Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

2 housky, posypané mákem Aleksandrs Samuilovs / Shutterstock.com

Domácí pečivo má tu výhodu, že si hned po upečení můžeme vychutnat jeho křupavost, a když ho ještě namažeme máslem, tak je to pořádná mňamka. Pokud už vás omrzely běžné recepty a chcete vyzkoušet něco méně tradičního, upečte si s námi domácí housky podle Josefa Maršálka. Ten do nich dává navíc 2 suroviny a chutnají naprosto luxusně. Tak jdeme péct!

Přečtěte si také

Milovaní mazlíčci vám likvidují domácnost? 12 rad, které tomu učiní přítrž

Houska, nebo pletýnka?

Je to totéž, ovšem záleží na místě vašeho bydliště. Označení pletýnka je typické především pro Moravu a název je odvozen od zaplétání tohoto pečiva.

V Čechách je naopak rozšířený hlavně pojem houska a původně se používal pro vánočku. Zajímavý je i samotný původ slova. Je totiž odvozeno od slova husa. Proč? Naše prababičky viděly podobu mezi vánočkou a pečenou husou. A tak vymyslely zdrobnělinu pro pletené pečivo – začaly mu říkat houska.

Možná se ještě ptáte, jaký je rozdíl mezi houskou a raženkou? Houska se plete, raženka je lisovaná.

Domácí rohlíky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí rohlíky

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Domácí rohlíky
Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba

Jak na dokonalé domácí housky? Tipy od porotkyně Peče celé země

  • Základem je dobře vypracované a nakynuté těsto. Správně vypracované kynuté těsto je hladké, pružné, nemělo by se lepit a nesmí v něm být žádné kousky a hrbolky.
  • Jak poznáte správně nakynuté těsto? Existuje na to jednoduchý trik – když do těsta píchnete prstem, mělo by se vám pomalu vracet zpátky.
  • Domácí pečivo před pečením postříkejte vodou – k tomuto účelu se skvěle hodí klasický rozprašovač na květiny. Voda ulehčí další kynutí těsta na plechu.
  • Při pečení dejte dolů do vyhřáté trouby plech s troškou vody a hned zavřete – tím vám vznikne v troubě pára. Pára těsto zvlhčuje, bude tak kypřejší.
  • Po upečení pečivo opět postříkejte vodou – zachová si svůj lesk.
Ženské ruce, které pletou housku New Africa / Shutterstock.com

Domácí housky – recept

Ingredience na 8 housek:

  • 500 g hladké mouky
  • 270 g vlažné vody
  • 45 g sádla
  • 20 g droždí
  • 12 g soli
  • 50 g karamelizované cibulky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1/2 lžičky tymiánu

Na dokončení:

  • sezamová semínka nebo mák

Postup:

  1. Do mísy dejte vlažnou vodu (asi 30 °C), hladkou mouku, rozdrobené droždí, sůl a tymián. Vše promíchejte v kuchyňském robotu (asi 30 minut), vypněte robota a přidejte sádlo. Robota opět zapněte a nechte těsto hníst asi 10–12 minut. Když budete těsto hníst v ruce, bude to trvat cca 20 minut.
  2. Uhnětené těsto přendejte do jiné mísy a přidejte strouhaný sýr a karamelizovanou cibulku. Lehce je zapracujte do těsta. Zakryjte potravinovou folií a nechte kynout. Během kynutí těsto ještě prohněťte.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8 stejných dílků. Každý dílek vyválejte asi na 30 cm dlouhý pramen a zapleťte. Hotové housky dejte na plech, vyložený pečicím papírem. Postříkejte je vodou, zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout.
  4. Po vykynutí znovu housky pokropte vodou a posypte sezamovým semínkem nebo mákem. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 12–15 minut. Čím déle budete housky péct, tím budou křupavější.

Zdroje: Čas na TE.BE, Reflex, Peče celá země