Masové špízy jsou výborným jídlem k obědu a skvěle se hodí také na gril. V Řecku je lidé připravovali už od starověku a jejich podoba se dodnes téměř nezměnila. Vynikající masové špízy z jehněčího masa proslavily spisy antických učenců a legendární řecké souvlaki si dnes připravíme i my. Řekové ho připravují z jehněčího masa, které nechají marinovat v octu a koření. Chutná naprosto fantasticky. Tak si ho pojďte s námi připravit!
První zmínky o souvlaki najdeme už ve starověkém Řecku. Vděčíme za ně slavnému Homérovi, který o souvlaki píše ve svém eposu Ilias. Popisuje v něm, jak se v době trojské války domluvili na krátkém příměří trojský král Priamos s legendárním Achillem. Na této „mírové“ hostině se podávalo královské jídlo – masové špízy z jehněčího nebo kozího masa, které kuchař udělal na rožni. I sám název pokrmu odkazuje na tuto přípravu, v řečtině totiž souvlaki znamená rožeň nebo špíz.
Souvlaki zmiňují ve svých starověkých spisech i další antičtí autoři. Díky nim se jídlo rozšířilo po starověkém světě. O souvlaki tak najdeme zmínky i u starých Římanů, kteří pokrm připravovali z vnitřností.
Populární starověkou verzí tohoto jídla byl masový špíz doplněný o sýr, ke kterému se podával zahuštěný masový vývar. Podoba souvlaki od starověku prakticky neprošla žádnou dramatickou změnou. Až na začátku 20. století došlo díky příchodu tureckých uprchlíků do Řecka ke spojení kebabu a souvlaki. Řekové změnili především servírování svého národního jídla – začali ho podávat v pita chlebu.
Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.
Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Zdroj: Kupi, Greek food