Při cestování po různých zemích světa lze narazit na mnoho tradičních nápojů. V Mexiku můžete ochutnat pravou tequilu, v Řecku ouzo a třeba v Chorvatsku rakiji. Co ale ochutnáte v Itálii? Mnoho lidí pomyslí na grappu, ale to není zdaleka jediný likér, který tu má kořeny. Ochutnali jste už limoncello? I když název může nahrávat tomu, že půjde o hudební nástroj, jedná se o oblíbený citronový likér, který se tu s oblibou podává jako digestiv, tedy po jídle na lepší vytrávení. I když nejlepší limoncello ochutnáte v Itálii, můžete si ho vyrobit i doma.
Jedná se o italský likér, který má nezaměnitelnou citronovou vůni. Vyrábí se vylouhováním citronové kůry v čistém alkoholu a následným spojením s jednoduchým sirupem. Výsledkem je žlutý likér s lahodnou rovnováhou kyselosti a sladkosti.
Kromě digestivu je ideální jen tak k popíjení nebo jako osvěžující přísada do koktejlů. Využívá se ale také k přípravě dezertů, jako je například limoncello tiramisu. Pár kapek může skvěle ochutit ovocný salát nebo se s ním může pokapat italská zmrzlina.
Pokud zavítáte do Itálie, často vám ho nabídnou v místních restauracích nebo barech a můžete ho také spatřit v mnoha obchodech jako vyhledávaný suvenýr. Likér je nejvíce oblíbený na jihu Itálie a na Sicílii. Pravé limoncello se vyrábí z místní odrůdy citronů zvané Limone di Sorrento.
Existuje více příběhů o jeho původu a dnes už se zřejmě nedozvíme, který z nich je ten pravý. Podle jedné verze se limoncello zrodilo na začátku dvacátého století v malém penzionu na ostrově Capri. Zde se paní Maria Antonia Faraceová starala o zahradu pomerančovníků a citronovníků. Po válce si její vnuk otevřel bar, jehož specialitou byl vyráběný citronový likér. Vytvořil ho podle receptu staré babičky.
Pro řemeslnou výrobu tohoto nápoje se rozhodl také Massimo Canale, který si v roce 1988 zaregistroval ochrannou známku a tím si tento nápoj patentoval.
Podle některých zdrojů je však tento nápoj mnohem starší, než se udává. Původ má možná v Kampánii, konkrétně ve městech Sorrento a Amalfi. Uvádí se, že jej používali rybáři a farmáři k boji proti nachlazení již v době invaze saracénů. Existuje také příběh, že nápoj vynalezli mniši v klášteře, kteří hledali nějaké rozptýlení. Původ je tedy spletitý, ale podstatné je, že nápoj vznikl a Italové jsou na něj patřičně hrdí.
Nejjednodušší možností je koupit si již hotový likér, ale jelikož není příprava složitá a zabere jen několik desítek minut, zvládne ji každý. Níže si uvedeme recept na přípravu dvou litrů likéru.
Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.
Aperol Spritz je světově oblíbený alkoholický nápoj, jehož obliba neustále roste. Díky výrazné oranžové barvě, typické hořkosladké chuti a nízkému obsahu alkoholu si jej zamiluje snad každý. A hodí se na letní párty, grilovačku i silvestrovský večírek.
Domácí limoncello by se mělo vypít do tří měsíců od data přípravy. Jakmile je hotové, může být uloženo v mrazáku. Alkohol a cukr zabrání zmrznutí, takže se nemusíte bát. Když na něj budete mít chuť, stačí ho vytáhnout z mrazáku a můžete servírovat, obvykle se podává takto vychlazené.
Zdroj: Recipes from italy, Eat and walk italy, Kupi