Oblíbený cheesecake je ideální volbou pro jakékoliv slavnostní příležitosti. Lahodný dort s náplní z krémového sýra v sušenkové krustě je populární po celém světě. K dokonalosti ho dovedli ve Spojených státech, kde se připravuje legendární New York cheesecake. My si dneska připravíme osvěžující variantu s borůvkami. Nám moc chutná. Tak jdeme péct!
Historie cheesecaku sahá až do starověkého Řecka. Koláč ze sýra, medu a pšenice vznikl na řeckém ostrově Samos. Šlo pouze o nepečený dezert, na kterém si pochutnávali už sportovci na prvních starověkých olympijských hrách v roce 776 př. n. l.
Původní řecký koláč zdokonalili Římané, kteří při své expanzi zabrali i řecké území. Do sýrové směsi přidali rozšlehaná vejce, což byl první krok na cestě k modernímu cheesecaku. Od Římanů také pochází historicky první recept na předchůdce cheesecaku, je ze 3. století př. n. l.
Cheesecake s meruňkovým šmakounem neobsahuje mouku, tedy ani lepek. Nemusíte se však bát, že by nedržel pohromadě, jeho základ tvoří sýr cottage a meruňkový šmakoun (tepelně opracovaný chlazený dezert se sladidlem na bázi vaječného bílku s meruňkami), který má pojivé vlastnosti.
Díky Římanům a jejich expanzi se tvarohový koláč rozšířil na větší území Evropy. Oblíbený byl také v Anglii a odtud se díky anglickým kolonistům dostal do Ameriky.
Právě v Americe prošel cheesecake na začátku 20. století obrovským vývojem. K jeho přípravě se začal používat smetanový sýr. Vznikl ikonický newyorský cheesecake, který tvořila grahamová sušenka a krémová náplň ze smetanového sýra. Američané do svých dortů začali přidávat také různé ovoce.
Americký styl při přípravě cheesecaku byl tak populárním, že se v průběhu 20. století rozšířil i do Evropy.
Korpus:
Krém:
Rozvar:
Zdroje: Kupi, CNN