Jaké jídlo se vám vybaví, když se řekne Velká Británie? Samozřejmě je jich více, ale nás hned napadne fish and chips – populární smažená ryba s hranolky. V Británii tuto pochoutku seženete v každém rychlém občerstvení. Pokud se ale v nejbližší době nechystáte do Anglie, můžete si toto ikonické jídlo udělat i doma. Máme recept přímo od Jamieho Olivera!
Británie vděčí za své národní jídlo Židům. Židé začali hromadně utíkat na britské ostrovy v 16. století, kdy je začala pronásledovat inkvizice. Valná většina sem přišla z Portugalska a v Británii začali zanedlouho připravovat i své tradiční jídlo, spojené s náboženskými zvyklostmi.
Šlo o smaženou rybu v těstíčku, kterou Židé připravovali v předvečer svátku šábes, jenž zakazoval používání ohně a jakoukoliv práci. Smažená ryba byla pro tyto účely ideální, protože ji Židé mohli jíst i studenou.
Ryba v papilotě vykouzlí letní atmosféru po celý rok. Rybu můžete vybrat prakticky jakoukoliv, doporučujeme však spíše bělomasé druhy, které mají jemnější charakter. V našem receptu jsme použili sivena – bělomasou sladkovodní rybu, která není příliš drahá, ale má lahodné maso. Určitě se však skvěle hodí také treska, losos nebo candát.
Jakmile se židovská komunita začala v Británii rozrůstat, začali Židé svou smaženou rybu prodávat jako pouliční jídlo. Pokrm začal být mezi Brity známý jako „ryba na židovský způsob“ a pod tímto názvem ho najdete i v britských kuchařkách z 19. století.
Byl to Joseph Malin, židovský přistěhovalec z Belgie. V roce 1863 si otevřel ve východním Londýně pouliční stánek, ve kterém prodával smaženou rybu a hranolky. Malin tak spojil tradiční židovské jídlo s belgickým národním vynálezem – hranolky. Tato oblíbená kombinace se záhy rozšířila i mimo britské ostrovy a je jedním z oblíbených pouličních jídel.
DronG / Shutterstock.com
Zdroj: Jamie Oliver, encyklopedie Britannica, Royal museum Greenwich