Obyčejně neobyčejná okurka! Překvapí vás, co všechno zvládne

Okurky na dřevěném krájecím prkénku itor / Shutterstock.com

Okurka může na první pohled působit nenápadně, ale ve skutečnosti je čtvrtou nejvíce pěstovanou zeleninou na světě. Už víc než 4 000 let je nedílnou součástí lidské stravy a její pěstování se rozšířilo do všech koutů světa. Díky svým léčivým vlastnostem se využívá při léčbě desítek různých zdravotních problémů, od hydratace pokožky až po podporu trávicího systému. Navíc je okurka velmi univerzální – používá se v salátech, nakládaných variantách, nápojích či dokonce i v kosmetických produktech.

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Co je vlastně okurka – ovoce, nebo zelenina?

Okurka je botanicky vzato ovoce, protože se vyvíjí z květu rostliny a obsahuje semena. V kuchyni se však běžně považuje za zeleninu díky její slané chuti a způsobu použití v salátech, nakládané nebo jako příloha. Takže z biologického hlediska je okurka ovoce, zatímco kulinářsky se řadí mezi zeleninu.

Jak se k nám okurky dostaly?

Okurky byly oblíbenou stravou v antickém Řecku, kam se dostaly z Egypta. Opravdovou renesanci však zažily v antickém Římě, kde se hojně objevovaly na jídelním stole. Historici uvádí, že římský císař Tiberius dokonce vyžadoval mít okurky na jídelníčku každý den, bez ohledu na roční dobu. Tento úkol dal vzniknout dalšímu fenoménu, který známe dodnes – pěstování zeleniny ve skleníku. Římané si byli vědomi pozitivních účinků okurek, hojně je využívali ve své medicíně, a dokonce i při církevních obřadech.

Odkud pochází?

Domovina okurek se nachází na svazích Himálaje a první dochované zmínky o jejich pěstování pochází z Indie z doby před 4 000 lety. Okurka je neodmyslitelnou součástí ájurvédské medicíny a je běžně využívána ke zmírnění citlivosti popálenin, problémů s močením, únavy a všeobecně pro potlačení únavy.

Džbán s vodou, nakrájenou okurkou a snítkou rozmarýnu New Africa / Shutterstock.com

Zamilovali si ji i původní obyvatelé USA

Okurky si svou popularitu uchovaly i po pádu římského impéria a běžně je bylo možné najít i na zámořských výpravách, což je také způsob, jakým se okurka (původem z jihovýchodní Asie) dostala až do dnešní Ameriky. Přivezl ji tam Kryštof Kolumbus, který byl známý tím, že dbal na zdraví své i svých společníků.

Pozitivní vliv na lidské zdraví, chuť a nenáročné podmínky pro pěstování byly důvody, proč si pěstování okurek rychle osvojily i kmeny původních obyvatel dnešních Spojených států amerických.

Co obsahuje okurka?

Pod pojmem „superpotravina“ si asi představíte spíše kustovnici čínskou, chia semínka, camu camu apod. Většinu látek, potřebných pro běžné fungování, obsahuje ve velkém množství i okurka, např. vitamíny K a C, vápník, železo, hořčík a draslík.

Účinky na zdraví

Okurky mají antibakteriální účinky, její pravidelné cumlání vám tedy může pomoci zbavit se bakterií způsobujících zápach z úst. Důležité však je jíst okurky i se slupkou, protože právě zejména slupka má antibakteriální vlastnosti.

Žena si přikládá na oči kolečka okurky wavebreakmedia / Shutterstock.com

Na spáleniny: Neodhadnete-li v létě opalování a pobyt na sluníčku, sáhněte hned po okurce! Pomůže od spálenin i slunečního úpalu.

Na oteklé oči: Účinky okurky na oteklé oči jsou známé už dlouho. Po probdělé noci stačí přiložit na pár minut na unavené či podrážděné oči plátky této zeleniny a za chvíli nikdo nepozná, že jste špatně spali.

Čistí ledviny, detoxikuje a odvodňuje: Pro detoxikaci si připravte nápoj s citronem – jednu salátovou okurku nakrájejte asi do litru vody a přidejte do ní šťávu z celého citronu. Dvě hodiny nechte odležet a pak pijte chlazené.

Na kocovinu: Jestli se potřebujete rychle zbavit kocoviny, dopřejte si okurku – doplní tekutiny i látky, které zmírní nevolnost a bolest hlavy.

Vyčistí boty: Proužkem okurky bez slupky vyleštěte obuv. Pak botu vytřete dosucha třeba papírovým kapesníčkem.

Zajímavosti

  • Okurka má vysoký obsah vody: Okurka se skládá z přibližně 95 % vody, což ji činí velmi osvěžující a hydratační potravinou.
  • Obsahuje málo kalorií: Díky nízkému obsahu kalorií a množství vlákniny jsou okurky ideální pro diety zaměřené na hubnutí.
  • Má symbolický význam: V některých kulturách jsou okurky symbolem plodnosti a prosperity. Například v Japonsku je okurka oblíbenou ingrediencí v tradičních pokrmech a rituálech.

Zdroj: Kupi, ISJR, Healthline, NZIP