Tradiční ruské jídlo pojmenované po obchodnících: Výborný hovězí Stroganov připravíte za 30 minut

Hovězí Stroganov s rýží, servírovaný v hlubokém talíři Hihitetlin / Shutterstock.com

Máte chuť na rychlé jídlo z hovězího masa? Zkuste Stroganov, jídlo s jedinečnou kombinací chutí zakysané smetany, hřibů a hovězího. Jde o snadný a rychlý recept, který se skvěle hodí na sváteční oběd. Stroganov je typickým jídlem ruské kuchyně, i když svůj původ má někde úplně jinde. Tak už nebudeme zdržovat a jdeme vařit!

Přečtěte si také

Podzimní vývoj cen v obchodech: Víme, jaké potraviny zdražily, a na kterých naopak ušetříte

Odkud pochází hovězí Stroganov?

Stroganov je klasickým jídlem ruské kuchyně. Je pojmenovaný po ruské rodině Stroganovů, nejbohatších obchodníků tehdejšího carského Ruska. Je zajímavé, že ačkoliv jde o ruské jídlo, jeho původ je ve Francii. Tam kuchaři připravovali fricassée de boeuf, jídlo z hovězího masa, do kterého se přidávala cibule a zakysaná smetana.

První recept na Stroganov se objevil v ruské kuchařce s názvem „Dárek mladým hospodyňkám“. Pochází z roku 1861 a připravoval se tenkrát s masovým vývarem, hořčicí a zakysanou smetanou. Houby se do receptu začaly přidávat až na začátku 20. století a v této podobě se Stroganov stal hitem na jídelních lístcích ruských restaurací.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Hovězí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka na červeném víně

Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Hovězí líčka na červeném víně

Záhada ohledně pojmenování

Po jakém členovi rodiny Stroganovů je jídlo pojmenované? To s jistotou už nezjistíme. Existují 2 teorie, v nichž hraje hlavní roli francouzský kuchař Charles Brière. Podle jedné z nich připravil Brière toto jídlo ve Franci na počest ruského generála a diplomata Pavla Alexandroviče Stroganova.

Druhá verze příběhu uvádí, že Charles Brière pracoval jako kuchař v Petrohradě u rodiny Stroganovů. Připravil jim jídlo z hovězí masa, s hořčicí, cibulí a zakysanou smetanou. A jednoduše k pokrmu jen připojil jméno svého zaměstnavatele – Stroganov. Brière se svým Stroganovem v roce 1891 dokonce vyhrál kuchařskou soutěž v Petrohradě.

Nudličky z hovězího masa na černém prkénku Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Hovězí Stroganov – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g hovězí svíčkové nebo roštěnce
  • 90 ml rostlinného oleje
  • 180 ml 30% smetany ke šlehání
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce solených kapar
  • 100 g nakládané okurky
  • 100 g červené cibule
  • 8 žampionů
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce worcesterové omáčky
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Maso nakrájejte na půl centimetru silné plátky a v míse ho promíchejte s olejem. Nechte odpočinout.
  2. V další míse smíchejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu. Kapary propláchněte vodou a nechte okapat. Worcester smíchejte v jiné misce se 3 lžícemi vody a odložte stranou.
  3. Hovězí maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm hovězí maso. Opékejte 40 vteřin, potom plátky masa otočte a restujte dalších 40 vteřin. Jakmile je maso orestované, vyndejte ho z pánve a dejte stranou. Doporučujeme maso restovat po částech, aby byl každý kousek dohněda orestovaný.
  4. Do pánve poté přilejte trochu oleje, přidejte na plátky nakrájené žampiony a červenou cibuli, nakrájenou na tenké měsíčky. Přidejte překrájené lístky tymiánu a restujte za občasného míchání asi 2 minuty.
  5. Poté do pánve přidejte protlak, ztlumte plamen a 30 vteřin míchejte. Potom přidejte kapary a okurky, nakrájené na kolečka. Zalejte vínem, přidejte opečené maso a míchejte 30 vteřin.
  6. Pak přilejte worcesterovou omáčku s vodou a míchejte 30 vteřin. Zvyšte plamen, přilejte smetanu a za občasného míchání 2 minuty prohřívejte. Na závěr osolte, opepřete, přidejte petrželku a stáhněte z ploty. Podávejte s dušenou rýží.