.com

Šakšuka je zeleninové jídlo pocházející ze severní Afriky. Můžeme ji s trochou nadsázky označit za africkou verzi našeho leča. Do šakšuky se tak jako do leča dává paprika, rajčata, cibule a vejce. Pikantní chuť jídlu dodává chilli a čerstvý zázvor. Tak si pojďte šakšuku uvařit s námi!

Přečtěte si také

Přešlapy v módě, kterých byste se podle stylistů měli v chladných měsících vyvarovat

Odkud pochází šakšuka?

Šakšuka pochází ze severní Afriky, konkrétně z Tuniska. Je ale oblíbená v celém regionu – patří mezi tradiční snídaně a obědy v Tunisku, Maroku, Egyptě nebo Libyi. Výraz šakšuka pochází z arabského dialektu a v překladu znamená smíšený. Toto slovo se v severní Africe obecně používá pro označení jakýchkoliv pokrmů, které se připravují smícháním různých ingrediencí.

První recepty na šakšuku se objevují až v 16. století, kdy se z Kolumbie dostaly do Afriky rajčata a papriky. Kromě severní Afriky je toto zeleninové jídlo populární také v Izraeli, Británii nebo ve Španělsku, kde se podává s pikantním chorizem.

Lečo
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Lečo

Lečo je směs zeleniny a vajec. Jedná se o velmi oblíbené jídlo pocházející z Maďarska, které u nás zdomácnělo. Recept je velmi jednoduchý, rychlý a suroviny na něj seženete velmi snadno.

Lečo
Zeleninový tatarák
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový tatarák

Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.

Zeleninový tatarák

Recept na šakšuku

Ingredience na 4 porce:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • olej na smažení
  • 1 velká červená paprika
  • 1/2 květáku
  • 2 velká rajčata
  • konzerva cizrny
  • sůl a pepř
  • chilli
  • 4 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno a orestujte je na oleji. Papriku nakrájejte na proužky, květák rozeberte na malé růžičky a společně s paprikou ho přidejte do pánve k základu. Přidejte rajčata a krátce poduste. Osolte, opepřete a přidejte chilli.
  2. Za chvíli přidejte vařenou cizrnu i s nálevem a duste dalších 8 minut, dokud nebude šťáva hustá. Ve směsi v pánvi poté vytvořte důlky a vyklepněte do nich vejce. Pánev zakryjte pokličkou a nechte vejce uvařit. Krátce před podáváním přidejte zakysanou smetanu s čerstvou petrželkou a nechte ještě chvíli podusit.

Zdroj: Kluci v akci, encyklopedie Britannica