Připomíná citron, ale je mnohem lepší! Supercitrus jménem yuzu vás ohromí blahodárnými účinky

Yuzu citrony v proutěném košíku i vedle něj MERCURY studio / Shutterstock.com

Svým vzhledem připomíná citron, ale není tak šťavnatý a je plný pecek. I proto se toto ovoce čerstvé v našich končinách skoro nejí. Přesto se stalo hitem ve zdravě výživě a postupně proniká i do supermarketů. Řeč je o asijském citrusu yuzu, který u nás získal popularitu především díky osvěžujícímu nápoji, který se z něj vyrábí – čaji yuzu tea. To ale není jediná možnost, jak si na yuzu pochutnat.

Přečtěte si také

Sekáče už dávno nejsou jen obchody pro chudé. Stal se z nich nový „sport“

Co je to yuzu?

Yuzu, asijsky citrus, se u nás v posledních letech těší velké popularitě. Plody mají žlutou barvu a podobají se citronu. Jejich chuť je ale nezaměnitelná – příjemně nahořklá, doprovázená velmi exotickým aromatem. Nejčastěji si ho vychutnáváme jako horký čaj nebo osvěžující studený nápoj.

V čerstvé podobě ho ale u nás v podstatě není možnost koupit. Pochází z Jižní Koreje, ale pěstuje se také v Japonsku a Číně. Kvůli jeho krátké trvanlivosti a omezené sezóně dozrávání se do Evropy téměř nedováží. Nicméně v regálech obchodů, tedy nejen v těch specializovaných s asijskými potravinami, můžeme sehnat nakrájené plody i kůru. Nejčastěji je tam najdeme konzervované ve sklenicích s cukrem a medem v podobě jakéhosi džemu. 250 g stojí v průměru okolo 200 korun.

Účinky na zdraví

Yuzu má jen málo kalorií, zato je vysoce výživné. Ve 100 gramech obsahuje 53 kalorií, 1,8 gramů vlákniny, 59 % denní dávky vitaminu C a 31 % denní dávky vitaminu A. Dále v něm najdeme vitaminy B1, B5, B6 a měď.

Je plné antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Zlepšuje průtok krve v těle, má protirakovinové vlastnosti a pomáhá chránit mozek proti nemocem, jako je Alzheimerova choroba. A to je jen pár z mnoha skvělých benefitů, které nabízí.

Pokud vás trápí napětí a úzkost, zkuste přivonět ke kůře yuzu. Studie prokázala, že inhalace vonných látek yuzu pomáhá snížit příznaky stresu a deprese.

Kde koupit yuzu?

Kromě této nejznámější podoby lze yuzu sehnat také ve formě pyré. To je výživově hodnotnější, jelikož v jeho složení nenajdeme nic jiného než 100 % yuzu. Oproti tomu ve složení yuzu džemu najdeme pouze 50–70 % yuzu. To se ale odráží i na ceně. Kilogramové balení mraženého pyré stojí okolo 3 000 Kč.

Obdobně je tomu také u čisté yuzu šťávy. Cena jedné 200ml lahvičky se pak pohybuje okolo 450 korun. K dalším možnostem, jak je yuzu prodáváno, pak patří například prášek z yuzu, který se vyrábí právě ze 100% šťávy z těchto plodů. Nebo například yuzu pasta, kterou při přípravě sladkých dezertů ocení všichni cukráři.

Horký yuzu tea ve sklenici s medem Ika Rahma H / Shutterstock.com

Jaké yuzu použít?

Nejvíce se yuzu využívá v kuchyni k přípravě nápojů, dezertů i nejrůznějších slaných pokrmů, omáček i salátových zálivek. Kromě toho je využíváno také ve světě kosmetiky a aromaterapie. Exotická vůně yuzu údajně působí antistresově, a tak se tyto plody hojně využívají při přípravě éterických olejů. Kosmetický průmysl si pak cení vysokého obsahu kyseliny askorbové neboli vitaminu C. Právě díky tomu mají výrobky s obsahem yuzu na naši pleť povzbuzující a antioxidační účinky.

Vzhledem ke svému původu je yuzu oblíbenou surovinou v japonské a korejské kuchyni. Používá se při přípravě octů, omáček, zálivek, ale své místo má například i v mezi Japonci oblíbené miso polévce. U nás však stále převažuje jeho použití pro přípravu nápojů, případně sladkých dezertů. Máme pro vás dva neodolatelné recepty. Který vyzkoušíte?

Filtrovaná káva s yuzu – recept

Filtrovaná káva může mít sama o sobě spoustu chuťových i aromatických tónů. Pokud máte rádi zrnka z Afriky, která mají povětšinou svěží citrusové tělo, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Yuzu totiž krásně podtrhne hořko kyselou chuť kávy a dodá jí na rafinovanosti.

Budete potřebovat:

  • 200 ml filtrované kávy
  • 1 lžíci yuzu džemu ze sklenice

Jak na to?

Postup vlastně nemůže být jednodušší. Do prázdného hrnečku dejte lžíci yuzu a pak do něj začněte filtrovat kávu. Jakmile spadne poslední kapka, kávu s yuzu pořádně zamíchejte a pak už jen vychutnejte.

Štrúdl na talířku a v pozadí dva šálky a citron Julia Lototskaya / Shutterstock.com

Jablkový závin s yuzu – recept

Vychutnejte si unikátní spojení typicky českého ovoce – jablek – a asijského citrusu. Rozhodně nebudete litovat. Yuzu dodá klasickému štrůdlu lehce exotický nádech, a přitom krásně podtrhne chuť klasického českého dezertu.

Budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 2 jablka
  • 3 lžíce yuzu džemu ze sklenice
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 4 dětské piškoty/lžíci strouhanky
  • třtinový cukr a skořici dle chuti
  • rozpuštěné máslo na potření
Hruškový závin
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Hruškový závin

Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.

Hruškový závin
Ořechový závin z listového těsta
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ořechový závin z listového těsta

Připravte si ořechový závin z listového těsta, který je jednoduchý na přípravu a chutná báječně. Tento dezert je skvělý jako sváteční moučník nebo kdykoli, když dostanete chuť na něco sladkého. Ořechový závin si zamilujete po prvním soustu a určitě se bude často vracet na váš stůl.

Ořechový závin z listového těsta

Jak na to?

  1. Pokud jste zvyklí si listové těsto připravovat sami, sáhněte po něm. Yuzu závin ale chutná skvěle i z toho kupovaného. Těsto rozválejte na 1 mm tenký plát, který posypejte zhruba lžicí strouhanky nebo 4 rozdrobenými dětskými piškoty – tento základ zajistí to, že vám šťáva z jablek nerozmočí spodek závinu.
  2. Jablka si oloupejte a nastrouhejte nahrubo, případně nakrájejte na plátky/kousky, tak jak to máte ve štrůdlu rádi.
  3. Nastrouhaná jablka pak smíchejte s cukrem, skořicí a 3 lžícemi yuzu. Do směsi přidejte také nasekané ořechy a rozinky.
  4. Na rozdrobené piškoty/strouhanku dejte směs jablek a závin zabalte. Vršek potřete rozpuštěným máslem a dejte péct na cca 15–20 minut do trouby předehřáté na 220 stupňů.
  5. Závin je hotový, když jeho povrch zezlátne. Vyndejte ho z trouby, nechte lehce vychladnout a pocukrujte.

Zdroj: Kupi, Healthline, National Library of Medicine