Dnes si připravíme jeden z nejoblíbenějších dipů v řecké kuchyni – populární tzatziki. Lahodná a osvěžující omáčka z jogurtu, okurky a bylinek se výborně hodí k různým masovým pokrmům nebo hranolkům. Skvěle doplní i grilované maso. Pokud tzatziki trochu víc naředíte, získáte ještě navíc osvěžující letní polévku. Tak pojďme na to! Je to rychlovka.
I když dnes máme tzatziki spojené hlavně s Řeckem, jejich původ není jednoznačný. Podle jedné verze vznikly tzatziki v Indii, kde dodnes připravují dip s názvem raita. Jde o velice podobný pokrm, který se do Řecka údajně dostal přes Persii. Podle této teorie pochází slovo tzatziki z perského slova zhazha, což v překladu znamená směs bylin.
Druhá verze uvádí, že tzatziki vznikly v Turecku. Zde existuje podobné jídlo s názvem cacik. Turecký cacik se ale hodně ředí vodou a strouhané okurky do něj vůbec dávat nemusíte. Do Řecka a na Balkán se tato omáčka dostala díky expanzi Osmanské říše.
Nejstarší zmínka o předchůdci tzatziki je ze 17. století. Najdeme ji v rozsáhlém tureckém cestopise a autor v něm takto označoval jedlé druhy bylin a zeleniny. Turečtí pastevci si těmito bylinami kořenili jogurt a oblíbený dip byl na světě.
Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.
Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Zdroj: Kupi, World food history