Báječný dip z jogurtu a okurky, který je populární po celém světě: Udělejte si pravé řecké tzatziki!

Tzatziki v bílé misce, zdobené koprem, vedle okurky a kopr Marian Weyo / Shutterstock.com

Dnes si připravíme jeden z nejoblíbenějších dipů v řecké kuchyni – populární tzatziki. Lahodná a osvěžující omáčka z jogurtu, okurky a bylinek se výborně hodí k různým masovým pokrmům nebo hranolkům. Skvěle doplní i grilované maso. Pokud tzatziki trochu víc naředíte, získáte ještě navíc osvěžující letní polévku. Tak pojďme na to! Je to rychlovka.

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Odkud pochází tzatziki?

I když dnes máme tzatziki spojené hlavně s Řeckem, jejich původ není jednoznačný. Podle jedné verze vznikly tzatziki v Indii, kde dodnes připravují dip s názvem raita. Jde o velice podobný pokrm, který se do Řecka údajně dostal přes Persii. Podle této teorie pochází slovo tzatziki z perského slova zhazha, což v překladu znamená směs bylin.

Druhá verze uvádí, že tzatziki vznikly v Turecku. Zde existuje podobné jídlo s názvem cacik. Turecký cacik se ale hodně ředí vodou a strouhané okurky do něj vůbec dávat nemusíte. Do Řecka a na Balkán se tato omáčka dostala díky expanzi Osmanské říše.

Nejstarší zmínka o předchůdci tzatziki je ze 17. století. Najdeme ji v rozsáhlém tureckém cestopise a autor v něm takto označoval jedlé druhy bylin a zeleniny. Turečtí pastevci si těmito bylinami kořenili jogurt a oblíbený dip byl na světě.

Řecký salát
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Řecký salát

Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.

Řecký salát
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě

Recept na tzatziki

Ingredience na 5 porcí

  • 350 g pravého řeckého jogurtu
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru
  • 1 lžíce nasekané máty (můžete vynechat)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 300 g salátové okurky
  • 75 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  • Oloupejte okurku a nastrouhejte ji nahrubo.
  • V misce smíchejte řecký jogurt s citronovou šťávou a olivovým olejem a důkladně zamíchejte. Dle chuti osolte a opepřete. Přidejte prolisovaný česnek a opět promíchejte.
  • Z nastrouhané okurky pořádně vymáčkněte vodu a přidejte ji do ochuceného jogurtu. Přihoďte nasekaný kopr a zamíchejte.
  • Dejte dip alespoň na hodinu vychladit do lednice. Můžete podávat ke grilovanému masu, gyrosu, k hranolkům a dalším masovým pokrmům.

Zdroj: Kupi, World food history