Domácí pečivo má tu výhodu, že si hned po upečení můžeme vychutnat jeho křupavost, a když ho ještě namažeme máslem, tak je to pořádná mňamka. Pokud už vás omrzely běžné recepty a chcete vyzkoušet něco méně tradičního, upečte si s námi domácí housky podle Josefa Maršálka. Ten do nich dává navíc 2 suroviny a chutnají naprosto luxusně. Tak jdeme péct!
Houska, nebo pletýnka?
Je to totéž, ovšem záleží na místě vašeho bydliště. Označení pletýnka je typické především pro Moravu a název je odvozen od zaplétání tohoto pečiva.
V Čechách je naopak rozšířený hlavně pojem houska a původně se používal pro vánočku. Zajímavý je i samotný původ slova. Je totiž odvozeno od slova husa. Proč? Naše prababičky viděly podobu mezi vánočkou a pečenou husou. A tak vymyslely zdrobnělinu pro pletené pečivo – začaly mu říkat houska.
Možná se ještě ptáte, jaký je rozdíl mezi houskou a raženkou? Houska se plete, raženka je lisovaná.
Domácí rohlíky
Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.
Domácí rohlíky
Kmínový chleba
Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?
Kmínový chleba
Jak na dokonalé domácí housky? Tipy od porotkyně Peče celé země
- Základem je dobře vypracované a nakynuté těsto. Správně vypracované kynuté těsto je hladké, pružné, nemělo by se lepit a nesmí v něm být žádné kousky a hrbolky.
- Jak poznáte správně nakynuté těsto? Existuje na to jednoduchý trik – když do těsta píchnete prstem, mělo by se vám pomalu vracet zpátky.
- Domácí pečivo před pečením postříkejte vodou – k tomuto účelu se skvěle hodí klasický rozprašovač na květiny. Voda ulehčí další kynutí těsta na plechu.
- Při pečení dejte dolů do vyhřáté trouby plech s troškou vody a hned zavřete – tím vám vznikne v troubě pára. Pára těsto zvlhčuje, bude tak kypřejší.
- Po upečení pečivo opět postříkejte vodou – zachová si svůj lesk.
New Africa / Shutterstock.com
Domácí housky – recept
Ingredience na 8 housek:
- 500 g hladké mouky
- 270 g vlažné vody
- 45 g sádla
- 20 g droždí
- 12 g soli
- 50 g karamelizované cibulky
- 100 g strouhaného sýra
- 1/2 lžičky tymiánu
Na dokončení:
- sezamová semínka nebo mák
Postup:
- Do mísy dejte vlažnou vodu (asi 30 °C), hladkou mouku, rozdrobené droždí, sůl a tymián. Vše promíchejte v kuchyňském robotu (asi 30 minut), vypněte robota a přidejte sádlo. Robota opět zapněte a nechte těsto hníst asi 10–12 minut. Když budete těsto hníst v ruce, bude to trvat cca 20 minut.
- Uhnětené těsto přendejte do jiné mísy a přidejte strouhaný sýr a karamelizovanou cibulku. Lehce je zapracujte do těsta. Zakryjte potravinovou folií a nechte kynout. Během kynutí těsto ještě prohněťte.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8 stejných dílků. Každý dílek vyválejte asi na 30 cm dlouhý pramen a zapleťte. Hotové housky dejte na plech, vyložený pečicím papírem. Postříkejte je vodou, zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout.
- Po vykynutí znovu housky pokropte vodou a posypte sezamovým semínkem nebo mákem. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 12–15 minut. Čím déle budete housky péct, tím budou křupavější.
Zdroje: Čas na TE.BE, Reflex, Peče celá země