Vídeňská roštěná s křupavou osmaženou cibulkou patří mezi tradiční jídla rakouské kuchyně. Hovězí maso obecně je pro tuto kuchyni jednou z nejtypičtějších ingrediencí. K přípravě roštěné budete potřebovat vyzrálé hovězí maso, jen tak bude krásně křehké. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, můžete použít i nevyzrálý roštěnec. Tak si vídeňskou roštěnou pojďte uvařit s námi, my už na ni máme velkou chuť!
Vídeňská roštěná patří mezi tradiční pokrm rakouské a švábské kuchyně. Připravuje se z minutkového hovězího masa, které musí být vyzrálé. Neodmyslitelně k ní patří dokřupava usmažená cibulka, rozebraná na kolečka.
Hovězí maso vždy patřilo mezi klasickou surovinu rakouské kuchyně. Především za vlády Marie Terezie hovězí maso ve vídeňské kuchyni doslova dominovalo. Nejčastější úpravou bylo vaření a v této podobě jste ho našli na slavnostním menu i na rautech. Svou oblibu si uchovalo i po celé 19. století a v rakouských kuchařkách z tohoto období najdete spoustu receptů na vařené hovězí maso.
V 19. století se začínají v kuchařkách objevovat i první recepty na hovězí pečeně. Můžeme předpokládat, že v této době vznikly i první předchůdci vídeňské roštěné. Vůbec jedna z prvních zmínek o tomto jídle pochází až z roku 1902, kdy se objevil recept na roštěnou s cibulí na vídeňský způsob.
Hovězí roštěná patří ke klasickým českým jídlům. Pokud ji připravujete běžným způsobem, maso může být poměrně vysušené. Metoda sous vide, která je jednoduchá, jen vyžaduje více času, dokáže zázraky. Pokud máte doma vakuovačku, vykouzlíte maso jako od profesionálního kuchaře, krásně měkké a šťavnaté.
Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. Tak si je pojďte uvařit podle receptu Zdeňka Pohlreicha.
Smažená cibulka
Zdroj: Kupi, Vienna insight, Gourmet