Indická kuchyně je u nás velice populární. Je pro ni typická výrazná kořeněná chuť pokrmů, na kterou nejsme úplně zvyklí. Ale i tak nám chutná. Tentokrát jsme pro vás z indické kuchyně vybrali takovou klasiku – kuře na kari. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka. Tak jdeme na to!
Když se řekne kari, většina z nás si vybaví koření. Kromě toho se označení kari také používá pro kořeněná, dušená jídla z masa nebo zeleniny. Určitě vás nepřekvapí, že kari pochází z Indie. První kořeněná jídla, připomínající kari, se objevily v Indii před více než 4 000 lety. V minulosti se běžně připravovalo z ovčího a kozího masa.
Kari z kuřecího masa začali Indové připravovat až díky Britům, kteří sem v 18. století přijížděli obchodovat. Díky nim se oblíbené kuře na kari rozšířilo do Evropy, Karibiku nebo Japonska.
První dochovaný recept na kuřecí kari je z roku 1792 a byl otištěn v indických novinách Madras Courier. Tento recept byl odrazovým můstkem pro vznik nejrůznějších variant kuřecího kari. Jídlo je oblíbené po celém světě.
Kuřecí Kung pao patří mezi nejoblíbenější pokrmy asijské kuchyně, konkrétně pochází z čínské provincie Sečuán. Skládá se z kuřecích kostek, sečuánského pepře, pražených arašídů, sušených chilli papriček a jarní cibulky. Připravte si tento recept na skvělý oběd nebo večeři s nádechem exotiky.
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Marináda na maso:
Kari:
Zdroje: Prima FRESH, Southern Methodist University, Prezi