Nakládání zeleniny patří k tradicím, ke kterým se stále rádi vracíme. Není divu, příprava je jednoduchá a zaručí skvělou chuť i křupavost. Navíc si tak zeleninu, plnou vitamínů, vychutnáme i v zimě, kdy už čerstvé není tolik. Jak si naložit třeba řepu, cibuli nebo mrkev a do jakých jídel se hodí?
Jak naložit řepu?
Nakládanou červenou řepu doporučují šéfkuchaři i výživoví poradci. Má totiž skvělou chuť, je lehce křupavá a zároveň obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Hodit se bude do pomazánek, rizot i k masu a bramborám.
My pro vás máme základní recept, který můžete použít i pro konzervaci jiné zeleniny. Pokud ale chcete experimentovat, zkuste ji proložit cibulí nebo křenem a dochutit aromatickým kořením, jako je kmín a fenykl, případně i anýz.
Co budete potřebovat?
- menší kousky červené řepy
- 350 ml octa
- 60 g cukru krupice
- 40 g soli
- cca 5 kuliček nového koření
- cca 20 kuliček pepře
- 2 až 3 bobkové listy
Madeleine Steinbach / Shutterstock.com
Postup:
- Neloupané řepy uvařte v osolené vodě. Podle velikosti změknou během 40 až 60 minut. Jen pozor na to, aby se nerozvařily.
- Potom je spařte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo hranolky. Pak už je můžete rozdělit do čistých uzavíratelných sklenic a připravit si nálev.
- Do vody nalijte ocet a nasypte cukr i sůl. Koření můžete přidat buď vcelku, nebo rozdrcené v hmoždíři. Pokud zůstane celé, nezapomeňte ho nakonec vložit i do sklenic.
- Přiveďte nálev k varu a vařte asi 5 minut, potom s ním rovnou řepu přelijte a nechte asi 20 minut sterilovat při 85 °C. Použít k tomu můžete velký hrnec s vodou, který budete zahřívat na plotně, nebo i hluboký pekáč do trouby.
- Nechte vychladnout. Před konzumací nechte uležet alespoň několik dní.
Nakládaná sušená rajčata
Sušená rajčata naložená v oleji představují skvělý způsob, jak si uchovat tuto letní červenou lahůdku na později. Využijete je pak při přípravě těstovin, masa, omáček nebo nejrůznějších předkrmů.
Nakládaná sušená rajčata
Recept na nakládané cibulky
Nakládané cibulky nejspíš znáte hlavně ze zeleninových směsí, kterým dodají ten správný říz. Dají se ale zavařit i samostatně, případně společně s paprikou. V obou případech vznikne pikantní lahůdka, kterou si můžete dát třeba k masu nebo jen tak večer u televize.
Co budete potřebovat?
- menší cibulky (s průměrem 2 až 3 cm)
- pár kousků papriky
- 1 litr vody
- šťávu z půlky citronu
- pár kuliček nového koření
- špetku semínek hořčice
- 1 bobkový list
- 1 stroužek česneku
- 250 ml octa
- 100 gramů cukru
- 30 g soli
Postup:
- Cibulky oloupejte, dejte do vody s citronovou šťávou a přiveďte k varu.
- Po pár minutách je vyndejte a vložte do sklenic, kde už budete mít připravené koření.
- Proložte několika kousky červené papriky a zalijte horkým nálevem.
- Potom už můžete sklenice zavřít a cibulky sterilovat při 80 °C. Pokud máte půllitrové nádoby, budete mít hotovo přibližně za 20 minut. Konzumovat můžete už druhý den.
Celiafoto / Shutterstock.com
Recept na nakládanou mrkev
I když by vás to možná ani nenapadlo, k nakládání se skvěle hodí také mrkev. Výborná je samotná i v salátech a nejlépe jde dohromady s římským kmínem, který ještě podtrhne její lahodnou chuť. Navíc prospívá zdraví hned v několika ohledech a má minimum kalorií. Můžete ji tedy bez obav konzumovat i ve večerních hodinách.
Co budete potřebovat?
- 0,5 kg mrkve
- 100 ml vody
- 300 ml octa
- 2 lžíce soli
- 1 lžíci římského kmínu
- 1 lžíci cukru
Nakládané zelí
Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.
Nakládané zelí
Postup:
- Mrkev nakrájejte na kolečka, vložte ji do hrnce, přilijte vodu a povařte. Přibližně po 5 minutách vypněte a mrkev dejte na chvíli stranou.
- Mezitím si připravte lák, který sestává z octa, vody, soli, cukru a kmínu.
- Všechny suroviny svařte v hrnci a hotový lák přelijte do sklenic.
- Nakonec přidejte mrkev a máte hotovo. Skladujte v chladu a konzumujte nejdříve po několika dnech.
Zdroje: Kupi