Ohříváte často zbytky rýže z předchozího dne? Podle mnohých uživatelů sociální sítě TikTok si zaděláváte na vážné a život ohrožující zdravotní potíže. Šokující informace zaujala celou řadu lidí a strach z opakované tepelné úpravy této oblíbené přílohy se rychle stal virální senzací. Jak je to ale doopravdy? Opravdu je podle odborníků na místě se obávat a nedojedenou rýži ihned vyhazovat? Nebo existují způsoby, jak si ji beze strachu vychutnat i další den?
Nedávný virální obsah na sociální síti TikTok upozornil na riziko spojené s ohříváním rýže. A řadu lidí šokovalo, jak nebezpečná může být činnost, kterou běžně doma vykonávají.
„Být studentkou medicíny znamená, že si už nikdy nebudu schopná bez obav ohřát rýži v mikrovlnce,“ uvedla uživatelka profilu Food52 ve svém videu a promluvila o tzv. syndromu „smažené (či ohřívané) rýže“ a s tím spojených rizicích bakteriální nákazy. Tedy důvodech, proč je podle ní lepší zbytky rýže vždy vyhodit do koše, než je jíst na druhý den.
Skutečné nebezpečí se neskrývá v samotném ohřívání, ale v bakterii Bacillus cereus neboli B. cereus. Její spory mohou být přítomny již v syrové rýži. Čím déle ji potom necháváme uvařenou při pokojové teplotě mimo lednici, tím se zvyšuje riziko, že se tato bakterie rozmnoží. Vodou nasáklá zrnka jsou totiž ideálním prostředím pro množení bakteriálních sporů, ke kterému může docházet již hodinu po uvaření.
Jinými slovy, nejrizikovější je ohřívaná rýže, která před tím byla dlouhou dobu mimo lednici. Dalším problémem je, že je B. cereus odolná vůči všem tepelným úpravám, a jakmile je jednou přítomná, nezničí ji ani smažení, ani vaření v mikrovlnné troubě nebo na pánvi.
Podle výše zmiňovaného videa profilu Food52, který nedávno na nebezpečí upozornil a vyvolal na sociálních sítích vlnu reakcí, lze příznaky popsat jako závažnou otravu, při které dochází v lepším případě ke zvracení a průjmu, v horším dokonce až k úmrtí. „Spousta lidí to přirovnává k symptomům botulismu a lékaři často popisují, že se jednalo o jedny z nejhorších případů otravy jídlem, jaké kdy viděli. Může dokonce vést až ke smrti,“ zaznělo ve videu.
Co na to ale odborníci a vědci? Bakterie v rýži nejsou v medicíně žádnou novinkou. Podle odborného zdroje WebMD je ovšem nutné rozeznávat mezi dvěma druhy B. cereus. Mnohem závažnější je totiž ten, který neprochází naším zažíváním (do těla se dostává především z vody nebo půdy skrze otevřené rány, oči nebo dýchací systém). V případě druhého typu, který se nachází v jídle, bývají příznaky mírnější a samy obvykle odezní do 24 hodin. K závažnějším projevům dochází spíše u lidí, kteří trpí sníženou imunitou, mají další vážné choroby nebo zdravotní problémy.
Že jste snědli jídlo nakažené bakterií B. cereus, poznáte podle odborníků již do hodiny až šesti od konzumace. „Nejčastější potravinou, u které se tak děje, je rýže. Ne každá však má B. cereus. Může se v ní ovšem vytvořit, když je uvařená rýže dlouho vystavená pokojové teplotě. Mezi další potraviny, u kterých nákaza hrozí, patří například sýr nebo vysokosacharidové pokrmy typu těstoviny, brambory, sladké pečivo nebo sushi,“ upozornil server WebMD.
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Určitě nemusíte hned začít všechny zbytky vyhazovat, pouze si pohlídejte správné skladování. Pokud příště nechcete možnou kontaminaci bakterií riskovat, uvařenou přebytečnou rýži se doporučuje co nejdříve vychladit a schovat ve vzduchotěsné krabičce do lednice. A poté zase co nejdříve ohřát, ideálně hned druhý den.
Dobrou prevencí může rovněž být důkladné proplachování rýže před uvařením.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, tiktok.com