Láká vás řecká kuchyně? Nás rozhodně ano, a tak si dnes společně připravíme musaku, tradiční řecké jídlo. Jde o vynikající kombinaci pečené zeleniny, masové směsi a bešamelu. Musaka je nepatrně náročnější na přípravu, ale výsledek za to rozhodně stojí. Tak si vyhraďte dostatek času a jdeme vařit!
Kdy vznikla musaka?
Musaka se do Řecka dostala z Turecka. Její původ sahá až do 13. století, kdy je podobný pokrm zmiňovaný v arabském rukopise Kitab-al-Tabikh. Autor zde jídlo označuje jako muquattu a tvořily ho vrstvy lilku, cibule a kořeněného masa, zalité octovou omáčkou. Podobné pokrmy ovšem najdeme na celém Blízkém Východě, na Balkáně nebo v severní Africe.
Název musaka pochází etymologicky z arabštiny a můžeme jím obecně označit jídla ze smažené zeleniny a mletého masa. V této podobě se nejdříve musaka připravovala i v Řecku, dokud se neobjevil řecký kuchař Nicholas Tselementes.
Řecký salát
Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.
Řecký salát
Řecký gyros v pitě
Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Řecký gyros v pitě
Jak francouzská kuchyně vylepšila řeckou musaku?
Nicholas Tselementes se na přelomu 19. a 20. století vyučil ve Vídni francouzské kuchařské technice. Tato jeho životní zkušenost ovlivnila podobu celé řecké kuchyně. Po svém návratu do Řecka začal Tselementes vydávat časopis o vaření, který nazval Odigos Mageirikis (v překladu Průvodce vařením). Tselementes se díky svému časopisu stal tak populárním, že jeho jméno je dodnes synonymem pro řeckou kuchyni.
Tselementes považoval musaku za mastný a překořeněný pokrm. Měl rád spíše jemná jídla, a tak musaku upravil k obrazu svému. Vylepšil ji francouzskou bešamelovou omáčkou a tento recept zveřejnil i svém kuchařském časopise. Když si to shrneme, tak typické řecké jídlo musaka vzniklo díky Turkům a vlivu francouzské kuchyně.
zoe bg / Shutterstock.com
Řecká musaka – recept
Ingredience na 4 porce:
- 3–4 velké brambory
- 1 středně velká mladá cuketa
- 1 lilek
- olivový olej
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rajského protlaku
- 100 ml červeného vína
- 5 větších rajčat
- lžička cukru
- lžička skořice
- celá skořice
- 2–3 bobkové listy
- tymián
- oregano
- sůl a pepř
Bešamel:
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 750 ml plnotučného mléka
- 3 vaječné žloutky
- 80 g parmazánu
- 20 g kozího sýru
- pepř
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Plněné cukety s rajčaty
Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.
Plněné cukety s rajčaty
Postup:
- Lilek oloupejte a nakrájejte ho na kolečka. Osolte je a nechte je asi 30 minut pustit vodu. Poté kolečka osušte a naskládejte je na plech, vyložený pečicím papírem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut, dokud lilek nezíská zlatavou barvu.
- Brambory a cuketu nakrájejte na kolečka. Také je naskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě na 180 °C asi 30 minut.
- Jak se zelenina peče, připravte si rajčatové pyré. Rajčata zbavte zbytku po stopce a rozkrojte je napůl. Rozkrojenou stranou je nastrouhejte na struhadle až po slupku. Zbylé slupky osolte a opepřete.
- Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli, lehce ji zasypte cukrem a přidejte nadrobno nasekaný česnek, mletou skořici a vše osmahněte. Skořice a česnek uvolní své vůně. Přidejte rajský protlak a mleté maso a zamíchejte. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu. Poté osolte a opepřete.
- Do masové směsi přidejte nasekanou petrželku, bobkový list a celou skořici. Podlijte suchým červeným vínem a nechte směs prohřát. Poté přidejte pyré z nastrouhaných rajčat, zamíchejte a duste 30 minut pod poklicí a pak dalších 20 minut bez poklice. Přebytečná tekutina se odpaří. Po dovaření vyndejte ze směsi bobkový list a celou skořici.
Karpenkov Denis / Shutterstock.com
- Připravte si bešamel. V kastrolku rozpusťte máslo a za stálého míchání přisypte hladkou mouku. Vymíchejte jíšku. Do jíšky postupně přilévejte mléko a vždy důkladně zamíchejte, aby nevznikly hrudky. Do hotového bešamelu vmíchejte muškátový oříšek a část strouhaného sýru. Na závěr vmíchejte 3 žloutky. Směs vymíchejte dohladka.
- 1/5 bešamelu vmíchejte do masové směsi.
- Připravte si nádobu, ve které budete musaku péct, a vymažte ji olivovým olejem. Jako první vrstvu dejte brambory a posypte je oreganem a tymiánem. Na brambory naskládejte lilek a opět posypte bylinkami.
- Na lilek navrstvěte polovinu masové směsi. Na masovou směs naskládejte cuketu a zase ji posypte tymiánem a oreganem. Na cuketovou vrstvu dejte zbytek masové směsi. Na ni pak nalijte zbytek bešamelu a posypte ho odloženým strouhaným sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova.
Zdroj: Řecko nás baví, National geographic