Netradiční salát z ovoce a zeleniny: Vznikl v New Yorku a dávají se do něj jablka s ořechy

Waldorfský salát s jablky, celerem a ořechy, servírovaný v míse Brent Hofacker / Shutterstock.com

Máte rádi zeleninové saláty? Zkuste si připravit něco trochu méně tradičního – zeleninový salát s jablky a vlašskými ořechy! Waldorfský salát vznikl v Americe a je oblíbený právě pro skvělou kombinaci chutí ovoce a zeleniny. Ten prostě musíte ochutnat! Navíc je to rychlovka, připravíte ho do 30 minut. Tak pojďme na něj!

Přečtěte si také

12 triků do kuchyně: Ušetří vám peníze i čas a ulehčí život

Kdy vznikl waldorfský salát?

Vděčíme za něj Oskaru Tschirkimu, šéfkuchaři newyorského hotelu Waldorf Astoria. Poprvé ho připravil v roce 1893 při slavnostním otevření hotelu Waldorf. Recept, který si zaznamenal do své kuchařky The cookbook, obsahoval pouze 3 ingredience – jablka, celer a majonézu. Na začátku 20. století se do waldorfského salátu začaly přidávat vlašské ořechy a také hrozny.

Seznam ingrediencí, kterými lze salát doplnit, se během let neustále rozrůstal. I z toho důvodu prakticky nenajdete v kuchařkách stejné recepty na waldorfský salát. Popularita salátu značně stoupla ve 30. letech 20. století, kdy o něm americký zpěvák Cole Porter složil písničku s názvem „You´re the Top“.

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami je plný exotických vůní a chutí, které si zajisté zamilujete. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jeho příprava vám zabere jen chvilinku.

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Salát Caprese
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Salát Caprese

Salát Caprese, italsky známý jako Insalata Caprese, je jednoduchý salát pocházející z jižní Itálie. Připravuje se z nakrájených rajčat, mozzarelly a čerstvých lístků bazalky – kombinace červené, bílé a zelené barvy má připomínat právě italskou vlajku. Salát vykouzlíte během chvilky a skvěle poslouží jako předkrm nebo lehká večeře.

Salát Caprese
Ledový salát s dipem z modrého sýra
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Ledový salát s dipem z modrého sýra je svěží a lehké jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Křupavý salát v kombinaci s výraznou chutí modrého sýra vás zaručeně dostane a skvěle poslouží jako snadná a rychlá večeře.

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Recept na waldorfský salát

Ingredience na 4 porce:

  • 2 řapíkaté celery
  • jablka
  • 1 ledový salát
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 hrsti vlašských ořechů
  • třtinový cukr
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • koření

Postup:

  1. Řapíkatý celer i jablka nakrájejte na tenké nudličky a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  2. Ledový salát natrhejte, promíchejte spolu s celerem a jablky.
  3. Majonézu smíchejte s bílým jogurtem. Přidejte pepř, sůl, trochu cukru a citronovou šťávu. Pořádně vmíchejte do salátu. Nakonec posypte vlašskými ořechy. Salát můžete dozdobit lístky natě z řapíkatého celeru.
  4. Můžete servírovat s grilovaným kuřecím masem.

Zdroj: Kupi