Máte chuť na domácí těstoviny? Udělejte si špecle! Jde o typické německé jídlo a těsto na ně připravíte jen ze 3 surovin. Špecle jsou výborným, rychlým jídlem, které můžete servírovat jako přílohu nebo samostatné jídlo. My se rozhodli pro druhou variantu a dnes si uvaříme špecle se slaninou a žampiony. Tak pojďme na to, už se nám sbíhají sliny!
Co jsou špecle?
Špecle jsou krátké nudle, které se vyrábí ze 3 surovin – z mouky, vajec a vody, případně mléka. Patří mezi klasická jídla německé, rakouské nebo švýcarské kuchyně.
Uvádí se, že špecle jdou německou obdobou italských těstovin. Ve srovnání s nimi jsou špecle z jemnějšího těsta, které nelze vyválet – kousky těsta se odkrajují nebo se protlačí přes síto a hází se do vroucí vody.
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Odkud k nám doputovaly?
První zmínky o špeclích pochází z 18. století z německého Švábska, pro které jsou tyto těstoviny dodnes typickým jídlem. Pojmenování získaly podle svého typického tvaru. V minulosti byly špecle malými uvařenými kousky těsta a připomínaly vrabce. Protože se vrabec německy řekne spatz, lidé jim začali říkat spatzen. U nás pak došlo k počeštění výrazu na špecle.
1eyeshut / Shutterstock.com
Recept na špecle se slaninou a žampiony
Už víme, odkud k nám špecle připutovaly i jaký je původ jejich jména, a můžeme se pustit do přípravy. Špecle se báječně hodí jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři a my vám poradíme, jak na to. Každý správný recept musí začít výčtem surovin, bez kterých se kuchař neobejde. Náš rozpis postačí na čtyři porce báječného pokrmu.
Ingredience, bez nichž se neobejdete
- 400 g hladké mouky
- 150 g anglické slaniny
- 400 g žampionů
- 4 vejce
- 1 lžíce másla
- 100–200 ml mléka
- 20 lístků šalvěje
- 1 lžíce řepkového oleje
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g ementálu
- hrst petržele
- sůl a pepř
Jak postupovat?
- Připravte si těsto na špecle. V míse smíchejte mouku, sůl a koření. Přidejte rozšlehané vejce a mléko podle potřeby, aby vzniklo hladké těsto – mělo by být hustší než na lívance. Těsto musí jít protlačit sítem. Těsto pořádně zamíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
- Slaninu nakrájejte na nudličky a orestujte ji na pánvi. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky. Přijdete houby do pánve ke slanině, osolte a na mírném plamenu restujte asi 7 minut. Poté přidejte na pásky nakrájené lístky šalvěje, smetanu ke šlehání a větší část nastrouhaného ementálu. Vše dohromady asi 2 minuty prohřejte a odstavte z plotny.
- Připravte si síto s většími otvory. Dejte vařit vodu. Do vroucí vody přes síto protlačte těsto na špecle. Ihned zamíchejte, aby se vám neslepily. Vařte je 1–2 minuty.
- Hotové špecle vylovte cedníkem a přimíchejte je k omáčce se slaninou a žampiony. Ozdobte nasekanou petrželkou a dochuťte.
Pokud je vyzkoušíte, dejte vědět, jak vám chutnaly!
Zdroj: Kupi