Jaké jídlo se vám vybaví, když se řekne Velká Británie? Samozřejmě je jich více, ale nás hned napadne fish and chips – populární smažená ryba s hranolky. V Británii tuto pochoutku seženete v každém rychlém občerstvení. Pokud se ale v nejbližší době nechystáte do Anglie, můžete si toto ikonické jídlo udělat i doma. Máme recept přímo od Jamieho Olivera!
Kdo vymyslel legendární fish and chips?
Británie vděčí za své národní jídlo Židům. Židé začali hromadně utíkat na britské ostrovy v 16. století, kdy je začala pronásledovat inkvizice. Valná většina sem přišla z Portugalska a v Británii začali zanedlouho připravovat i své tradiční jídlo, spojené s náboženskými zvyklostmi.
Šlo o smaženou rybu v těstíčku, kterou Židé připravovali v předvečer svátku šábes, jenž zakazoval používání ohně a jakoukoliv práci. Smažená ryba byla pro tyto účely ideální, protože ji Židé mohli jíst i studenou.
Ryba v papilotě
Ryba v papilotě vykouzlí letní atmosféru po celý rok. Rybu můžete vybrat prakticky jakoukoliv, doporučujeme však spíše bělomasé druhy, které mají jemnější charakter. V našem receptu jsme použili sivena – bělomasou sladkovodní rybu, která není příliš drahá, ale má lahodné maso. Určitě se však skvěle hodí také treska, losos nebo candát.
Ryba v papilotě
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Jakmile se židovská komunita začala v Británii rozrůstat, začali Židé svou smaženou rybu prodávat jako pouliční jídlo. Pokrm začal být mezi Brity známý jako „ryba na židovský způsob“ a pod tímto názvem ho najdete i v britských kuchařkách z 19. století.
Koho napadlo přidat ke smažené rybě hranolky?
Byl to Joseph Malin, židovský přistěhovalec z Belgie. V roce 1863 si otevřel ve východním Londýně pouliční stánek, ve kterém prodával smaženou rybu a hranolky. Malin tak spojil tradiční židovské jídlo s belgickým národním vynálezem – hranolky. Tato oblíbená kombinace se záhy rozšířila i mimo britské ostrovy a je jedním z oblíbených pouličních jídel.
DronG / Shutterstock.com
Fish and chips – recept
Ingredience na 4 porce:
- 900 g brambor
- 225 g filetů z bílé ryby bez kůže (ideálně treska)
- 225 g hladké mouky
- 285 ml studeného piva
- 3 lžičky prášku do pečiva
- sůl a pepř
- 4 hrsti hrášku
- snítka čerstvé máty
- kousek másla
- šťáva z 1/2 citronu
Postup:
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na hranolky.
- Smíchejte 1/2 lžičky soli a 1 lžičku pepře a touto směsí okořeňte rybí filety z obou stran.
- V míse smíchejte pivo, mouku a prášek do pečiva. Vyšlehejte hustější těstíčko.
- Nasekejte nadrobno lístky máty. Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte hrášek a mátu a pod pokličkou vařte na mírném ohni cca 10 minut doměkka. Jakmile je hrášek uvařený, přidejte šťávu z citronu, osolte a opepřete. Hrášek rozmačkejte v kuchyňském robotu nebo ručně, bude sloužit jako dip k osmažené rybě.
- Filety poprašte moukou, obalte je v těstíčku a nechte krátce přebytečné těstíčko okapat. Obalené filety osmažte z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji – cca 2 minuty z každé strany. Dozlatova osmaženou rybu dejte na kuchyňskou utěrku, abyste odsáli přebytečný tuk. Poté naskládejte filety do pekáče a dejte ještě na na chvíli dodělat do trouby, rozehřáté na 180 °C.
- Připravené bramborové hranolky dejte vařit do vroucí osolené vody na cca 4–5 minut. Poté je sceďte a osušte. Takto připravené hranolky osmažte na v pánvi na oleji, ve kterém jste předtím smažili rybu. Smažte dozlatova. Hotové hranolky nechte okapat od oleje a osolte.
- Fish and chips podávejte s rozmačkaným hráškem, nakládanou okurkou a cibulkou.
Zdroj: Jamie Oliver, encyklopedie Britannica, Royal museum Greenwich